L'ACA iniciarà el 2023 els estudis previs per a la dessaladora del Foix i preveu seguir obrint una depuradora cada mes. ACN
ACN/ Carola López |
Vilafranca del Penedès
04-03-2023 15:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha anunciat que l'ACA iniciarà el 2023 els estudis previs a la dessaladora del Foix, que donarà servei a la demarcació de Tarragona i al Penedès, i que tindrà una capacitat de 20 hectòmetres. Reyes ha destacat que l'agència preveu seguir obrint una depuradora cada mes, com ha fet aquest dissabte a Vilafranca del Penedès, on s'ha inaugurat l'ampliació d'una estació que permetrà duplicar la seva capacitat de tractar aigua i garantirà "totes les activitats econòmiques, entre elles el vi". El director de l'ACA ha insistit en el fet que, si no plou en els pròxims mesos, la sequera entrarà en fase d'emergència. Cosa que suposaria restringir l'aigua de 230 litres per persona i dia a 200.
Reyes ha matisat que aquests 200 litres per habitant "són en capçalera" i que el que realment consumirien els ciutadans en cas que s'arribés a la fase d'emergència serien uns 110 o 120 litres per dia. La resta d'aigua seria per "les activitats econòmiques, l'aigua no registrada, les fuites i els usos urbans". Davant d'això ha reiterat que "és molt important limitar i fer un bon ús de l'aigua".
Més depuradores
El director de l'ACA ha explicat que en els pròxims mesos se sumaran diverses depuradores a les 545 que actualment estan en funcionament a Catalunya. Concretament, ha detallat que "ben aviat començaran les obres" de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès) , que durant els pròxims mesos inauguraran la de Riumar a Deltebre (Baix Ebre) i que estan acabant les d'Alcover i Puigpelat (Alt Camp).
L'ampliació de la depuradora de Vilafranca del Penedès ha suposat una inversió de gairebé 11 milions d'euros i ha estat finançada per l'Agència Catalana de l'Aigua, gràcies a un conveni de col·laboració de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Aquesta estació ofereix servei a tretze municipis del territori i permetrà duplicar la seva capacitat de tractament i oferir un tractament de l'aigua residual de més qualitat. Durant la seva inauguració, el director de l'ACA ha dit que l'aigua de l'embassament de Foix ha patit una eutrofització des que es va construir i que la nova instal·lació permetrà que "sigui de millor qualitat".
Garantir l'aigua als regants del Foix
En aquest sentit, ha relatat que l'ACA està treballant amb la comunitat de regants del Foix per millorar les seves instal·lacions i per garantir l'aigua pel regadiu. Reyes ha subratllat que ara com ara "el 70% de les àrees vinícoles no tenen reg de suport i que estan treballant amb tots els actors per revertir aquesta situació i garantir l'aigua a totes les activitats econòmiques, entre elles, el vi".
Reyes ha explicat que les noves depuradores formen part del pla de sanejament de l'ACA i que les dessalinitzadores estan contemplades en les actuacions per garantir l'abastament d'aigua. En aquest àmbit, ha detallat que ben aviat començaran a ampliar la dessaladora de Tordera que permetrà ampliar la producció dels 20 als 80 hm³ d'aigua i que també s'iniciaran els estudis previs perquè la dessaladora del Foix sigui una realitat.
Desembassar Sau tan aviat com es pugui
En ser preguntat per les protestes previstes aquest dissabte contra el desembassament de l'aigua del pantà de Sau cap al pantà de Susqueda, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua ha justificat que "és molt important" traslladar els 25 hectòmetres d'aigua que hi ha al pantà "com més aviat millor" perquè, "si fa molta calor, l'aigua s'empobrirà i no es podrà potabilitzar".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!