Eleccions municipals 2023

Pacificar el centre de la ciutat sense col·lapsar la perifèria, el repte de Vilanova i la Geltrú

Els partits afronten el 28-M amb discrepàncies sobre com reduir el trànsit contaminant

Pacificar el centre de la ciutat sense col·lapsar la perifèria, el repte de Vilanova i la Geltrú. ACN

Pacificar el centre de la ciutat sense col·lapsar la perifèria, el repte de Vilanova i la Geltrú. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les qüestions que més ha marcat la darrera legislatura a Vilanova i la Geltrú han estat les polítiques de mobilitat. Especialment el darrer any, amb l’aplicació de diverses mesures per pacificar el centre. La més controvertida, el canvi de circulació a 40 carrers. Un revulsiu que ha desfermat crítiques de l’oposició, veïns i comerciants, queixosos pel “col·lapse” generat al voltant de la zona pacificada. Tots els partits afronten el 28-M coincidint en reduir el trànsit contaminant al centre de la ciutat, però hi ha divergències en el model aplicat fins ara. El proper govern haurà de decidir si consolida els canvis dels darrers anys o si els replanteja, mentre l’estat espanyol obliga a posar en marxa la Zona de Baixes Emissions.

Una de les primeres mesures polèmiques a Vilanova va arribar el 2020, quan el govern local va suprimir un dels dos carrils de la Ronda Ibèrica per destinar-lo a aparcament. La intenció era traslladar a les afores totes aquelles places de cotxes suprimides a carrers del centre, ja que l’Estat instava els Ajuntaments a ampliar l’espai de les voreres per garantir el distanciament interpersonal per la covid.

La mesura es va perpetuar en el temps, i el govern assegurava que la reducció d’espai a la ronda afavoria un trànsit més lent i menys contaminant. Tot i així, fa menys d’un any va canviar de parer i va optar retornar el doble carril gairebé a la tota la via. El motiu, segons el govern, era la necessitat d’oferir una via ràpida per l’imminent pacificació del centre i també per la implantació de la Zona de Baixes Emissions a partir del 2024.

En paral·lel, l’últim any s’ha pacificat la Rambla Samà, un dels principals eixos en sentit muntanya-mar. L’eliminació d’aparcament i la construcció d’un carril bici van canviar la fesomia del carrer i els comerciants van denunciar una pèrdua de clients. El govern plantejava el mateix model per a l’Avinguda Francesc Macià, però el projecte va aixecar nombroses critiques i va derivar en una massiva manifestació de veïns i comerciants. La falta d’entesa i la futura construcció d’un aparcament dissuasiu van deixar la reforma en punt mort.

Finalment, a l’espera que es concreti el desplegament de la ZBE -d’aplicació obligada l’any que ve-, aquest 2023 començava a Vilanova amb una transformació global del trànsit de la ciutat: entrava en vigor la pacificació de sis subzones del centre que comportaven canviar de sentit 40 carrers i prohibir el creuament de la Rambla Principal a excepció de la carretera general. La mesura ha estat fortament criticada per diversos sectors.

L’alcaldessa i candidata d’ERC, Olga Arnau, sosté que les grans línies de la pacificació estaven ja marcades al mandat anterior i recalca que van en consonància a les directrius marcades des d’Europa i l’estat espanyol. Admet autocrítica en la forma com s’han comunicat tots els canvis però assegura que els primers estudis avalen la mesura. Segons l’Ajuntament, en una de les travessies de la Rambla Principal s’han retirat 7.500 cotxes diaris. “Només 500 feien trajectes necessaris a la zona, mentre la resta creuaven la ciutat com a via de pas”, apunta.

Arnau defensa que cal seguir descongestionant el centre i augura que els propers quatre anys es consolidaran els canvis acabats d’implementar. ERC aposta per traçar una xarxa d’aparcaments dissuasius a tota la perifèria, millorar l’oferta de bus urbà i fomentar una anella de vies ràpides a les afores. En aquest sentit, insten la Generalitat a estudiar un nou enllaç amb la C-32 que permeti treure cotxes de la ciutat. De forma simultània a aquestes millores, proposen reformar bona part de les voreres per un nou disseny de plataforma única.

L’alcaldable d’ERC insisteix que l’objectiu és “invertir les prioritats”, de manera que les persones passin al davant dels vehicles contaminants “i puguin tenir una ciutat més pacificada, tranquil·la i segura”. Garanteix que la intenció és que el nou model de mobilitat permeti que “tothom pugui passejar i al mateix temps es cobreixin les necessitats de tots els professionals”.

Des del PSC rebaten les mesures d’ERC. El candidat Juan Luis Ruiz es compromet a fer un “replantejament íntegre” del model de pacificació “perquè ha estat un desgavell”. Ruiz retreu a l’executiu l’eliminació de vials de trànsit fluid i la pacificació d’algunes zones “fent un traspàs de cotxes a carrers que ara tenen el triple de vehicles, de manera que generen més contaminació”. El candidat socialista adverteix que el model de Vilanova no s’ajusta a la normativa de les ZBE.

