Eix comercial

El Vendrell aspira als Next Generation amb un projecte per crear un "gran eix verd" que enllaci les zones comercials

L'Ajuntament preveu una inversió de 2,5 MEUR per renaturalitzar l'espai públic

El Vendrell aspira als Next Generation amb un projecte per crear un

El Vendrell aspira als Next Generation amb un projecte per crear un "gran eix verd" que enllaci les zones comercials. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament del Vendrell ha presentat un projecte als fons Next Generation per crear un "gran eix verd i continu" que integri les diverses zones comercials i permeti als ciutadans "fluir" entre aquests espais. La previsió és enllaçar Les Deveses, Les Mates i el centre, mentre que en un futur es vol arribar també a Sant Vicenç de Calders. L'actuació principal d'aquest nou eix serà una "renaturalització" general dels espais públics, especialment amb intervencions a les diferents rieres que travessen el municipi: la riera de la Bisbal, el torrent del Lluc i el torrent del Cullaré. El projecte estima una inversió de 2,5 MEUR. Els fons europeus en podrien arribar a finançar un 95%, mentre la resta l'hauria d'assumir l'Ajuntament.

La regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, Núria Rovira, ha lamentat aquest dijous en roda de premsa que el Vendrell hagi "inertitzat la riera de la Bisbal". "Li hem tret tota la vida, l'hem despullada de tota vida i li hem fet un calaix d'infraestructura hidràulica perquè es va considerar simplement un canal d'infraestructures", ha afegit.

Amb el plantejament d'aquest nou projecte es pretén revertir aquesta situació, i integrar el torrent dins el mapa urbà del Vendrell, entenent-lo com un espai públic més, on es puguin fer activitats relacionades amb l'oci i el lleure. Així, el consistori vol esborrar les barreres arquitectòniques naturals que separen els diferents barris del municipi. "Hem d'aprendre a viure de cara a la riera", ha sintetitzat Rovira, comparant la futura integració de la riera amb la relació que Girona té amb el riu Onyar.

Una idea similar es vol aplicar al torrent del Lluc, un canal que recull aigua de la comarca i que acaba unint-se a la riera de la Bisbal. Rovira ha assenyalat que, des de fa anys, s'hi fan passar aigües residuals provinents de la depuradora de Santa Oliva, que han acabat creant un ecosistema de fauna i flora dins el mateix torrent, i que l'han transformat en un riu i en un punt d'interès turístic.

L’últim gran focus on està previst actuar és el Torrent del Culleré, que al seu pas pel Nou Vendrell genera diversos problemes d’inundabilitat des de fa més de 20 anys, amb aigua provinent de carrers i habitatges de la vora.

El projecte per renaturalitzar aquests espais tres i crear un eix verd ha estat batejat com a 'Renat3R' i la previsió és integrar-lo a altres plans urbanístics municipals, com la remodelació del parc del Botafoc. Rovira ha detallat que es perfilarà el mur de formigó de la riera i es farà un talús naturalitzat perquè es pugui baixar des del parc del Botafoc cap a la riera, amb graons i rampes.

La resolució dels projectes que opten als fons Next Generation es publicarà al mes de setembre d'aquest mateix any. La regidora de Medi Ambient s'ha mostrat "confiada" en les possibilitats d'aconseguir la subvenció europea i poder iniciar les obres el 2024.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local