Plagues

Vilafranca engega una campanya per evitar la proliferació de coloms a la ciutat

El regidor de Salut Pública, Jordi Junyent, ha explicat que l'augment dels coloms s'ha convertit en una preocupació ciutadana

Vilafranca engega una campanya per evitar la proliferació de coloms a la ciutat. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca engega una campanya per evitar la proliferació de coloms a la ciutat. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha engegat una nova campanya de conscienciació amb el lema "Per la seva salut i la de tothom, no alimentis els coloms". El seu objectiu és reduir les molèsties, la brutícia i els riscos per a la salut pública derivats de la cria descontrolada dels coloms a la ciutat.

El regidor de Salut Pública, Jordi Junyent, ha explicat que l'augment dels coloms s'ha convertit en una preocupació ciutadana. "És un tema recurrent en les visites que l'equip de govern fa als barris", ha afirmat. "Amb aquesta campanya volem conscienciar la població i els establiments amb terrassa que no s'ha d'alimentar els coloms, ja que això és el problema principal. Com més s'alimenten, més proliferen i esdevenen un problema".

Actuacions als establiments amb terrassa

La campanya, que començarà el 17 de juny i s'allargarà fins a finals de juliol, se centrarà en 155 establiments amb terrassa a la via pública. Els tècnics municipals visitaran els locals per recordar a la clientela que no s'ha d'alimentar els coloms i als propietaris que han de mantenir nets els espais exteriors. A més, se'ls lliurarà material informatiu i se'ls demanarà que col·loquin una enganxina informativa a cada taula.

L'augment de les terrasses a les ciutats, incloent Vilafranca, ha convertit aquests espais en una font d'alimentació fàcil per als coloms. Els clients solen tirar-los molles de pa o restes de menjar, i les taules es converteixen en una zona on trobar menjar amb facilitat. Això ha provocat que els coloms relacionin les terrasses amb menjar, fent-los persistents a l'hora de buscar molles i restes de menjar.

Conseqüències de l'alimentació excessiva

L'excés de menjar provoca un augment de la cria dels coloms, cosa que condueix a una major competència entre ells, amb agressions físiques i la transmissió de malalties entre els individus de la colònia, afectant negativament el seu benestar.

Control de la natalitat i mesures addicionals

A més de la campanya de conscienciació, l'Ajuntament de Vilafranca està duent a terme altres accions per controlar la població de coloms. Una d'elles és la utilització de dispensadors d'aliment amb nicarbazina, una substància que redueix la capacitat reproductora dels coloms. Actualment hi ha 5 punts de control amb aquests dispensadors automàtics.

Paral·lelament, s'està treballant per tancar edificis abandonats que serveixen com a espais de cria. La primera intervenció es va realitzar a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i s'està valorant actuar en altres punts com els locals de la plaça Marià Manent o els magatzems de Cal Berger. L'Ajuntament ofereix assessorament als propietaris d'edificis privats per a la col·locació de punxes o xarxes per evitar la nidificació dels coloms.

Recordatori legal

L'ordenança municipal que regula la protecció dels animals i la seva tinença prohibeix expressament alimentar els coloms tant a la via pública com en zones privades exteriors com portals, finestres, terrasses, balcons o patis interiors. L'incompliment d'aquesta normativa pot comportar multes d'entre 100 i 400 euros.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès fa una crida a la col·laboració de la ciutadania per tal d'aconseguir una convivència més sostenible amb els coloms i evitar els problemes associats a la seva proliferació descontrolada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local