CEPVI

Els experts adverteixen que les aliances entre sectors són imprescindibles per recuperar el valor dels productes del bosc

Els propietaris locals de finques agroforestals lamenten la debilitat del mercat dels recursos que obtenen de les seves finques i proposen la creació de noves taxes

Els experts adverteixen que les aliances entre sectors són imprescindibles per recuperar el valor dels productes del bosc. CEPvi

Els experts adverteixen que les aliances entre sectors són imprescindibles per recuperar el valor dels productes del bosc. CEPvi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fer entendre el bosc com un servei a la ciutadania i generar un sistema que posi en valor els productes que se’n poden obtenir és un dels objectius dels experts a l’hora de lluitar contra les conseqüències del canvi climàtic i prevenir els incendis. La sequera, l’estrès hídric i l’increment de tempestes seques augmenten el risc d’incendi a Catalunya, tal com va explicar la investigadora sènior del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Elena Gorriz, en l’última tertúlia del CEPvi celebrada a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Gorriz va posar especial èmfasi en la importància dels camps de conreu que limiten amb zones de bosc i el necessari impuls a la ramaderia extensiva en un moment en què els pastors estan en perill d’extinció. “Als Estats Units els pastors no pensen en el que poden obtenir de la venda dels productes làctics o la carn, perquè consideren que el seu sou l’ha d’assumir la comunitat a canvi del servei que fan a la ciutadania”, va explicar Gorriz.

Xavier Xortó, membre de la Federació d’ADF Penedès-Garraf, va confirmar les paraules de Gorriz amb els resultats de l’experiència d’aquesta entitat amb la gestió d’un ramat que pasturava als boscos del Montmell fins a la Llacuna: “500 cabres es menjaven 1.500 quilos de vegetació al dia”, va dir Xortó. Segons ell, aquesta iniciativa genera un estalvi del 90% del cost de la gestió del bosc i és la millor manera de reduir el risc de foc i garantir espais d’actuació per als mitjans d’emergència en el cas que es produeixi. Xortó va destacar el poder del bosc no només com a generador de biomassa (energia) i productes de construcció (fusta) o decoració (mobles), sinó també d’aliments i productes amb propietats medicinals. Xortó va remarcar l’efecte curatiu que tenen els boscos en les persones.

Precisament, Pere Llopart, enòleg, enginyer tècnic i copropietari del celler Llopart va explicar que ells han incorporat el bosc en la seva oferta enoturística, amb banys de bosc o experiències de tastos i maridatges entre arbres i vinya. Llopart va lamentar les dificultats que els propietaris forestals pateixen a l’hora de gestionar les finques. “Els recursos que obtenim de les activitats al bosc no són suficients per cobrir les despeses de la gestió”, va explicar Pere Llopart. “Per molts banys de bosc que fem no podem ser autosuficients en la gestió forestal”, va explicar.

Per això, Josep Enric Alarcon, president de l’Associació de Turisme Sostenible del Garraf i propietari de Mas d’en Giralt, va plantejar la necessitat que els ajuntaments siguin molt transparents quant a l’ús dels ingressos provinents de les taxes turístiques. “Cal crear una nova economia del bosc i del paisatge i aquesta economia ha de ser sostenible”, va dir Alarcón. Segons ell, el consumidor és qui pot canviar aquesta situació, ja que les administracions se solapen i generen moltes dificultats als propietaris. Tant ell com la resta de participants a la taula rodona van assegurar que la creació de noves taxes per garantir una bona gestió de les zones agroforestals podria donar resposta a les necessitats dels sector.

L’acte, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, forma part d’un cicle sobre El Mosaic agroforestal que es completarà aquest 2023 amb un acte final el 25 d’octubre sobre El mosaic agroforestal i el risc d’incendis.

L’objectiu de les tertúlies intercongressuals del CEPvi és analitzar i buscar solucions per als problemes reals dels professionals estretament vinculats al paisatge i la indústria vitivinícola. Són tertúlies  obertes al públic i formen part del programa curricular de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local