El port de Vilanova i la Geltrú, pioner en la construcció d’un vaixell elèctric per a usos portuaris. Susana Nogueira
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
06-09-2022 14:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El port de Vilanova i la Geltrú ha estat pioner en la construcció d’un vaixell elèctric, E-Ship, dut a terme per l’empresa d’enginyeria naval Sym Naval. És una embarcació multipropòsit destinada a usos portuaris, amb una propulsió 100% elèctrica, zero emissions i amb una capacitat per a 12 persones. El projecte s’emmarca en línia amb l’estratègia del Govern de la Generalitat per la descarbonització i la innovació. Prestarà servei a una empresa ubicada al port de Castelló.
Aquest dimarts, al centre que té Sym Naval al port de Vilanova i la Geltrú, s’ha presentat el vaixell elèctric pioner E-Ship en un acte que ha comptat amb l'assistència del secretari de Mobilitat i Logística i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila; el director dels Serveis Territorials a Barcelona, Santiago Siquier; la regidora d’Innovació i Empresa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Conxi Martínez i el president de l’empresa Sym Naval, Francisco Lage.
Aquest vaixell està integrat per un sistema de digitalització i comunicació que permet el seu monitoratge en tot moment. Compta amb una tecnologia que permet la seva autonomia i conèixer les dades rellevants del servei portuari que realitzarà des de la base ubicada en el port on prestarà els seus serveis. L’E-Ship té una propulsió 100% elèctrica i la construcció del vaixell és 100% reciclable: “Avui presentem el primer vaixell multipropòsit portuari zero emissions, 100% elèctric i reciclable que s’ha construït en Europa i possiblement estem parlant d’un repte a escala mundial” ha dit el president de l’empresa Sym Naval, Francisco Lage.
Lage ha explicat que entre els seus usos “pot transportar personal fins a un màxim de 12 persones, té capacitat per recollir una gran quantitat de residus líquids Marpol i dona serveis d’amarratge i remolcatge de vaixells. Té una eslora de 12 metres i una mànega de 5 metres i una autonomia d’operació de 8 hores. Les bateries es carreguen amb energia 100% renovable i, en el cas d’aquest, es generarà mitjançat panells solars situats en instal·lacions properes al moll on estarà el vaixell”.
El president de Sym Naval ha anunciat que uns dels reptes importants que plantejava aquesta construcció pionera era “l’absència de referències tècniques i normatives. Així que havíem de tractar d’utilitzar la normativa existent i adaptar-la per tenir un vaixell autoritzat i professional inclòs en aquesta normativa. El següent repte era aplicar una tecnologia de zero emissions. Al final, per aquest tipus d’embarcació portuària la bateria era l’opció més intel·ligent, tenint en compte que el port pot proveir estacions de càrrega per aquests vaixells, ja que aquests no treballen en règim continu, sinó que tenen descansos on es poden aprofitar per fer la recàrrega. D’aquesta manera, es genera un estalvi operatiu tant en consums com en manteniment. Un altre repte és que aquesta embarcació treballa en diferents règims i ha d’estar preparat per operar de maneres molt diferents en espais curts de temps”.
Lage també ha destacat que “els motors elèctrics no tenen problemes com els altres. A més, aquest vaixell és més econòmic que els convencionals, perquè si li trèiem les bateries, té menys elements i és menys complex. I l’estalvi en manteniment és major. S’ha de tenir en compte que tal com està configurat el vaixell, és fàcil de manejar tota l’electrònica del motor elèctric”.
El secretari de Mobilitat i Logística i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat dels altres directius, ha manifestat la satisfacció per part de la Generalitat en el projecte de Sym Naval, en ser una prioritat pel desenvolupament de la mobilitat elèctrica i la descarbonització de l’activitat i utilitzar tecnologies netes. “Representa un gran avançament en la indústria del país. El nostre pla de Ports vol fomentar la mobilitat sostenible, les activitats nàutiques sostenibles i tot el que fa referència a la recerca i investigació. Sym Naval, dona resposta a la mobilitat elèctrica amb una visió molt avançada i ens demostra que tenim empreses innovadores, amb un nivell de recerca i desenvolupament molt elevat i que permeten que es pugui motoritzar el projecte de forma continuada”.
Gavín ha destacat que el departament de la vicepresidència de la Generalitat, responsable de les infraestructures de la mobilitat, a través de l’empresa Ports de la Generalitat, té la prioritat de “donar suport la indústria del sector nàutic. Els ports han de ser motors econòmics i hem de crear les condicions perquè empreses com Sym Naval puguin desenvolupar la seva activitat industrial. I l’altra prioritat, és descarbonitzar l’activitat i la mobilitat. L’empresa Sym Naval, és líder mundial, primer, en ser capaços d’innovar, digitalitzar el procés i de ser avançats en la tecnologia que utilitzen i al mateix temps de dur a terme el primer vaixell per treballs portuaris, 100% elèctric i reciclable”.
La regidora d’Innovació i Empresa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Conxi Martínez, ha mostrat la satisfacció de l’Ajuntament de la ciutat per l’aposta de Sym Naval, perquè “el fet que en el port de Vilanova s’hagi construït un vaixell elèctric pioner per a usos portuaris, ens posa en el mapa de ser referents en la innovació en el tema de construcció d’embarcacions. A més, ens han dit que estan estudiant les possibles adaptacions que es poden fer als vaixells convencionals per poder fer motors elèctrics”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!