Crida internacional urgent des de Vilanova a l'acció per reduir la contaminació acústica als oceans. UPC
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
08-06-2023 11:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Avui, 8 de juny, amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, científics internacionals fan una crida urgent per reduir la contaminació acústica al mar i salvaguardar els ecosistemes marins. En el següent comunicat s’insta els governs d’arreu del món a actuar de forma immediata. Els experts demanen, entre altres accions, fomentar la col·laboració internacional, fer complir i reforçar la legislació en contaminació acústica, i invertir en recerca i innovació. La crida dels científics s'ha fet després del congrés OCEANOISE2023, organitzat pel Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), del 22 al 26 de maig, a Vilanova i la Geltrú:
Vilanova i la Geltrú
Com a representants de diversos sectors i organitzacions compromeses amb el benestar dels ecosistemes marins del nostre planeta, avui fem una crida als governs d'arreu del món perquè abordin una qüestió de gran importància ambiental per als ecosistemes marins.
Del 22 al 26 de maig de 2023, experts internacionals, inclosos reguladors, representants del sector de la indústria, investigadors i ONG, es van reunir a Vilanova i la Geltrú. Aquesta trobada va ser la tercera edició de la conferència internacional OCEANOISE, en la qual líders d'arreu del món van compartir els darrers resultats d’estudis científics sobre els efectes del soroll d’origen humà en la vida marina.
Les dades presentades durant la conferència han posat sobre la taula els efectes del soroll antropogènic a tota la xarxa tròfica marina, que inclou plantes aquàtiques, plàncton, invertebrats, peixos i mamífers marins. Aquests resultats científics evidencien que, juntament amb moltes altres pressions, el soroll generat per l'activitat humana representa una amenaça substancial per als ecosistemes marins i la biodiversitat. A més, la contaminació acústica s'està intensificant juntament amb el creixent volum d'activitats marítimes mundials i el ràpid desenvolupament de les infraestructures energètiques fluvials, costaneres i offshore.
A la llum d'aquesta evidència, OCEANOISE demana als governs de tot el món que actuïn amb rapidesa i decisió per mitigar l’impacte creixent del soroll humà als nostres oceans. No ens podem permetre el luxe d'esperar fins que el fràgil equilibri dels nostres entorns marins es faci malbé. El moment de l'acció és ara.
Hi ha solucions tecnològiques disponibles per començar a fer front a aquesta emergència planetària. Mitjançant el desplegament de tecnologies acústiques avançades i estratègies innovadores, podem treballar eficaçment per millorar l'equilibri acústic dels nostres oceans. En fer-ho, complim amb l'obligació de la humanitat de retornar a l'oceà, un entorn vital del qual depèn el nostre futur compartit.
Per facilitar aquest esforç global urgent, demanem respectuosament als governs que prenguin les accions següents:
1. Fomentar la col·laboració internacional: iniciar i donar suport a plataformes col·laboratives que permetin a les administracions públiques, líders del sector, comunitats científiques i ONG unir la seva experiència, recursos i perspectives per desenvolupar estratègies efectives de reducció del soroll.
2. Fer complir els marcs reguladors existents o establir els necessaris: promulgar i reforçar la legislació que abordi la contaminació acústica en els sectors marítims, establint directrius, estàndards i mecanismes d'aplicació clars per garantir el compliment i la rendició de comptes.
3. Invertir en recerca i innovació: assignar fons i recursos necessaris per avançar en la investigació sobre els impactes del soroll antropogènic, i el desenvolupament i la implementació de tecnologies d'avantguarda que minimitzin les emissions de soroll derivades del transport marítim, els parcs eòlics, l'exploració de petroli i gas, i altres activitats humanes, en els ecosistemes marins.
4. Sensibilitzar la ciutadania: llançar campanyes educatives integrals per millorar el coneixement públic de les conseqüències perjudicials del soroll humà sobre la vida marina i la necessitat urgent d'una acció col·lectiva. Fomentar actituds responsables i pràctiques sostenibles entre persones, comunitats i indústries.
5. Donar suport a les pràctiques sostenibles: promoure i incentivar pràctiques sostenibles, com ara rutes de navegació alternatives, dissenys d'embarcacions que redueixen el soroll i l'ús de tecnologies de baix soroll en infraestructures energètiques, per minimitzar l'impacte sobre els ecosistemes marins.
Esperem amb urgència una resposta ràpida i decidida a aquesta crida a l'acció. El món està mirant, i ara és el moment d'actuar. Deixem un llegat de gestió responsable i siguem els catalitzadors del canvi positiu que tant necessita el nostre planeta.
Comitè Assessor Científic d’OCEANOISE
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!