Calafell posa en marxa un centre de protecció de fauna exòtica on impulsarà la recuperació del Tritó del Montseny. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Calafell
06-05-2022 09:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Calafell acaba d'estrenar el CREAC (Centre de Recerca i Educació Ambiental), des d'on el municipi vol potenciar el coneixement entorn la biodiversitat. L'antiga biblioteca de Segur, on hi havia hagut la primera escola de la zona, acull un projecte multidisciplinar que vol popularitzar els coneixements mediambientals però també erigir-se com un espai de recerca d'abast mundial. Un dels pilars de treball del CREAC serà la recuperació del Tritó del Montseny i la reintroducció al seu hàbitat natural. El centre fa un mes que està en funcionament, després d'esperar durant més d'un any el permís de la Generalitat. Ara acull una seixantena d'animals, si bé té capacitat per a quasi 600 exemplars.
Tortugues, serps, iguanes i camaleons de múltiples races diferents s'han instal·lat a Calafell durant les últimes setmanes. Són els primers exemplars que han arribat al CREAC de la mà de l'antiga associació GRENP, que treballava des del Vallès Oriental. L'entitat assumeix ara la gestió d'aquest nou espai al Baix Penedès, pioner a la demarcació de Tarragona.
Tots els animals que acull el CREAC en aquesta fase d'arrancada són espècies recuperades del carrer o de domicilis particulars. En la majoria de casos, es tracta de bèsties que s'han escapat d'algun habitatge on les havien comprat com a mascotes. També hi ha animals que han estat abandonats o bé cedits per famílies que han vist que no se'n podien fer càrrec.
El director del CREAC, Dani Fernández, celebra a l'ACN la posada en marxa d'aquest equipament "perquè, si no, la majoria d'aquests animals haurien mort". I és que assegura que els actuals centres de recuperació de rèptils i amfibis estan "saturats". A part de donar-los una nova vida, destaca que el centre vol potenciar especialment la tasca pedagògica entre la ciutadania.
"Són animals que necessiten llum ultraviolada, una temperatura i humitats molt específiques, i una sèrie de condicions que molta gent no preveu quan els compra", lamenta, alhora que recorda que requereixen tenir un seguiment al veterinari "que sovint ningú compleix". "Ens hem trobat amb tortugues que els primers dies al centre han defecat més cucs que excrements", posa com a exemple.
Fernández es proposa que el CREAC pugui acostar a la població "totes les problemàtiques" amb què s'han trobat amb els animals recollits fins ara, "per a què ningú cometi altre cop aquests mateixos errors". Aquesta tasca pedagògica es farà en una aula mediambiental que tot just s'està acabant de condicionar, amb previsió que estigui en marxa a l'estiu.
Revertir la situació "crítica" del Tritó del Montzeny
En paral·lel, els propers mesos el centre espera rebre les primeres larves de Tritó del Montseny. Aquest serà un altre buc insígnia del CREAC, que treballarà en col·laboració amb altres entitats, com el Centre d'Animals de Torreferrussa, al Vallès. Fernández apunta que aquests centres fa anys que fomenten la reproducció però no disposen d'espai suficient per esperar els "tres o quatre anys" de metamorfosi que triga cadascuna de les cries.
Per això, explica, Calafell vol potenciar aquesta criança de manera que es puguin reintroduir als torrents del Parc del Montseny un nombre elevat d'exemplars. Recorda que el Tritó del Montzeny és una espècie en "perill crític" d'extinció, ja que només queden uns 1.500 exemplars a tot el món. "El problema ha estat la intervenció de l'ésser humà al medi natural, però ara tenim l'ocasió d'aprofitar aquesta mateixa mà de l'home per pal·liar la situació creada", assevera.
Recollida d'animals i custòdia de serps verinoses
D'altra banda, el CREAC ha rebut l'autorització de la Generalitat per actuar com a centre de recollida de tot tipus d'animals, inclòs les serps verinoses. Fernández relata que, fins ara, aquests animals letals sovint són sacrificats quan els Mossos d'Esquadra els intervenen als propietaris il·lícits. La previsió és que ara puguin romandre al CREAC i, si el jutge ho autoritza, puguin després retornar amb els seus propietaris.
El regidor de Medi Ambient de Calafell, Aron Marcos, ressalta la importància de disposar d'un centre que permeti recollir tot tipus d'animals, no només exòtics. Més enllà de les casuístiques puntuals relacionades amb serps, Marcos assegura que sovint el municipi ha rebut trucades de veïns que demanaven la retirada d'un animal que havia entrat a la seva propietat "però ni els Agents Rurals ni la Policia Local assumia aquesta tasca". Ara els acollirà el CREAC, que, en funció del tipus d'animal, valorarà si es queda a les instal·lacions o el deriva a un altre centre.
"Resolem un problema de servei municipal, garantim el benestar dels animals i, alhora, col·laborem a nivell científic", destaca el regidor, satisfet amb la possibilitat que el CREAC aculli investigadors d'abast mundial. Marcos celebra que Calafell pugui "anar més enllà de les marques turístiques de turisme i cultura", i explica que tots els articles científics fets des del CREAC compten amb la col·laboració explícita del consistori.
Quan la sala d'educació mediambiental estigui en marxa durant els propers mesos, explica Marcos, la intenció és complementar la divulgació popular amb sessions de formació específica adreçada a col·lectius determinats. Per exemple, a cossos policials. "Les possibilitats són infinites", assegura.
Fins ara l'Ajuntament ha invertit 30.000 euros en habilitar i cedir l'edifici, que estava en desús des del 2019, quan la biblioteca es va traslladar al Port de Segur.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!