Contaminació

Investiguen vessaments de granulat de cautxú a la sorra de la platja de Cubelles

La substància provindria del camp de futbol municipal

Investiguen vessaments de granulat de cautxú a la sorra de la platja de Cubelles. ACN

Investiguen vessaments de granulat de cautxú a la sorra de la platja de Cubelles. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) i l’Ajuntament de Cubelles han obert una investigació en relació a uns vessaments de granulat de cautxú ocorreguts els darrers deu dies a la platja de la Mota de Sant Pere. La substància s’ha barrejat amb la sorra i una part ha arribat al mar. Fonts de l’ACA confirmen a l’ACN que el granulat de cautxú prové del camp de futbol municipal, ubicat a 800 metres de distància de la platja. Prop de les instal·lacions, fa anys que hi ha sacs d’aquesta substància. El granulat hauria arribat a la platja a través d’una canonada coincidint amb els darrers episodis de pluges. Un veí va donar l’avís tant a l’ACA com al consistori, i ha comunicat els fets a la Guàrdia Civil.

L’avís es va produir el 16 d’octubre, quan hi va haver un vessament de gran quantitat de granulat escampat per la platja. Amb motiu d’aquests fets, l’ACA ha iniciat un requeriment formal a l’Ajuntament de Cubelles per aturar l’arribada del granulat de cautxú al mar. Aquest darrer cap de setmana hi va haver un nou vessament, si bé fonts de l’ACA apunten a l’ACN que no en tenen constància.

Per la seva part, des de la Guàrdia Civil assenyalen que un veí els va comunicar el vessament, sense tractar-se d’una denúncia formal. Arran de l’avís, el SEPRONA (servei de protecció de la natura) va emetre un informe que ha fet arribar a l’Agència Catalana de Residus i al Departament de Costes de la Generalitat.

Pel que fa a l’Ajuntament de Cubelles, garanteix que van retirar el cautxú tan bon punt van tenir constància de l’abocament. En un inici, el govern havia declinat fer declaracions sobre els fets a l’espera d’enllestir un informe des de la Regidoria de Medi Ambient. Després que transcendís públicament la notícia aquest dijous, però, el regidor Àlex Noheda ha comparegut davant els mitjans per ressaltar que el consistori està investigant el vessament.

El regidor ha explicat la retirada del material es va fer amb coordinació amb l’ACA, i que ha estat aquest ens qui ha recopil·lat tot el material per dur-lo a un centre de tractament especial de residus. Noheda ha dit que el microgranulat procediria del camp de futbol i ha assegurat que estan analitzant si l’origen de la fuita és una mala instal·lació de la gespa artificial.

Alhora, el regidor ha apuntat que el vessament del dia 16 es va produir poc després que a la zona de la Mota de Sant Pere es fes una neteja de les canalitzacions per evitar inundacions al barri. “Les partícules de cautxú són molt petites i van trobar via lliure per arribar a la platja un com s’havia fet el desembussament de les canonades”, ha dit.

Noheda ha ressaltat que treballen en detectar el motiu exacte pel qual el cautxú s’ha filtrat en direcció a la platja “per tallar-ho d’arrel”. En aquest sentit, ha indicat que el consistori valorarà si cal instal·lar unes reixes a la gespa que evitin fugues. Preguntat pels sacs de microgranulat emmagatzemat des de fa temps prop del camp de futbol, ha evitat donar explicacions adduïnt que ell ha assumit el càrrec de regidor recentment.

Sobre els efectes contaminants, ha apuntat que la preocupació del consistori era “l’acumulació” del cautxú a l’ecosistema de la platja. “No és un producte pròpiament contaminant però, amb el temps, tots els elements fòssils poden arribar a ser-ho si s’acumulen i ho ingereixen altres microorganismes”, ha afegit.

La persona denunciant dels vessaments assegura que fa més de sis anys que a la platja de la Mota de Cubelles hi ha restes de microgranulat de cautxú procedent del camp de futbol, i adverteix que la normativa espanyola en prohibeix l’ús a instal·lacions esportives si no se’n pot garantir el control i evitar-ne fugues.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local