Sense barreres

L’aixecament dels peatges de l’AP-7 i l’AP-2 ha suposat un estalvi de prop de 600 MEUR per als usuaris

Transports diu que “no és el moment” d’abordar la implementació a curt termini d’altres sistemes de pagament de les vies

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’aixecament dels peatges de l’AP-7 i l’AP-2, que es va fer oficial el 31 d’agost del 2021, ha suposat un estalvi d'uns 600 milions d’euros per als usuaris, segons ha detallat el Ministeri de Transports, que fa un any va xifrar l’estalvi en 750 milions. Un any després, el trànsit de l’AP-7 s’ha incrementat en un 40%, mentre que a l’AP-2 en un 122%. Davant d’això, Transports ha engegat una quarantena d’actuacions per “millorar la funcionalitat i resiliència de les vies”, dotades amb un pressupost de 1.050 milions d’euros. Sobre la implementació d’altres sistemes de pagament de les vies, el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, ha afirmat aquest dimecres que “ara no és el moment” d’abordar una implementació a a curt termini.

En aquest sentit, Flores ha explicat que el ministeri ha iniciat aquest mes d'agost un "estudi d'alternatives" de mecanismes de pagament, amb el propòsit d'analitzar "totes les possibilitats".

Malgrat que el ministeri no ha concretat en dates, Flores ha afirmat que l'estudi té un termini d'entorn a un any, amb la qual cosa no s'espera que abans del 2025 es pugui implementar cap altre sistema de pagament a l'AP-7 i l'AP-2.

Flores ha valorat “satisfactòriament” el primer any sense peatges a aquestes vies, i ha fet valdre “el benefici” que ha suposat pels usuaris tant econòmicament com en termes de “comoditat i seguretat”.

223 quilòmetres de nous carrils

En relació amb el pla d’actuacions previstes per a l’AP-7 i l’AP-2, Transports ha detallat que es tracta d’un total de 42 projectes, dels quals 35 estarien ja programats o amb obres en curs.

Dels 1.050 milions d’euros pressupostats per aquest pla, la partida més elevada (687 MEUR) anirà destinada a l’augment de la capacitat de les vies. Segons ha concretat el ministeri, la previsió és fer una ampliació de 223, 8 quilòmetres de nous carrils, amb el propòsit de frenar el col·lapse viscut en el darrer any, sobretot, a l’AP-7.

Així mateix, el pla també suposarà la creació de nous enllaços, com el de l’AP-7 i l’A-7 a l’Hospitalet de l’Infant, o els enllaços amb Roda de Berà o el centre de Figueres, així com la millora dels enllaços de la C-58 amb l’AP-7 en direcció Tarragona o el de Girona nord.

Reducció de la velocitat a l’AP-7

Sobre la proposta feta per la conselleria d’Interior de la Generalitat de reduir la màxima velocitat permesa a l’AP-7 de 120km/h a 110km/h, fonts del ministeri han descartat fer-ho “de manera generalitzada”. Segons argumenten, la via “està preparada i dimensionada” per poder-se utilitzar en una velocitat de 120km/h, amb el que creuen que hi ha “mesures més intel·ligents” per fer front a l’accidentalitat.

Tanmateix, les mateixes fonts diuen que sí que es podria estudiar una reducció per trams, que no afectés la totalitat de l’AP-7 i que, en aquest sentit, estan oberts a analitzar les “propostes” que des del Servei Català de Trànsit els facin arribar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local