Pla de Mobilitat

Comerciants de Vilanova lamenten un 30% de pèrdues per la pacificació de la Rambla Samà

L'Ajuntament rebat les dades dels botiguers i sosté que augmentar l'espai per als vianants incentiva les compres

Comerciants de Vilanova lamenten un 30% de pèrdues per la pacificació de la Rambla Samà. ACN

Comerciants de Vilanova lamenten un 30% de pèrdues per la pacificació de la Rambla Samà. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de 200 comerços i empreses de Vilanova i la Geltrú s'han rebel·lat contra el model amb què l'Ajuntament ha pacificat la Rambla Salvador Samà, un dels eixos principals de la ciutat. La nova plataforma Defensa l'Economia de Proximitat refusa la retirada de la quarantena de places d'aparcament que hi havia al llarg de tot el carrer. Asseguren que la impossibilitat d'aparcar ha fet caure les vendes un 30% els últims sis mesos, i auguren que al cap d'un any les pèrdues del conjunt de negocis superaran els 2,3 MEUR. "Estem en un moment molt dramàtic", afirma a l'ACN el portaveu de la plataforma, Manuel Vera. L'Ajuntament, però, ho rebat i sosté que incrementar l'espai per a bicicletes i vianants genera un escenari que incentiva les compres.

La Rambla Samà tenia, fins a finals d'any, dos carrils de circulació que creuaven la ciutat de dalt a baix, més un carril per a aparcament -dos, en alguns trams- amb places lliures i de zona blava. Des d'aquest 2022, té una imatge totalment diferent: un carril bici, seguit d'un vial amb contenidors d'escombraries i zones de càrrega i descarrega, i un sol carril per al trànsit rodat. Entremig, s'hi han encabit aparcaments per a bicicletes i també la parada de l'autobús, mentre les places d'aparcament s'han eliminat amb previsió de ser reubicades a carrers adjacents.

L'Ajuntament defensa que aquesta pacificació ve motivada per un pla general de reducció del trànsit dins la ciutat, amb la vista posada també a la futura Zona de Baixes Emissions d'implantació obligada per la Generalitat i l'estat espanyol. Els comerciants de la Rambla Samà asseguren que estan d'acord "que cal millorar la mobilitat per fer-la més sostenible", però refusen rotundament el model aplicat. "Sostenibilitat? Sí. Però també volem comerços rendibles", assevera Manuel Vera.

Els 222 negocis d'aquest eix, dels carrers adjacents i del Mercat del Centre denuncien que la pacificació els ha fet caure la clientela. Asseguren que el fet que no hi hagi espai per aparcar ha foragitat nombrosos compradors, fins el punt que la facturació ha caigut un 30% des que van començar les obres a finals del 2021. Avaluant el perfil dels comerços, la superfície dels locals de lloguer i el cost de la plantilla, calculen que al cap d'un any les pèrdues superaran els 2,3 MEUR. De mitjana, estimen que cada negoci facturarà uns 10.500 euros menys.

"Això vol dir que molts  comerços tindran un 5% de benefici, com a molt", explica Vera, que afegeix que "aquesta situació és suportable durant un any, però el segon ja no ho pots aguantar". El portaveu dels comerciants assegura que la situació que estan vivint els últims mesos és "molt dramàtica", i assenyala que la caixa feta és "pitjor que el 2020 o el 2021, que ja van ser durs per la pandèmia".

Per això exigeixen a l'Ajuntament que revisi el model de pacificació. Proposen, per exemple, que s'habilitin places d'aparcament d'un màxim de 30 minuts per permetre la recollida de compres a les botigues del centre. Aquestes places consideren que es podrien ubicar als espais ara reservats per a persones amb mobilitat reduïda "perquè ara estan situats en punts que són molt i molt perillosos". Si es traslladen les places per a minusvàlids als carrers adjacents, diuen, quedaria espai per a tota la resta de compradors.

També reclamen alliberar espai ara destinat a la càrrega i descàrrega de camions i vehicles comercials. En aquest sentit, proposen habilitar grans àrees per a aquests vehicles a la perifèria de la ciutat, i implantar un sistema de repartidors amb bicicletes elèctriques que acostin les comandes a cada establiment. Aquestes i altres propostes preveuen exposar-les a l'Ajuntament en una reunió el proper 20 d'abril, junt amb un feix de signatures contra la reforma, que estan recollint entre veïns i visitants habituals de Vilanova. Per ara, en porten 800 en una setmana.

Els comerciants han reclamat una trobada amb el consistori per conèixer el detall del projecte de pacificació, ja que retreuen al govern "que no hagi fet una explicació àmplia i transversal entre tots els afectats". "No n'hi ha prou en penjar la documentació a internet com a procés d'informació pública", critiquen, tot insistint que "un projecte de ciutat com aquest mereix una comunicació més massiva".

Qui sí que s'ha reunit amb l'Ajuntament és l'associació de comerciants de Vilanova, Viu Comerç. El seu president, Joan Galimany, apunta a l'ACN que han negociat amb el consistori "per a què la pacificació tingui el mínim impacte possible a les vendes". "Però no ens n'estem sortint", lamenta. Viu Comerç, de moment, no se suma a la campanya impulsada pels botiguers de la Rambla Samà, si bé no descarten fer-ho en funció de com avanci l'activitat dels compradors a la zona.

Mentrestant, la plataforma reivindicativa avisa que, si no es revisa el model de pacificació, els negocis començaran a abaixar la persiana per buscar altres espais. Manuel Vera augura que hi haurà empreses que preferiran traslladar-se als polígons del perímetre de la ciutat, com la zona del futur centre comercial a Masia d'en Barreres. "Si allà preveuen que hi haurà 3 milions de clients a l'any, i molts són els que abans venien al centre, doncs haurem d'anar a allà nosaltres també", apunta. Lamenta que la pacificació i el nou equipament comercial a les afores són "la tempesta perfecta per centrifugar dramàticament el comerç del centre".

Treure els cotxes no incideix en el comerç, segons l'Ajuntament

Des de l'Ajuntament, el govern municipal declina fer declaracions sobre les queixes dels comerciants i els càlculs de pèrdues econòmiques. El consistori es remet a una carta enviada als negocis de la Rambla Samà, on recalca que la pacificació respon a l'aplicació d'un pla global per reduir el trànsit rodat i també a anticipar-se a mesures vinculades a la futura Zona de Baixes Emissions.

L'Ajuntament defensa que les places d'aparcament "no desapareixen" del barri, sinó que es reubiquen a carrers de l'entorn de la Rambla Samà. Apunta que la zona adjacent té 270 places de zona blava, més 260 places d'un aparcament soterrat situat a un extrem del barri. Així i tot, el govern assenyala que disposa d'estudis que constaten que quasi el 75% de desplaçaments a la ciutat es fan a peu, en bici o transport públic, i el 40% d'aquests són per fer compres o activitats d'oci.

En aquest sentit, garanteix que els vianants i ciclistes "fan més aturades no planificades a les botigues com a potencials consumidors". "La predisposició al consum és major perquè no paguen estacionament ni benzina, ni perden el temps en aparcar, i això els fa destinar els seus recursos i decisions de compra sobre els establiments de proximitat", afegeix l'Ajuntament a la carta adreçada als comerços, on assegura que la pacificació "en cap cas és una mesura punitiva contra el comerç local".

El consistori conclou la missiva, signada per la Regidoria de Mobilitat sostenible, mostrant-se obert a la participació i conversa amb les entitats i associacions cíviques i empresarials.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local