Estiu 2024

Vilanova vol consolidar la platja de gossos, que ha rebut un centenar de gossos diari durant l'estiu

El servei de socorrisme augmenta les atencions a embarcacions i a persones en risc pels efectes dels corrents marins

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La temporada de platja a Vilanova i la Geltrú ha estat marcada aquest 2024 per l'aportació de sorra i la posada en marxa de l'espai per a gossos a la platja del Far de Sant Cristòfol, i pel nou contracte de salvament i socorrisme. El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha valorat positivament la recuperació de la sorra perduda en els temporals de Setmana Santa: “una quantitat que ha permès recuperar gairebé tota l'extensió de la platja, i sobretot ens ha permès recuperar l'accessibilitat, ja que s'havia generat un graó important i hi havia col·lectius que tenien dificultats d'accés a la platja. Per això els serveis tècnics van demanar que la distribució de la sorra fos en els punts més crítics on havíem perdut accessibilitat”.

La Demarcació de Costes del Ministeri de Transición Ecológica va fer, a principis d'agost, una aportació de 10.000 metres cúbics de sorra provinent del dragatge del port de Port Ginesta. Els serveis tècnics municipals han constatat un augment d'entre 32 i 40 metres de la llargada del sorral.

En previsió de propers temporals, el regidor explica que s'ha retirat infrastructures com els serveis de guinguetes diversos metres cap endins, i que “l'Ajuntament ha demanat a la Demarcació de Costes que creï un Pla Litoral de futur per veure com els municipis de costa hem de fer front al canvi climàtic, cal que les administracions competents ens donin suport i apliquin mesures específiques a cada municipi per protegir el litoral. El Pla hauria de tenir en compte especificitats com la infrastructura del port a Vilanova, que afecta les dinàmiques de sorra i de corrents”

Pel que fa a la sequera, el decret d'estat d'emergència va passar a alerta, i a l'inici de temporada els usuaris es van trobar sense rentapeus ni dutxes, que estaven prohibides expressament pel decret. Amb les pluges de mitjans de juny es va poder recuperar l'estat d'emergència, i l'Ajuntament va poder habilitar com a mínim un punt de rentapeus a cada platja al juliol. “Si l'any vinent podem millorar la situació, voldríem recuperar un servei de dutxa com a mínim per platja”, ha dit Gerard Llobet.

Bona valoració de l'experiència de la platja amb gossos

La implantació d'un espai per anar amb gossos, també a la platja del Far, ha estat una de les novetats d'aquesta temporada, amb una valoració molt positiva per part dels usuaris. El 99% de les persones que n'han fet ús, tornaria a repetir la visita i atorga a la platja una puntuació global de 4 sobre 5. En les valoracions, la ubicació obté una puntuació de 4,6, les dimensions, un 3,3, la neteja un 4,1 i l'equipament de l'espai un 3,3.

La platja amb gossos ha rebut una mitjana diària de 156 persones i 94 gossos, procedents majoritàriament de Vilanova i la Geltrú (un 60%), tot i que una part destacable dels grups (40%) procedien d'altres localitats com ara Barcelona (7%), Manresa(5%) i Sant Pere de Ribes (3%).

Durant els caps de setmana d'estiu ha funcionat un servei d'informació i vigilància, encarregat de vetllar pel bon funcionament de l'espai. L'afluència de persones amb animals a la platja ha estat més freqüent al matí, i en un 59% els usuaris ja hi havien estat abans.

Per tal de vetllar per la qualitat de l'espai per gossos al llarg de l'estiu s'han dut a terme analítiques periòdiques de l'aigua i de la sorra.

Gerard Llobet explica que “aquesta tardor acabarem de fer una valoració i mirarem d'introduir millores, volem consolidar l'espai perquè era una demanda de la ciutadania, i intentar oferir més serveis, com algun element d'aigua, que enguany no hem pogut oferir per les restriccions de sequera”.

Rescats i picades de medusa, principals actuacions del servei de socorrisme

Aquest estiu s'ha posat en marxa un nou contracte de salvament i socorrisme. Tot i la demora en la col·locació de les torres de vigilància, que s'han anat instal·lant a mesura que arribaven, el mes de juliol ja n'hi havia almenys una per cada platja.

El servei de socorrisme ha fet al llarg de l'estiu un total de 21 rescats aquàtics, 5 dels quals han necessitat l'ús de motos d'aigua. També s'han fet cinc actuacions per atendre persones que no han respectat la bandera vermella.

“Volem destacar l'incivisme de determinades persones que no han fet cas de la bandera vermella, i els socorristes han hagut d'intervenir en situacions complexes. Des de l'Ajuntament fem una crida a respectar les banderes: hi ha corrents per exemple a l'espigó de la Pasífae que converteixen una platja calmada en perillosa. El servei de socorrisme està per alertar dels perills a la ciutadania, i s'ha de fer cas dels perills”, ha recordat el regidor.

El fet que a les platges de VNG convisquin els banyistes amb embarcacions, caiacs, motos d'aigua i altres activitats aquàtiques, ha estat un dels elements que ha provocat alguns dels incidents. Els responsables del socorrisme posen èmfasi en la necessitat que els usuaris de la platja entenguin els riscos i respectin les zones delimitades per les entrades i sortides de les embarcacions.

Pel que fa a les atencions lleus, el servei de vigilància ha atès més de 350 picades de medusa aquest estiu, i també una vintena de peixos aranya, a més de talls, cops o ferides punxants, moltes a conseqüència de salts des de zones rocoses o activitats recreatives a la platja.

Els dies de calor extrema també han tingut un impacte significatiu, amb diversos incidents entre persones de més de 70 anys com ara lipotímies i alguna parada cardíaca.

La platja, seu d'activitats esportives

Aquest estiu les platges de Vilanova i la Geltrú han estat escenari de 8 competicions esportives, amb una participació total de 3.430 persones. Destaca el campionat Arena's 1000 d'handbol platja, celebrat del 7 al 9 de juny, que va ser l'esdeveniment amb més participació, reunint 1.700 esportistes.

També va tenir un molt bon nivell de participació el Triatló Ciutat de Vilanova amb 700 participants. Altres proves que s'han dut a terme a la platja de VNG han estat l'Aquatló de Vilanova, el Campionat de Catalunya de Volei Platja, el Campionat de Volei Platja MVP Beach Volei, el torneig de Voleibol SVATOUR, el torneig de Volei Platja “Vila Nit”, i el campionat Internacional de Tambeach. Aquestes activitats han convertit les platges de la ciutat en un punt de referència per als esdeveniments esportius durant els mesos d'estiu.

En aquest sentit, Gerard Llobet parla de la convivència dels diferents usos en l'espai de platja, “un entorn natural on tots puguem conviure, aquests parcs a l'aire lliure que volem continuar promovent, i que instem la ciutadania a gaudir-ne amb civisme”.

Baixa l'activitat a les guinguetes

Per acabar, els responsables de les diferents guinguetes que hi ha a les platges de VNG consideren que aquest estiu ha estat més fluix pel que fa a l'activitat que en temporades anteriors. Els responsables dels establiments detecten un canvi d'hàbits en les persones que van a la platja, que fan menys despesa i tenen comportaments més irregulars i difícils de preveure.

Les guinguetes valoren també que hagi millorat la recollida de deixalles de les papereres, però lamenten l'augment de l'incivisme i dels actes vandàlics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local