Finalitza la campanya de Conservació del Corriol Camanegre de GEPEC-EdC. GEPEC-EdC
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
21-09-2023 11:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb l'arribada del mes de setembre, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) dona per finalitzada amb èxit la seva intensiva campanya de conservació destinada a protegir el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i els seus hàbitats.
El corriol camanegre, un petit ocell vulnerable i escàs, és conegut per nidificar a la sorra de les platges. Aquesta espècie s’enfronta a desafiaments de conservació importants, degut a la pèrdua i el deteriorament del seu hàbitat, principalment per les activitats d’oci a les platges, la presència de gossos sense lligar i gats a les platges, i el pas de maquinària i persones per les zones de nidificació.
Aquest any la temporada de nidificació ha durat des del març fins fa poques setmanes ara al setembre, temps en el qual el GEPEC-EdC han estat treballant incansablement per preservar aquesta espècie i millorar les condicions del seu entorn. Gràcies a la tasca de l’entitat i la feina de més d’un centenar de persones voluntàries, han sobreviscut 12 polls d’aquesta espècie en els municipis i platges on l’entitat ha actuat.
El GEPEC-EdC porta des de l’any 2020 executant el projecte de conservació del corriol per tal de determinar i protegir les zones de nidificació i alimentació d’aquesta espècie en tota la Costa Daurada, des del Garraf fins a les Terres de l’Ebre i, estudiar així l’evolució any rere any de les característiques i tendències de les seves poblacions. Enguany, l’entitat ha signat diferents convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Sitges (Garraf), Cubelles (Garraf), Cunit (Baix Penedès), Calafell (Baix Penedès) i Torredembarra (Tarragonès) per protegir l’espècie a les platges d’aquestes poblacions.
Els convenis garanteixen el seguiment de les poblacions de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i corriol petit (Charadrius dubius) a les platges urbanes dels diferents municipis i assegura la protecció física dels nius amb la instal·lació de gabions metàl·lics per evitar la predació dels ous per part d’altres espècies i zones abalisades per oferir tranquil·litat a totes les postes localitzades i les seves cries.
A més de les accions de conservació, dins del projecte també han posat especialment èmfasis en l’apartat d’educació i sensibilització ambiental amb la realització de tallers, xerrades, exposicions i un vídeo divulgatiu al voltant d’aquesta espècie adreçades tant a la població en general, per tal de conscienciar petits i grans sobre la necessitat de conservar aquesta espècie i la importància i beneficis de tenir unes platges més naturals.
El projecte compta amb la participació d’un centenar de persones voluntàries que han col·laborat en el seguiment de l’espècie, la detecció de nius, la col·locació de cartelleria a les platges, i la realització de tasques informatives a la població. Els resultats d’enguany serien probablement més desfavorables si no fos per la dedicació altruista d’aquestes persones que han mostrat entusiasme per aconseguir la protecció de l’espècie.
Totes les persones voluntàries reben una formació per part d’experts, que els servirà per acomplir aquestes tasques i poder traspassar tota la informació possible a la resta de persones usuàries de la platja. L’entitat, enguany, ha tingut la gran sort de tornar a comptar amb fundacions que treballen pel benestar de persones amb diversitat funcional que han col·laborat fent el seguiment d’aquest ocell: la Fundació Onada i la Fundació Santa Teresa.
Des del GEPEC-EdC, agraeixen la tasca del voluntariat i dels ajuntaments que s’han adherit al projecte. Conviden a la resta d’ajuntaments litorals a fer-ho de cara a la temporada vinent.
Els resultats de la campanya
Tot i l’elevat nombre de postes i ous en comparació a l’any passat, els exemplars volanders que han sobreviscut són menys (25 l’any 2022, 12 enguany). La pèrdua de postes i l’alta mortalitat infantil ens alerten de la necessitat de tenir platges més naturals i vives.
L’entitat recorda que, amb les xifres de supervivència resultants d’aquesta temporada, es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones de nidificació durant anys, si no es prenen mesures exhaustives de conservació d’aquests espais. No s’ha d’oblidar que les platges són, abans que un espai d’oci i lleure, un ecosistema.
Tot i les dificultats, l'entitat està decidida a celebrar els assoliments aconseguits i a enfocar-se en el treball continu que es necessita per a garantir un futur més segur per a aquesta espècie. Es duran a terme nous estudis i recerques en col·laboració amb altres experts. Aquests estudis estan dissenyats per a ampliar el nostre coneixement sobre les necessitats i el comportament de l’espècie, proporcionant una base sòlida per a les futures estratègies de conservació.
En el nostre esforç per involucrar a la població en la protecció del corriol, fomentarem la ciència ciutadana. Convidem a totes les persones a unir-se a nosaltres en l'observació i el seguiment d'aquest ocells en el seu hàbitat natural. La ciència ciutadana exercirà un paper fonamental en la recopilació de dades crucials, enriquint el nostre enteniment col·lectiu de l'espècie i ser actius en la seva conservació.
Volem assegurar-nos que la protecció del corriol sigui un esforç inclusiu i col·laboratiu. Aviat compartirem detalls sobre com participar-hi i contribuir de manera significativa a la preservació d'aquesta emblemàtica espècie.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!