Pacificació del trànsit

Les obres del carril bici de l'avinguda Francesc Macià de Vilanova començaran a finals de maig

El projecte remodelarà íntegrament la via, amb prop d'un quilòmetre de carril bici, suprimint les places d'aparcament i habilitant un sol sentit de circulació entre els carrers Coroleu i Menéndez Pelayo

Imatge del carril bici de la rambla Samà. Ajuntament de Vilanova

Imatge del carril bici de la rambla Samà. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les obres de construcció del nou carril bici de l'avinguda de Francesc Macià, a Vilanova i la Geltrú, començaran a finals del mes de maig i duraran tres mesos, aproximadament. El projecte remodelarà íntegrament la via, entre el carrer Josep Coroleu i la rambla Arnau de Vilanova, seguint una estètica similar a la intervenció a la rambla Samà. La reforma habilitarà un nou carril bici de prop d'un quilòmetre de longitud, suprimirà les dues línies d'aparcament actuals i suposarà l'eliminació d'un sentit de circulació en el tram comprès entre els carrers Menéndez Pelayo i Coroleu. L'actuació s'enmmarca en el programa d'Ajuts a Municipis per a la Implantació de zones de baixes emissions i Transformació digital i sostenible, finançat per la Unió Europea Next-Generation, emmarcat en Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que ha atorgat a Vilanova i la Geltrú més de tres milions d'euros per executar una proposta de mobilitat activa i ampliació de la xarxa pedalable.

El nou carril bici, amb 920 metres de longitud, permetrà connectar diversos centre educatius com són el Col·legi Sant Bonaventura, les escoles L’Aragai i Volerany i l'Institut Manuel de Cabanyes. Segons les dades amb les que treballa l'Ajuntament de Vilanova, el tram final de Francesc Macià (entre el carrer Zamenhoff i la rambla Arnau de Vilanova) assumeix una intensitat mitjana diària d’entre 5.000 i 8.000 vianants i bicicletes mentre que la intensitat mitjana de vehicles és d’entre 1.000 i els 3.000. L'objectiu de l'obra és revertir la situació actual: "En aquesta avinguda hi circulen més vianants i bicicletes que cotxes, però dediquem un 60% de l’espai per als vehicles i només el 40% de l’espai és per als vianants".

A més de la construcció del carril bici, que connectarà amb el del torrent de Sant Joan i el camí pedalable del Garraf, les obres suposaran un canvi de fesomia de tota l'avinguda, suprimint les actuals dues línies d'aparcaments que hi ha entre el carrer Josep Coroleu i la rambla Arnau de Vilanova. La pacificació del trànsit en aquest via implicarà també un canvi important en la circulació entre els carrers Coroleu i Menéndez Pelayo, que passarà a tenir un únic sentit de la circulació, en aquest cas, en direcció al centre urbà. I és que segons els estudis de mobilitat, En aquest tram, a intensitat mitjana de vianants diaris és d’entre 8.000 i 14.000 persones i hi circulen entre 5.000 i 7.000 cotxes, camions i motocicletes.

El projecte defensa que l'avinguda de Francesc Macià "és el major eix comercial d’est a oest de Vilanova" i posa en valor que "els hàbits de consum dels ciclistes són redundants, és a dir, es desplacen més que els conductors per comprar, fins a 11 cops més. En crear infraestructures per a bicicletes es pacifica el trànsit de vehicles i s’equilibra el repartiment de l’espai més equitativament, es millora la seguretat i es redueix la contaminació. Les infraestructures ciclistes atreuen més clients que les infraestructures pensades per a vehicles".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local