Rodalies

Les línies R3 i R4 nord poden trigar dos mesos a recuperar la normalitat per l'avaria "estructural" a Montcada

En canvi, l'R1 i el ramal sud de l'R4 podrien tornar a circular per Barcelona a partir de dimarts

Les línies R3 i R4 nord poden trigar dos mesos a recuperar la normalitat per l'avaria

Les línies R3 i R4 nord poden trigar dos mesos a recuperar la normalitat per l'avaria "estructural" a Montcada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern avisa que l'avaria a Montcada és "estructural" i les reparacions per recuperar la normalitat a l'R3 i l'R4 poden durar dos mesos. Tenint en compte el grau d'afectació, la Generalitat ha considerat que el pla de mobilitat proposat per Renfe, amb 22 busos que uneixen Montcada amb la Sagrera, és "insuficient" i ha demanat una auditoria independent sobre l'incident per assegurar que s'havien pres les mesures necessàries per evitar un curtcircuit generalitzat. "No entenem que si la incidència s'ha produït a Montcada Bifurcació, com és que les afectacions s'han produït al Clot i a Sagrera?", s'ha preguntat el secretari de Mobilitat, Marc Sanglas, després de la reunió d'urgència amb l'Ajuntament, Renfe i Adif d'aquest diumenge.

La situació se solucionarà abans a les línies R1 i R4 en el seu tram sud, que no han pogut fer el recorregut fins a Barcelona. Segons ha informat Adif a la reunió, les incidències provocades pels incendis als túnels de Barcelona podrien resoldre's al llarg de dimarts. Ara mateix, els trens de la línia R1 no van més enllà de Badalona i l'R4 només opera fins a l'Hospitalet de Llobregat.

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, Renfe i Adif han creat un comitè de crisi que es reunirà demà a les 12h00 i a les 18h00 per monitorar l'avaria greu, que s'ha desencadenat per un robatori de coure a Montcada que ha generat una sobrecàrrega de la xarxa. A més, s'han produït incendis als túnels de Barcelona, al Clot i a la Sagrera, que han impedit l'entrada de trens a la capital catalana aquest diumenge. A resultes d'aquests incidents, la xarxa de Rodalies ha viscut una jornada d'afectacions generalitzades, amb línies senceres com l'R3 que no ha prestat servei en tot el dia.

Dilluns: mobilitat complicada

De la mateixa manera que el dia anterior, aquest dilluns la situació a la xarxa de transports del país "serà complicada". Segons ha comunicat el director de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona, a la sortida de la reunió, l'operadora preveu alteracions aquest dilluns en el servei de l'R1/RG1, l'R3, l'R4 i l'R7.

Els trens de l’R4 Nord, acabaran a Fabra i Puig, i des de Manresa només en circularan un terç dels habituals en hora punta i un 75% la resta del dia, amb els viatgers encoratjats a agafar FGC a Manresa, Terrassa i Sabadell, i l’R2 a Montcada. A l’R3, el servei serà entre Puigcerdà i Montcada Ripollet, amb dos trens per hora i sentit i busos fins a Sagrera Meridiana.

A l’R7, els viatgers hauran d’agafar l’R4 fins a Cerdanyola i des d’allà bus a la UAB.

A més, es posaran a disposició de la ciutadania 22 busos per connectar Montcada Ripollet amb Sagrera Meridiana. Carmona ha reiterat que el pla és per dilluns, i que la mobilitat de cara a dimarts es concretarà més endavant.

Tenint en compte que els trens de l'R1 i l'R4 no entraran a la ciutat de Barcelona, estaran sense servei les estacions ferrloviàries de Plaça Catalunya i Arc de Triomf.

Pla insuficient

A la trobada, la Generalitat ha insistit en la necessitat que Renfe augmenti els busos per fer el servei alternatiu al tren a l'R3 i R4, que són les més afectades per les incidències provocades pel robatori de coure a Montcada Bifurcació. "En el cas de l'R4 es disminueixen les freqüències de sis a dos, serà una de les línies més col·lapsades segur i, per tant, hem demanat un reforç d'autobusos", ha dit assegurat el secretari de Mobilitat i Infraestructures.

En aquest punt, el director de Renfe a Catalunya ha defensat que els 22 autobusos s'han aconseguit en "temps rècord". "Hem de tenir en compte que s'han de buscar els busos i veure com respon el servei ferroviari amb les condicions de la infraestructura. Farem seguiment del servei i si s'han de plantejar millores les plantejarem", ha dit Carmona.

Reforç al metro

El servei de metro engolirà gran part dels usuaris que no podran arribar al seu destí habitual pels talls al servei, molts dels quals baixaran a Fabra i Puig, Sagrera, a Badalona Pompeu Fabra i també a Cornellà. Tenint en compte aquest flux més alt de passatgers, TMB reforçarà la xarxa amb dos trens més a primera hora, 15 trens més la resta del matí, mentre que a la tarda el servei es reforçarà amb 7 combois més i en l'horari vall de la tarda amb 13 trens més. El reforç es concentrarà a l'L1, l'L5, l'L3 i l'L2.

A més, l'operador barceloní ampliarà l'horari d'hora punta de matí a les 6.00 h. També hi haurà més personal per acompanyar el passatge a les estacions i més agents de la Guàrdia Urbana dedicats a ordenar la mobilitat de la ciutat.

A la sortida de la trobada, la presidenta de TMB, Laia Bonet, ha reclamat "escurçar al màxim la incidència" i resoldre la "situació completament anòmala" que es tornarà a trobar la ciutadania aquest dilluns.

Més trens a Ferrocarrils

De la mateixa manera, el servei de Ferrocarrils es reforçarà per la previsió d'augment de passatgers arran de la situació a Rodalies. Les línies del Vallès funcionaran amb l'horari d'hora punta, amb trens cada 2,5 minuts a Sant Cugat i cada 5 minuts a Terrassa i Sabadell, més enllà de la franja habitual, que és d'entre 7.30 hores i 9.30 hores. També es reforçaran les línies de bus exprés.

Afectació estructural

El Govern ha assegurat que els tècnics d'Adif han determinat que l'avaria pel robatori ha provocat danys estructurals. "L'enclavament de Montcada ha sigut destruït i trigaran dos mesos aproximadament a recuperar-lo", ha afirmat Sanglas. El secretari de Mobilitat i Infraestructures ha insistit que ni l'operadora ni l'administradora d'infraestructures han dut a terme les "mesures necessàries" per evitar aquesta incidència generalitzada i ha demanat "descartar la teoria de la conspiració" sobre el sabotatge de la xarxa.

Preguntat sobre si es tracta de l'avaria més gran registrada, ha afirmat que no es pot comptabilitzar tenint en compte el total d'incidències. "El desastre de Rodalies continua existint i no sé si és qüestió de batre rècords", ha dit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local