Vilafranca estalvia uns 600.000 euros anuals amb la millora de l'enllumenat públic. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
12-06-2024 10:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, que se celebra del 11 al 13 de juny, l'Ajuntament de Vilafranca ha presentat un balanç satisfactori de les accions dutes a terme en els darrers anys en matèria d'eficiència energètica i energies renovables. Gràcies a les inversions realitzades, el municipi avança a pas ferm cap a un model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient, amb un estalvi econòmic considerable i una reducció significativa de les emissions de CO2.
Un dels punts forts d'aquesta transformació ha estat la substitució progressiva de les làmpades de vapor de sodi de l'enllumenat públic per tecnologia LED. Aquesta actuació ha permès aconseguir una reducció del consum energètic de fins al 70%, a més de disminuir la potència contractada i allargar la vida útil de les lluminàries, amb la conseqüent reducció dels costos de manteniment.
Si l'any 2021 només un 30% dels punts de llum (uns 2.250 de 7.500) eren LED, actualment aquesta xifra ja s'ha elevat fins al 57% (més de 4.300), i la previsió és arribar al 65% abans de finalitzar l'any 2024. Això es traduirà en un estalvi anual de 1.751.881 kWh, una reducció de més de 840 tones d'emissions de CO2 i un estalvi econòmic de més de 385.000 euros.
Edificis municipals: eficients i verds
L'eficiència energètica també ha estat una prioritat en els edificis municipals. S'han dut a terme actuacions com la millora de l'aïllament, la instal·lació d'equips més eficients i la substitució de l'enllumenat per tecnologia LED. A més, els nous edificis es construeixen amb els criteris més exigents d'eficiència energètica, obtenint la classificació A o de Consum Quasi Nul (nZEB).
Actualment, 11 edificis municipals compten amb instal·lacions fotovoltaiques a les seves cobertes, amb una potència total de 250 KW destinada a l'autoconsum. Aquestes instal·lacions han permès estalviar 208.534 euros en energia l'any 2023 en comparació amb l'any anterior. L'Ajuntament té previst continuar en aquesta línia i dotar progressivament la resta d'equipaments municipals amb plaques solars.
Impuls a les energies renovables en el sector privat
L'Ajuntament de Vilafranca també ha fomentat la instal·lació d'energia fotovoltaica en el sector privat. Per a això, ofereix una bonificació del 50% de l'Impost de Bens Immobles (IBI) a aquells habitatges que realitzin una instal·lació solar sense estar obligats a fer-ho, arribant fins al 60% del cost total de la instal·lació.
Gràcies a aquesta iniciativa, Vilafranca ja compta amb 543 instal·lacions fotovoltaiques en funcionament en habitatges particulars, amb una potència total de 3,5 MW.
Aquestes accions, juntament amb la resta de mesures que s'estan implementant, situen Vilafranca com a referent en matèria d'eficiència energètica i transició cap a un model energètic més sostenible, demostrant el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!