Estafa

Un funcionari de Vilanova i la Geltrú confessa haver-se embutxacat 30.000 euros de les fiances de la Borsa de Lloguer

És la primera vegada que l’Ajuntament de Vilanova interposa una querella criminal per estafa a un treballador municipal

El consistori reposarà als propietaris i llogaters la quantitat desviada per aquest treballador que hauria actuat sol i sense cap mòbil aparent

Un funcionari de Vilanova i la Geltrú confessa haver-se embutxacat 30.000 euros de les fiances de la Borsa de Lloguer. Jordi Lleó

Un funcionari de Vilanova i la Geltrú confessa haver-se embutxacat 30.000 euros de les fiances de la Borsa de Lloguer. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per primera vegada l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú interposarà una querella criminal a un funcionari municipal. No és per menys. I no és per la quantitat de diners que s'hauria embutxacat de les fiances de 44 habitatges de la Borsa de Lloguer. Total 30.000 euros. "És pel fet tan greu de la vulnerabilitat que han sentit els propietaris i llogaters el servei. Es pot haver trencat una confiança, quan en realitat és un servei que s'ha mostrat molt eficaç a tots els municipis. Però a part, és greu per haver traït, als companys i companyes, a l'equip que en formava part i que ara han de fer feina extra per restablir la situació", així de dolgut es mostrava aquest matí, Xavier Serra, regidor d'Habitatge.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va detectar al gener de l'any passat que els registres dels contractes de la Borsa de Lloguer no estaven actualitzats a l'aplicatiu de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Responsables de l'Oficina d'Habitatge del consistori vilanoví, van consultar a l'únic funcionari encarregat de la gestió sobre aquesta situació. Aquest va reconèixer que no tenia la feina al dia. Veient el retard, se'l va apartar d'aquest servei, però va passar a fer una altra feina.

El personal municipal que va revisar els expedients van trobar a faltar el comprovant del pagament de les fiances al compte de l'INCASOL. Al novembre de l'any passat se li planteja la situació al funcionari municipal que finalment reconeix el frau. Immediatament va quedar apartat de la feina. El treballador municipal s'hauria guanyat la confiança dels llogaters i propietaris perquè aquests li abonessin les quantitats de les fiances dels lloguers que mai van arribar al seu destí. En realitat, l'Ajuntament no ingressa cap despesa d'aquesta mena. L'administració local únicament dona un servei de mediació, i són els llogaters els que abonen la fiança al compte de l'INCASOL.

De moment, es desconeix com el treballador municipal ingressava els diners, podia ser en efectiu o en un compte bancari propi, "però en cap cas a les arques municipals", puntualitza el regidor d'Habitatge. Els fets podrien haver ocorregut en plena pandèmia i s'apunta que hi hauria un primer contracte impagat del 2016. Tampoc se sap perquè el funcionari hauria decidit cometre aquesta estafa. 30.000 euros solucionen poques coses. La traçabilitat del procés administratiu permet detectar aquestes irregularitats amb facilitat, un aspecte prou conegut per un funcionari veterà i experimentat, com és el cas. Sembla que hauria actuat sol i que el frau no forma part de cap trama.

"L'Ajuntament serà molt estricte en garantir els drets de les persones que han confiat en el servei. L'habitatge és un tema tan sensible com per demostrat tota la serietat i serem molt contundents en les accions", explicava el regidor. D'aquí que L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha decidit interposar una querella criminal per estafa (articles 248 i 250 del Codi Penal) contra el presumpte autor material de la desviació de les fiances.

Segons el consistori, s'ha arribat a un acord perquè l'Ajuntament pugui actuar en nom dels propietaris i llogaters en les accions judicials. Per això l'administració local es personarà com a acusació particular amb la doble condició de perjudicada i subrogant-se en la posició dels propietaris i llogaters per a la reclamació de les quantitats econòmiques desviades. Els afectats cobraran immediatament els diners.

El proper ple municipal haurà d'aprovar la reassignació pressupostària per fer front aquests 30.000 euros, però a més també haurà d'autoritzar la pèrdua de condició de funcionari de l'acusat. "Però també hem de fer esforços per garantir el programa de la Borsa de Lloguer, refer confiances, augmentar els mecanismes de control i personal necessari per continuar treballant per oferir habitatge a preus assequibles", apunta Xavier Serra.

Les reaccions dels sindicats han sigut molt contundents, el mateix regidor ha convocat als representants aquest mateix matí, moments abans que transcendís la notícia. Júlia Salazar, secretària general de la Secció Sindical de CC.OO. de l'Ajuntament de Vilanova ha definit els fets com a molt greus. "El pitjor és el dany que pot causar al servei d'habitatge, una eina molt positiva, i que no farà cap favor la pèrdua de confiança". La representant sindical indica, però, que donada la magnitud de la gestió del servei, "no és adequat que una persona sola porti aquest tema", apunta la sindicalista. El sindicat ha mostrat el suport amb l'equip de govern per afrontar aquest procés judicial i troba adequades les mesures cautelars empreses.

En la mateixa línia s'ha mostrat Juan Francisco García, secretari general d'UGT dels Serveis Públics d'Anoia, Penedès i Garraf. "Ens preocupa que continuïn garantits els interessos de la ciutadania que confia en aquest servei. Segurament hi ha controls que han fallat. S'ha d'esbrinar que ha ocorregut. Però part de la responsabilitat és també de l'Ajuntament", apunta García, qui demana que l'Ajuntament posi més recursos humans en el servei. Però garanteix el suport de la UGT en el procés judicial que ara s'inicia.

L'oposició política al govern municipal se n'ha assabentat aquest matí per correu electrònic. Des del PSC, Juan Luís Ruiz, lamenta els fets dels quals n'era coneixedor extraoficialment. El portaveu socialista dona suport a l'equip de govern en totes les mesures adoptades. "És un fet molt greu i aïllat de la qual en surt perjudicada tota l'administració. Cal defensar la resta de la plantilla municipal. Si s'ha comès un delicte, caldrà anar fins a les darreres conseqüències.

Des de Ciutadans, Erika Quintero, està molt sorpresa que per part del Govern municipal de Vilanova "no s'hagi informat a l'oposició fins molts mesos després que es detectessin les irregularitats, circumstància que demostra la falta de transparència i sobretot de control d'aquesta Administració municipal. No obstant això, ens semblen adequades les mesures aplicades. Hem demanat més informació a l'equip de govern per poder fer una valoració més acurada".

Des de Som VNG, Juanma Rodríguez, considera els fets "indignants. Es tracta d'un cas de corrupció especialment greu, en el qual s'hauria estafat a persones vulnerables que precisament necessitaven de l'Ajuntament el seu ajut i protecció. També denunciem manca de transparència del govern municipal. Per una banda, perquè s'ha comunicat abans als mitjans de comunicació que als grups de l'oposició que hem rebut un correu amb molt poca informació sobre els fets i la seva magnitud".

Finalment per la CUP, Arnau García ha mostrat la seva sorpresa i indignació, "especialment en aquest àmbit com és l'habitatge amb tantes mancances. Si es confirma, és un fet molt greu. Volem saber que ha fallat en el mecanisme. Ens cal molta transparència en aquest tema i creiem que l'equip de govern hauria de convocar a les forces de l'oposició per donar informació de primera mà".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local