Associació de Municipis de l'Arc Metropolità

Vilanova i la Geltrú demana l'aplicació de les Zones de Baixes Emissions amb exempcions i moratòries de caràcter social

Gerard Llobet: 'no es poden implantar uns criteris homogenis a tot el territori quan no tenim ni els mateixos problemes ambientals ni tampoc les mateixes possibilitats de transport públic'

Vilanova i la Geltrú demana l'aplicació de les Zones de Baixes Emissions amb exempcions i moratòries de caràcter social. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú demana l'aplicació de les Zones de Baixes Emissions amb exempcions i moratòries de caràcter social. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú i els altres vuit municipis que integren l'Associació de l'Arc Metropolità han sumat esforços per demanar que la implementació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) es faci amb plenes garanties, per tal de no deixar ningú enrere ni causar cap element de desigualtat social.

La primera fase de Llei 7/2021 del 20 de maig de canvi climàtic i transició energètica obliga a les ciutats de més de 50.000 habitants a implantar Zones de Baixes Emissions, per millorar la qualitat de l'aire i la salut de les persones.

Les ZBE comporten una limitació d'accés dels vehicles més contaminants a determinades zones d'un municipi. En el cas de l'Arc, i un cop estiguin totalment implantades, les ZBE funcionaran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, amb un àmbit geogràfic inicial delimitat als espais cèntrics de les ciutats. No hi podran accedir dins d'aquest horari els vehicles sense l'etiqueta ambiental Zero, Eco, B o C.

Per tal de fer-ho possible, els municipis han previst que l'aprovació de les ordenances de regulació de les Zones es porti a terme entre el segon semestre de 2023 i el segon semestre de 2024.

Les restriccions en episodis declarats de contaminació ambiental per diòxid de nitrogen (NO2) començarien durant 2024. Al gener de 2025 les restriccions passarien a ser permanents i al maig de 2025 es començarien a interposar sancions. Tot plegat després de diverses campanyes de difusió i conscienciació, comptant amb diferents canals i recursos, per garantir que la ciutadania tingui a l'abast tota la informació.

Excepcions i moratòries de caràcter social

Amb l'objectiu de garantir la sensibilitat social del procés d'implantació i no deixar ningú enrere, els municipis de l'Arc han previst tot un conjunt d'excepcions, com autoritzacions temporals i moratòries d'accés a vehicles de persones i famílies amb baixos nivells de renda, als vehicles de persones autònomes i treballadores a les quals els faltin com a màxim 5 anys per jubilar-se o els casos de vehicles que siguin necessaris per a una determinada activitat professional.

També es demanen excepcions els vehicles dedicats al transport de Persones amb Mobilitat Reduïda o diagnosticades de malalties que requereixin tractaments mèdics, i als ciutadans i ciutadanes empadronats a la Zona de Baixes Emissions en el moment d'entrada en vigor de la normativa, que podran accedir sense distintiu mentre mantinguin la residència.

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, ha explicat que fa mesos que es treballa en aquesta proposta, que respon a unes necessitats reals del territori "La proposta satisfà la necessitat d'impulsar noves mesures per complir amb la normativa europea i també – ha afirmat- incorpora la necessària visió social d'una mesura com aquesta, en l'objectiu d'adaptar-se a cada realitat territorial i socioeconòmica".

Els municipis de l'Arç Metropolità han reclamat mesures vinculades amb la qualitat de l'aire i el canvi climàtic des d'un punt de vista global que tingui en compte la realitat de cadascun i que, alhora sigui amb visió de conjunt. En aquest sentit, apunten a la necessitat d'oferir a la ciutadania l'alternativa d'una oferta de transport públic que connecti els diferents municipis, amb horaris i freqüències ajustades a les necessitats i demandes, a més de l'aplicació d'una zonificació tarifaria coherent amb l'ús d'aquest transport.

Per Gerard Llobet, "a Vilanova i la Geltrú, a diferència de l'Àrea Metropolitana, la implantació d'una ZBE va lligada necessàriament a una aposta ferma per part de la Generalitat pel que fa al transport públic. Barcelona – ha explicat el regidor - pot oferir alternatives diverses i una oferta de transport públic que no tenim els municipis de fora de l'Àrea Metropolitana, per tant, pensem que la proposta de ZBE ha de tenir en compte aquests condicionants i realitats diverses". I ha afegit que "no es pot implantar uns criteris homogenis a tot el territori quan no tenen ni els mateixos problemes ambientals ni tampoc, les mateixes possibilitats"

La proposta de l'Arc Metropolità també reclama més coordinació i suport per part de la Generalitat, a qui retreuen que estiguin treballant en un decret de baixes emissions homogeni, que no té en compte les particularitats del territori ni la participació dels municipis. A més, consideren que deixa en paper mullat la inversió en temps i diners que han destinat els ajuntaments durant els darrers dos anys per definir les seves pròpies Zones de Baixes Emissions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local