Sitges disposa de les dues primeres platges sense fum. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
19-07-2023 12:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des d’aquest estiu, Sitges disposa de les dues primeres platges lliures de fum. A les platges de Sant Sebastià i La Fragata només es pot fumar a les terrasses de les guinguetes i fins als accessos de les platges. També està prohibit l’ús de cigarretes electròniques o vaporitzadors en aquestes dues platges.
La mesura, que es va posar en marxa coincidint amb la Setmana Santa, està recollida a l’ordenança de platges. Per acompanyar la declaració sense fum en aquests dos espais s’han instal·lat cendrers als accessos, així com també “es farà a la resta de les platges per donar continuïtat i ampliar l’acció iniciada l’estiu passat”, tal com ha avançat el regidor de Manteniment i Serveis de Platges, Ignasi Rubí.
Aquesta mesura se suma a les accions previstes des de l’Ajuntament per mantenir les platges i el medi natural en les millors condicions, alhora que es fomenten hàbits saludables. Pel que fa a l’espai, les regidories de Manteniment i Serveis de Platges, Acció Ambiental i Transició Ecològica, d’Imatge i Via Pública, i Projectes i Obres, s’han reunit per coordinar un pla de treball que contempla accions de millora per a l’estat de la sorra.
Entre les actuacions previstes, hi ha posar en marxa campanyes de conscienciació per tal “d’incentivar el manteniment a les platges i evitar que els residus acabin al mar”, explica la regidora d’Acció Ambiental i Transició Ecològica, Carme Gasulla.
També es preveu dedicar una jornada monogràfica per abordar l’estabilització de les platges de Sitges després de Santa Tecla. En aquest sentit, la regidora avança que “estem en contacte amb altres municipis per analitzar projectes com Score (Smart Control of the Climate Resilence in European coastal cities) per treballar els efectes del canvi climàtic i l’anàlisi socioeconòmica, així com la validació de mesures per protegir el litoral”.
La regidora convida “a tots els sectors relacionats amb les platges, tant econòmics com mediambientals, a treballar plegats perquè sabem de la importància d’aquests espais per a Sitges”. L’Ajuntament destina aquest 2023 un pressupost de 2’4 milions d’euros per a les platges de Sitges.
Altres serveis a les platges de Sitges
El servei de salvament està dotat per 2 coordinadors i 29 socorristes durant la temporada alta i funciona de 10 h a 19 h.
Les platges amb salvament són Les Botigues de Sitges, Cala Ginesta, Garraf, Cala Morisca, Aiguadolç, Balmins, Sant Sebastià, Fragata, Ribera, Bassa Rodona, Estanyol, Riera Xica, La Barra, Terramar i Anquines.
Les platges compten amb bancs i passeres de suport, 38 rentapeus dobles d’acer inoxidable, i 31 dutxes d’acer inoxidable, de les quals sis són per a persones mobilitat reduïda, amb passeres de fusta, i banys públics. Tant els rentapeus com les dutxes estan actualment fora de funcionament fins que la Generalitat de Catalunya desactivi les restriccions d’estalvi d’aigua per la situació de sequera actual.
Els diferents serveis estan recollits en el Pla d’Usos 2023, autoritzat pel Servei de Litoral de la Generalitat. Aquest estiu, les platges de Sitges ofereixen servei de restauració, patins, massatges, gandules o tendals, entre d’altres.
Com a novetat també aquesta temporada, les brigades i els xofers de tractors i maquinària de platges formen part de plantilla municipal com a personal estructural estacional; fins ara, procedien de plans d’ocupació que es promovien cada temporada.
Aquesta temporada La Fragata compta amb una nova zona infantil amb una piràmide de cordes.
Servei de neteja de residus del mar
Sitges disposa d’un servei de neteja del litoral, que recull residus sòlids flotants del mar davant de la costa sitgetana. L’embarcació encarregada del servei està equipada amb motors ecològics de baix consum i treballa de mitjans de juny a mitjans de setembre en els 37,4 quilòmetres de la costa, sis dies a la setmana. L’estiu 2022 el servei va recollir 718 Kg de residus, dels quals un 72% eren plàstics.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!