El dispositiu especial de neteja del carnaval de Vilanova acaba amb un consum de 900 m3 d'aigua pluvial i freàtica. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-02-2024 10:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha finalitzat el dispositiu especial de neteja del Carnaval 2024 que ha prioritzat l'ús de recursos hídrics alternatius donada la situació excepcional per la sequera. El dispositiu especial de neteja post Carnaval ha acabat amb un consum hídric de 900 m3 d'aigua no potable per a les tasques de neteja dels carrers i places de Vilanova i la Geltrú amb les quals s'ha netejat una superfície urbana superior a les 5 hectàrees (50.000 m2) de la zona centre. Això suposa una mitjana de consum de 18 litres d'aigua per metre quadrat netejat. Cal tenir present que en els carrers principals s'han fet successives passades i que l'ús de les mànigues d'aigua a pressió optimitza aquestes passades, per la qual cosa el consum per metre quadrat és encara mes baix en repetir-se l'operació en les vies centrals.
Tot aquest cabal emprat ha estat d'aigua no potable procedent de dipòsits locals i aigua freàtica seguint les directrius que indica la normativa derivada de l'emergència per sequera. Així els vehicles cisterna emprats pel servei s'han reomplert amb aigua no potable procedent dels dipòsits pluvials de Xamanets, adaptat explícitament per aquest dispositiu especial, i el de la rambla dels Països Catalans i l'aigua freàtica del Torrent de Sant Joan. Aquesta era una condició imprescindible en el context d'emergència per sequera per preservar l'ús d'aigua potable a les necessitats de consum de la població.
El pla de treball aplicat des de Dijous Gras, que es va accentuar en pic van acabar les Comparses de diumenge, ha estat pensat tot prioritzant les zones crítiques de la ciutat i començant pels espais i vies més concorreguts, com la rambla Principal i la plaça de la Vila. Aquests equips, tal i com preveia el dispositiu, van prioritzar la neteja manual i en sec amb escombres durant la tarda del diumenge a la zona centre i a la plaça de les Cols que acollia més tarda les danses de Vilanova.
El pla de neteja de Vilanova i la Geltrú postcomparses 2024 havia establert diverses línies de treball. Aquestes incloïen delimitar espais prioritaris i zones concorregudes com la rambla Principal i la plaça de la Vila, així com la zona central de la ciutat. El dispositiu s'ha organitzat seguint una progressió de neteja dels carrers de nord a sud, mirant d'estalviar el màxim possible el consum d'aigua i minimitzant la contaminació reiterada de zones ja netejades i estalviar així el màxim el nombre de repassos a fer. Des de la Companyia d'Aigües de Vilanova s'ha fet un seguiment constant del dispositiu ajustant aquest a les necessitats detectades sobre el terreny i també a la climatologia perquè els breus episodis de pluja registrats han provocat modificacions en el pla de treball.
Els equips van concentrar els primers esforços a la zona centre amb la rambla Principal, les places de la Vila i de les Neus, el carrer dels Caputxins, la rambla de la Pau, rambla de Salvador Samà, els carrers de Pàdua, de Josep Coroleu, de la Llibertat i de Josep Llanza.
De forma simultània al desenvolupament del programa de Carnaval es va començar a actuar també a la zona del Nucli Antic delimitada per l'àmbit entre la: plaça Llarga, carrer Major i els carrers de Sant Josep, de Sant Magí, dels Estudis, del Fossar Vell, de l'Església i de Sant Pere.
Amb la primera quadrícula de carrers verticals coberta es va estendre la neteja als carrers transversals començant per les més concorregudes pels vianants: l'avinguda de Francesc Macià. Posteriorment, es va reprendre el ritme de Nord cap a Sud per facilitar que l'escorrentia d'aigua embrutes carrers ja esbandits. Es va passar pels carrers de Sant Gervasi, de l'Aigua, del Teatre, del Jardí, de Manuel Tomàs, de la Mercè, etc. La resta d'equips van concentrar els seus esforços al barri de la Geltrú.
El dispositiu va passar tot seguit a ampliar el radi d'acció als carrers perifèrics verticals com el del Pare Garí, doctor Fleming i rambla del Castell i a mesura que s'avançava en aquests carrers s'anaven incorporant les vies transversals adjacents. Els darrers carrers on s'ha actuat han estat el de la Unió i de Josep Coroleu
El dispositiu ha mobilitzat unitats i equips de treball dedicats exclusivament a les tasques de neteja, amb un total de 39 treballadors operatius amb torns continus. El pla de treball comprenia també l'ús de vehicles i maquinària especialitzada i la creació d'una periodificació de les jornades per garantir una cobertura completa i efectiva de tots els sectors afectats per l'impacte de la celebració festiva.
Els equips de treball han comptabilitzat una dedicació de 1.320 hores a les tasques de neteja, principalment centrada en la retirada dels caramels llençats a les comparses, però també per a la resta de residus generats durant el Carnaval. A aquest operatiu cal sumar les 4 furgonetes hidronetejadores, 2 camions cisterna, 2 netejadores i 3 escombradores i 2 vehicles elèctrics amb caixes per a intervencions puntuals immediates. En matèria de personal i maquinària de neteja el nombre d'operatius mobilitzats ha estat parell en el pla del 2023 i el del carnaval d'enguany.
Ajuntament i la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú han coordinat també aquest dispositiu amb les demandes ciutadanes canalitzades a través de MilloraVNG. Aquesta retroalimentació de la comunitat ha contribuït a localitzar alguns punts crítics i la implementació de reforços i repassos en aquestes zones. S'ha atès un total de 12 queixes mitjançant l'aplicatiu MilloraVNG, relacionades principalment amb la neteja de carrers i zones afectades per les comparses.
Comparativament, el dispositiu del Carnaval 2023 va servir per a millorar en la gestió dels recursos i la planificació de les operacions de neteja. L'actual context d'emergència per la sequera ha fet que, tot i les similituds en els protocols i la maquinària utilitzada en 2024, s'hagin pogut aplicar ajustos per millorar encara més el rendiment i minorar l'impacte ambiental. El punt fonamental ha estat l'ús de recursos hídrics amb aigua no potable.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!