Ecologistes de Catalunya denuncia la "inacció" del Govern davant la crisi ambiental: "No tenim més temps a perdre". ACN
ACN |
Barcelona
05-06-2023 09:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La federació Ecologistes de Catalunya denuncia la "inacció" del Govern davant la crisi ambiental i asseguren en un manifest que cal actuar per mitigar-la. "No tenim més temps a perdre", avisen a les portes del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny. En el manifest publicat, reclamen, entre altres, que es recuperi la conselleria de Medi Ambient eliminada l'any 2010 i disposar d'un quart informe actualitzat sobre el canvi climàtic a Catalunya, ja que assenyalen que el darrer és del 2016. A més, afirmen que el planejament urbanístic impulsat per les administracions "promou el canvi climàtic" amb projectes "especulatius i agressius". Mencionen, per exemple, l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Hard Rock.
D'altra banda, veuen "urgent" aprovar una moratòria per impedir la construcció i ampliació de granges i aplicar un pla de reducció del metà i l'amoníac emesos pel sector boví i porcí.
També suspenen l'administració en àmbits com la gestió de residus, les energies renovables, la preservació de la biodiversitat o la qualitat de l'aire.
Sobre els residus, critiquen la "incapacitat" del Govern per avançar en una Llei efectiva de Prevenció i aturar la generació de residus, o per controlar les emissions, com ara a la Petroquímica de Tarragona o la incineradora de Tersa a Sant Adrià del Besòs. També lamenten la Generalitat no hagi fet una transposició directa de la Directiva de Residus 2018/851, ni de la Directiva sobre limitacions als plàstics vigent des de fa 4 anys, i hagi esperat "passivament" a l'aprovació de la llei estatal de residus.
De les energies renovables, critiquen que el seu desplegament a Catalunya suposa un "incompliment flagrant" de la llei de canvi climàtic perquè no es prioritza el criteri d'ubicació en espais degradats, no apliquen el criteri d'energia distribuïda i "imposen grans línies de transport que suposen grans impactes i pèrdues d'energia amb llargues distàncies".
Finalment, en relació a la qualitat de l'aire, argumenten que calen més controls i mesures d'intensificació del transport col·lectiu, així com mesures "racionals" de restricció dels vehicles privats. Si bé també apunten que en el cas de Barcelona, la contaminació també es genera per l'activitat del Port de Barcelona i l'aeroport del Prat.
Com a exemple de no apostar pel transport públic, mencionen que l'L9 encara no estigui acabada després de "vint anys" o que els FGC no comptin amb noves línies o més freqüències.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!