Rambla Samà

Talen a Vilanova i la Geltrú el centenar d’arbres podrits que substituiran per espècies més resistents a la sequera

L’Ajuntament destaca l’elevat risc d’accident en cas de ventada o tempesta

Talen a Vilanova i la Geltrú el centenar d’arbres podrits que substituiran per espècies més resistents a la sequera. Ajuntament de Vilanova

Talen a Vilanova i la Geltrú el centenar d’arbres podrits que substituiran per espècies més resistents a la sequera. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat aquest dilluns la tala dels 94 arbres que hi ha a la Rambla Salvador Samà, una de les artèries principals de la ciutat. Es tracta d’oms en un avançat estat de podridura i que seran substituïts per noves espècies més resistents a la sequera, com els lledoners, acàcies roses i pebrers bords. També està previst plantar pistatxers xinesos, ginkos, magnòlies i arbres de l’amor. La intenció és que el nou arbrat “doni ombra, olor i vistositat a la rambla”, segons els responsables municipals, que ressalten que la delicada situació dels oms suposa un elevat risc d’accident en cas de ventada o tempesta. La previsió és que tota la renovació s’allargui prop de tres setmanes.

La tala dels 94 oms ubicats al tram superior de la Rambla Samà se suma a les desenes de pollancres que fa pocs mesos també van ser retirats al tram situat més al sud. En tots els casos, el servei de Jardineria de l’Ajuntament havia constatat un avançat estat de podridura per fongs. “No hi havia solució”, recalca el responsable de Jardineria del consistori, Josep Maria Valcàrcel.

Un dels motius principals d’aquesta expansió de fongs ha estat la constància amb què s’han podat els arbres des que van ser plantats fa aproximadament 15 anys. Valcàrcel recorda que els oms són espècies que poden mesurar uns deu metres, amb una copa que sovint envaïa els balcons del veïnat o bé ocupava un espai a la calçada incompatible amb autobusos i vehicles de grans dimensions.

A aquests factors s’hi ha sumat, més recentment, la falta d’aigua. Valcàrcel assegura que la sequera “ha agreujat la situació” però recalca que tots els arbres podats a la Rambla Samà tenien els dies comptats “perquè ja estaven molt malalts”. Assenyala, per exemple, que de la dotzena d’exemplars talats aquest dilluns a primera hora “no se’n podia salvar ni un”.

Valcàrcel incideix en el mal estat de l’interior dels troncs, “totalment buits”. En aquest sentit, a les soques que ja han quedat a la vista s’ha pogut observar com el cor de l’arbre “està totalment matxacat, com si fos un puré”. “Hi havia molt risc de caiguda”, ressalta, mentre apunta que la tala els propers dies es farà progressivament per trams de cruïlla per evitar tallar el carrer sencer durant més d’un dia.

A mesura que avanvi la tala, també s’aniran retirant les soques i començant el replantat, tant al tram on es retiren ara als arbres com a la part inferior on es van treure fa uns mesos. El responsable de Jardineria detalla que s’han triat espècies que ja han donat bon resultat a altres punts de la ciutat, que no necessiten aigua en excés i que agafen pocs fongs. “La malaltia més greu que acostumen a patir és el pulgó, però també és la més fàcil de detectar”, precisa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local