Escuma d'origen orgànic tenyeix el litoral del Garraf després de les darreres pluges. Pere Moya
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
15-09-2022 13:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les platges de Sitges i Vilanova i la Geltrú s'han tenyit en els darrers dies d'una escuma de color marró que ha causat gran expectació, però que té un origen natural. L'Agència Catalana de l'Aigua ha confirmat aquest migdia que no s’ha produït cap alteració en el funcionament de les depuradores de la zona i que les escumes que han aparegut són d’origen natural, arran de la degradació de matèria orgànica que ha baixat amb les darreres pluges i l’agitació provocada pel mar de fons dels darrers dies amb la barreja de sediments. Aquest fenomen també s’ha vist en altres punts de la costa catalana en els darrers dies.
Què són i com es formen?
Les escumes es generen per processos naturals relacionats amb la degradació de la matèria orgànica del mar i la producció vegetal pròpia del medi marí, i per tant, la seva presència a les aigües litorals està associada, majoritàriament, a processos de caràcter natural i no a episodis de contaminació de les aigües.
La presència d’escumes al mar és freqüent, tant a les aigües litorals de Catalunya com a les d’arreu del món, inclosos en llocs molt poc humanitzats. En la formació d’escumes intervenen processos fisicoquímics i també biològics. De tots és coneguda la formació d’escumes després de pluges i mala mar, o bé quan trenquen les onades contra la costa. Aquestes escumes es deuen a l’agitació del mar i a la presència de substàncies naturals amb propietats tensioactives (microorganismes, restes vegetals...).
Al mar hi ha un nombre extraordinàriament elevat de substàncies amb propietats tensioactives, tant d’origen natural com d’origen humà però, tal i com apunten la majoria de publicacions científiques que versen sobre la formació d’escumes al mar, aquestes es formen per processos naturals propis del medi marí. Les aportacions de matèria orgànica des del continent (sobretot en règim de pluges), i els processos biològics propis del medi marí, són els factors que determinen, majoritàriament, la formació d’escumes al mar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!