“Cal un pla integral de mobilitat sostenible per a tota la ciutat”, referma, tot recriminant al govern que no hagi analitzat les repercussions d’uns canvis que s’han implantat “per imposició”. Ruiz es mostra partidari d’avançar cap a una reducció dels cotxes però considera que el model desplegat ara provoca el “col·lapse” de nombrosos carrers.

Com a contraproposta, el PSC planteja recuperar la totalitat del doble carril de la Ronda Ibèrica, obrir un nou aparcament proper al centre i oferir més carrers per creuar la ciutat horitzontalment. Assegura que el PSC proposarà una revisió del model de mobilitat d’acord amb un informe encarregat a la Policia Local per desplegar una proposta “consensuada” amb veïns i comerciants.

Des de Junts -responsables de la Regidoria de Mobilitat el darrer mandat- auguren que els propers quatre anys es consolidaran els canvis implementats i aposten per focalitzar els recursos en una millora del bus urbà. En aquest sentit, proposen estudiar la gratuïtat per a tots els residents, ampliar les línies i també les freqüències de pas. En paral·lel, anuncien la construcció de nous aparcaments i l’ampliació del pàrquing soterrat del centre.

La CUP i Som VNG veuen “imprescindible” invertir en millores del bus urbà durant el proper mandat. Millorar el traçat de les parades, agilitzar la freqüència i renovar la flota són propostes coincidents de les dues formacions. També aposten per millorar la xarxa de carrils bici de forma consensuada amb els veïns i ampliar la pacificació a tots els barris, en especial el carrer Llibertat de Baix-a-Mar.

Els cupaires insisteixen en la necessitat de definir les polítiques de mobilitat sostenible de forma consensuada a través de processos participatius, mentre Som VNG recalca la necessitat de redefinir el model de ciutat en conjunt, de manera que no calgui fer grans desplaçaments per anar a comprar, treballar o anar a l’escola.

Al seu torn, Cs proposa revertir les actuacions “delirants” desplegades l’última legislatura i defensen que cal “trobar l’equilibri” entre el cotxe, els vianants i els vehicles sostenibles. Critiquen que fins ara “s’hagi declarat la guerra al cotxe” i advoquen per “oferir alternatives”, com una millor xarxa de bus urbà i aparcaments dissuasius a les afores. Al programa també porten revisar els carrils bici i prohibir el pas de bicicletes per la Rambla Principal.

Botiguers i veïns reclamen més “seny” i millors indicacions

Al seu torn, l’associació Viu Comerç lamenta que la ciutat s’ha vist immersa en un “caos circulatori” que està sent motiu de crítica constant per part dels clients. “A la llarga, això pot tenir un efecte dissuasiu i que la gent opti per comprar a zones on li sigui més fàcil accedir i aparcar”, avisa el president dels comerciants, Joan Galimany.

Els botiguers es mostren partidaris d’un model de mobilitat més sostenible però consideren que els canvis s’haurien d’haver acompanyat d’una nova senyalització que indiqui els itineraris recomanats per arribar al centre i també amb més places d’aparcament. Viu Comerç fa una crida als nous governants a “seure i veure quines són les alternatives més aconsellables”. No demanen desfer els canvis dels 40 carrers però sí replantejar les subzones pacificades.

Galimany recorda que els negocis porten “moltes batalles lluitades” des de l’esclat de la pandèmia, a la qual s’hi ha sumat la crisi logística i l’alça de preus. “Les dificultats per a què els clients accedeixin al centre no ajuden gens, són una pedra més”, lamenta, tot insistint que bona part des clients accepten que cal reduir la contaminació però critiquen el model desplegat ara “sobretot perquè falta senyalització”.

Una petició similar la fan les associacions de veïns. Des de la federació que les agrupa diuen que les mesures de pacificació són adients “però mal executades i mal explicades”. La presidenta de la federació veïnal, Estela González, ressalta que l’Ajuntament “no ha donat la informació suficient” a la ciutadania, i assegura que ara s’està incrementant el trànsit arreu de la ciutat “perquè la gent ha de fer recorreguts molt més llargs”.

González apunta que falta senyalització per a què els conductors adoptin les noves rutes i no col·lapsin els carrers adjacents a les vies ara pacificades. “De moment, hi hem sortit perdent tots”, afirma, mentre demana al nou executiu que faci ajustos “amb seny”. A part de perfilar els canvis de circulació, els veïns també reclamen millores al transport públic “perquè està completament obsolet” i un pla de bonificacions per als residents que vulguin utilitzar els aparcaments del centre “sense pagar preus que ara són desorbitats”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local