Calafell cartografiarà el fons marí per detectar les praderies de posidònia. Ajuntament de Calafell
Redacció |
Calafell
07-07-2022 10:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A Calafell ha començat un projecte científic que cartografiarà el fons marí per detectar els prats de posidònia. Són un espai submarí vital, ja que són refugi per a moltes espècies animals. Però també constitueixen una barrera natural que mitiga l’impacte de les ones i, per tant, protegeix les platges.
Es tracta d’un projecte finançat per Costes de l’Estat que tira endavant Anèl·lides, Serveis ambientals marins, una organització de biòlogues i oceanògrafes dedicada a la divulgació i a la recerca. Compten amb el suport científic de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC.
El projecte és “Posidònia Activa” i arriba a la seva tercera fase. L’any 2020 es va cartografiar les praderies de la costa de Creixell i Roda de Berà. L’any 2021, les de Coma-ruga i Sant Salvador. Aquest 2022, s’inicien els treballs al municipi.
El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos, explica que “aquest és un nou projecte que ens posa en el mapa científic del país”. Marcos afegeix: “La posidònia té molts beneficis, però està en regressió i catalogada com a amenaçada, a causa de les àncores de les embarcacions i de la contaminació”.
El regidor diu també: “Les praderies no estan localitzades amb exactitud i, per tant, no se’n poden publicar les coordenades per tal que no s’hi ancori. Amb aquest projecte, en canvi, tindrem els prats de posidònia perfectament geolocalitzats”.
La iniciativa va acompanyada d’un projecte de ciència ciutadana, que inclou immersions i activitats d’esnòrquel, a més de xerrades, tallers..., adaptats a totes les edats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!