El Govern xifra en 831 les "incidències greus" registrades al servei de Rodalies el 2022. ACN
ACN |
Barcelona
03-10-2023 19:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El servei de Rodalies i trens regionals va patir 831 "incidències greus" que van superar els cent minuts de retard acumulat l'any 2022. Així ho indica un informe elaborat pel Departament de Territori que alerta que el nombre d'afectacions ha crescut gradualment els darrers anys. Segons ha denunciat el Govern aquest dimarts, el mal funcionament de la xarxa de trens no només afecta els usuaris, sinó que també té conseqüències negatives al conjunt del sistema de transport públic català. "De mitjana, resulten més de dues incidències al dia i en total van afectar més de 22.500 trens", apunta l'Executiu. Segons l'estudi, els incidents greus han anat oscil·lant en els últims anys entre els 631 del 2020 i els 831 del passat.
Pel que fa a l'any 2023, les dades disponibles (de gener a agost) indiquen que només hi ha hagut 44 dies lliures d'incidències al sistema de Rodalies. "Són dades provisionals, atès que Adif ha deixat de proporcionar-les a la Generalitat", avisa el Govern. Tanmateix, durant juliol i agost s'ha produït una incidència atribuïble a la infraestructura o el material rodant cada dos dies.
Segons la Generalitat, la "manca de fiabilitat i puntualitat" del servei de Rodalies de Catalunya "tensa" el sistema de transport públic en conjunt. En aquest sentit, l'informe analitza l'impacte de les incidències en els autobusos interurbans, que reben la demanda derivada de Rodalies amb poc marge de temps i una capacitat de per si molt menor que la del tren.
En alguns corredors, agrega l'Executiu, l'increment de demanda derivada està sent "desproporcionada". Aquí citen el cas del bus exprés entre Barcelona i Vilafranca del Penedès, amb augments que poden arribar al 30%. També es lamenta que la política de gratuïtat tarifària que ha aplicat l'Estat els darrers temps ha fet que baixi la demanda de l'autobús interurbà o altres operadors de transport públic, desestabilitzant així el sistema i dificultant que l'oferta s'adapti a la demanda real.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha denunciat que Rodalies s'ha convertit en un "malson diari" per als catalans i ha tornat a reclamar el traspàs integral del servei. Segons ha dit, el govern espanyol és "incompetent per gestionar els trens a Catalunya" i ha afegit que no li preocupa "el més mínim".
"És urgent revertir els anys de deixadesa amb trens que arriben tard i malament, quan arriben", ha afegit la portaveu, que ha criticat la "falta de transparència en les incidències greus". En aquest sentit, ha recordat l'informe d'Adif que descartava la hipòtesi del llamp en la incidència de Gavà.
Plaja també ha lamentat que les condicions del servei no permeten els usuaris poder-se planificar i ha citat l'informe de la Cambra de Comerç que xifrava un impacte econòmic de 13 milions d'euros entre gener i abril a les empreses per culpa del servei de Rodalies. Concretament, ha destacat que les incidències més rellevants es van traduir en mig milió d'hores perdudes equivalents a 65.000 jornades laborals a temps complet, calculat a partir d'un cost laboral de 25 euros hora.
Renfe replica que el 92% dels usuaris de Rodalies utilitzen el servei amb "absoluta normalitat"
Renfe ha replicat al Govern que el 92% dels usuaris de Rodalies utilitzen el servei amb "absoluta normalitat", després que la portaveu de l'Executiu, Patrícia Plaja, informés en roda de premsa d'aquest dimarts al migdia que l'any passat es van registrar 22.500 incidències. La resta de trens, 278.000, argumenta que han ofert el servei amb normalitat, insisteix la companyia, que remarca que cada dia laborable opera 1.000 trens al dia, és a dir, uns 300.000 a l'any. En un comunicat, Renfe recorda que actualment s'estan executant "importants obres" en tot l'àmbit de Rodalies que provoquen modificacions de servei i que la capacitat de recuperació davant d'una incidència sigui més lenta de l'habitual.
L'operadora reitera que aquesta situació és "transitòria" i que a mig termini suposarà millores importants en el servei ja que la xarxa s'haurà modernitzat en el seu conjunt.
Concretament, Renfe apunta que des que es va iniciar el Pla de Rodalies el 2020, s'han executat 1.154 milions d'euros, la meitat del previst fins al 2025; s'han reposat el 40% dels actius previstos en el Pla, s'està treballant en el corredor mediterrani i s'ha signat la compra d'un centenar de nous trens. D'altra banda, també destaca que s'està treballant en el soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, s'ha dut a terme la nova configuració de Sants 4+4 i s'ha modificat el recorregut de vies a Sant Andreu.
Fora de Barcelona, explica que s'ha remodelat l'estació de Castelldefels; s'ha millorat l'accessibilitat a les de Mollet Sant Fost, Molins de Rei i Vacarisses, entre d'altres; s'ha millorat la senyalització entre Terrassa i Manresa i es continua treballant en el desdoblament entre Prats i La Garriga de l'R3.
Quant a la recuperació de la demanda respecte a la pandèmia, Renfe assenyala que entre gener i agost el nombre de viatgers va ser del 99,4% i afegeix que el Govern no concreta quants usuaris no utilitzen Rodalies -un servei que de dilluns a divendres s'utilitza majoritàriament per motius laborals- perquè ara fan teletreball. En aquest sentit, afirma que els caps de setmana la demanda ha crescut un 20% en comparació al 2019.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!