Pla Municipal d’Educació

Alumnes dels instituts Montgròs i Xaloc difonen la tasca de les entitats de cooperació

Les accions formen part del projecte Educació per la Pau, que enguany ha comptat amb la participació d’un centenar d’estudiants de secundària

Alumnes dels instituts Montgròs i Xaloc difonen la tasca de les entitats de cooperació. Ajt Sant Pere de Ribes

Alumnes dels instituts Montgròs i Xaloc difonen la tasca de les entitats de cooperació. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un centenar d’alumnes de tercer i quart d’ESO dels instituts Montgròs i Xaloc han participat en l’edició d’enguany del projecte Educació per la Pau, una proposta del Pla Municipal d’Educació per al Desenvolupament que convida l’alumnat a reflexionar sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo a través de processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. En aquesta ocasió, han elaborat projectes per sensibilitzar sobre les desigualtats i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 a partir del que han après de tres entitats del Consell Municipal de Cooperació. Com a resultat, han elaborat curtmetratges per difondre i sensibilitzar sobre la tasca de les entitats i han pintat un mural sobre el desenvolupament sostenible a la façana exterior del pavelló de l’institut Montgròs. El projecte Educació per la Pau l’organitza l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assegurat que la realització del projecte Educació per la Pau “ha estat un any més una experiència del tot enriquidora, tant per a l’alumnat com per a les entitats participants. Amb aquesta iniciativa volem contribuir al desenvolupament d’un compromís cívic cap a la cooperació al desenvolupament, que és la base d’una ciutadania respectuosa i compromesa amb la transformació social i un dels objectius fonamentals que ens marquem pel municipi”.

La regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Sandra Shimazu, ha destacat “l’elevat interès de les accions dutes a terme, atractives per als estudiants de cara a fer-los prendre consciència de realitats que segurament desconeixien”. Tanmateix, ha ressaltat que el contacte amb les persones responsables de les entitats de cooperació participants en la iniciativa “ha estat transformadora per a l’alumnat, que d’aquesta manera ha viscut un procés de coneixement, anàlisi crítica i reflexió envers les causes que generen desigualtats i conflictes i la seva resolució mitjançant l’educació per la pau”.

Pel·lícules sobre Ocularis, Dignity.cat i Fundació Vicente Ferrer

Durant tres setmanes del mes de març, el projecte Educació per la Pau ha comptat amb la participació de 105 alumnes dividits en 7 grups bombolla. Tres dels grups han participat en l’anomenat Projecte Reacciona, en què han elaborat íntegrament el guió, rodatge i edició dels curtmetratges sobre les entitats Ocularis, Dignity.cat i Fundació Vicente Ferrer. L’altra acció, la confecció d’un grafit a la façana exterior del pavelló del Montgròs, ha comptat amb la participació de dos grups.

Tots dos treballs han estat dinamitzats per professionals del municipi. El Projecte Reacciona ha comptat amb el suport tècnic de personal del Taller de Cinema, dirigit per Jaume Fargas. Per la seva banda, el mural s’ha pintat amb l’ajuda del grafiter professional Daniel Esteve.

El projecte Educació per la Pau compta amb sessions dinàmiques i participatives d’introducció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En l’acció pedagògica hi participen entitats de cooperació amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la seva tasca i el per què del suport que ofereixen a altres persones de zones desafavorides. En l’edició d’enguany, Ocularis ha explicat els treballs de formació a professionals de la salut visual que duu a terme al Senegal; Dignity.cat, la tasca educativa a infants vulnerables i orfes, així com la millora de condicions de vida de persones ancianes en el poblat de Katuk (Kenia), i la Fundació Vicente Ferrer, l’actuació en diferents àmbits, centrant-se especialment en el projecte Bicicletes amb poder, que busca proporcionar seguretat en els llargs trajectes que segueixen les nenes a l’Índia cada dia. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local