Sequera

Les pluges de la setmana passada no aturen la caiguda d'aigua als embassaments, que se situen per sota del 20%

Els nivells als pantans de les conques internes s'apropen al mínim històric del 19,1% registrat el 1989

Les pluges de la setmana passada no aturen la caiguda d'aigua als embassaments, que se situen per sota del 20%. ACN

Les pluges de la setmana passada no aturen la caiguda d'aigua als embassaments, que se situen per sota del 20%. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les pluges de la setmana passada no han servit de moment per aturar la caiguda de nivells d'aigua als embassaments de les conques internes, que han vist com es reduïen les seves reserves a un ritme similar que en les setmanes anteriors. Si dilluns passat la xifra se situava en el 20,4%, l'última actualització de l'Agència Catalana de l'Aigua d'aquest dilluns marca un 19,89%. Es tracta d'un percentatge més baix que la sequera del 2008 i apropant-se al mínim absolut, del 19,12%, registrat durant l'episodi de manca de pluges del 1989. Els pantans de Darnius-Boadella, Riudecanyes i Susqueda estan tocant fons, a uns nivells mai vistos aquest segle, mentre que el de Sau s'ha estabilitzat a l'octubre al 17% aproximadament.

 


L'episodi actual de sequera fa més de dos anys que s'arrossega, i les reserves que recull l'ACA són menors que fa dotze mesos en els nou embassaments. Per exemple, el de Darnius-Boadella marca un 15,3%, el de Riudecanyes registra un 4,3% d'aigua, el de Susqueda, un 20,5% i el de la Baells, un 25,5%. El de Foix és l'únic que està a més de la meitat de la seva capacitat (54%), però el mes de setembre va arribar als valors més baixos en tot el segle XXI.

Mínim absolut el novembre del 1989

El conjunt de les conques internes es va posar especialment a prova durant el període 1988-1989, dos anys consecutius secs que van enfonsar els nivells de reserves a un mínim del 19,12% el 16 de novembre del 1989, tenint en compte els mateixos embassaments que actualment excepte la Llosa del Cavall, que encara no estava operatiu. Segons l'ACA, es va estar a pocs dies d’iniciar restriccions a Barcelona però les pluges van impulsar els nivells al 60% a finals del 1990.

El nivell de reserves dels pantans gestionats per l'ACA està per sota del llindar d'excepcionalitat (25%) per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008, i s'apropa a una situació d'emergència (16% de reserves) a què no s'ha arribat mai fins ara. Els nivells no han parat de baixar des de maig del 2021, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any. La situació anterior a aquesta crisi era d'abundància d'aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Gloria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local