Balcó del Penedès

Polèmica a Font-rubí pel desenvolupament urbanístic d’una àrea boscosa del nucli històric

Un promotor privat impulsa la construcció de set cases unifamiliars a tocar de l’església romànica

Polèmica a Font-rubí pel desenvolupament urbanístic d’una àrea boscosa del nucli històric. ACN

Polèmica a Font-rubí pel desenvolupament urbanístic d’una àrea boscosa del nucli històric. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Veïns de Font-rubí volen aturar el desenvolupament urbanístic d’una zona boscosa de Font-rubí de Dalt, el nucli on es va fundar el municipi. Són quasi 2.500 m2 que el planejament urbanístic preveu com a urbanitzables, i on ara un promotor privat vol construir set cases unifamiliars adossades. La parcel·la està al costat de l’església romànica de Sant Pere i Sant Feliu, a primera línia d’un mirador natural conegut com a ‘Balcó del Penedès’. “És un projecte inoportú, innecessari i molt agressiu”, diuen els veïns. L’Ajuntament sosté que no permetre l’obra seria una prevaricació, i recalca que hi ha un acord amb el promotor per a què la meitat de l’espai sigui cedit al municipi -un aparcament, una zona verda i el carrer d’accés-.

Situat al capdemunt d’una de les muntanyes de la Serralada Prelitoral, a més de 700 metres d’altitud, hi ha Font-rubí de Dalt, un petit nucli del terme municipal de Font-rubí. Està pràcticament deshabitat, presidit per l’església romànica i els vestigis d’un castell del segle X. Actualment dues persones viuen a la masia principal, mentre que altres habitatges són segona residència. La resta de cases estan tancades i, en diversos casos, el pas del temps fa que s’estiguin caient. Com l’antiga escola, totalment en ruïnes.

L’última parcel·la boscosa a l’entrada del nucli és ara motiu de controvèrsia, ja que el propietari vol construir-hi set cases unifamiliars. Per desenvolupar-ho, el govern precisa que primer el promotor ha d’urbanitzar l’accés i fer diverses compensacions en forma de cessions d'espai. Elprojecte urbanístic va ser aprovat inicialment aquest estiu pel ple municipal i ara un centenar de veïns hi han presentat al·legacions, mobilitzats sota el lema ‘Salvem Font-rubí’.

“Ens sobta que es plantegi un pla urbanístic en un indret amb un valor històric, cultural, patrimonial i paisatgístic tan gran”, explica a l’ACN la portaveu dels veïns mobilitzats, Mariaje García, que assegura que al conjunt pobles del terme municipal de Font-rubí -el segon més gran de l’Alt Penedès- hi ha més de 180 habitatges buits, “alguns amb millors comunicacions que Font-rubí de Dalt, que té una carretera molt precària”.

El col·lectiu ‘Salvem Font-rubí’ recalca que aquest petit nucli és l’origen de tot el municipi, datat de finals del 900, i considera que construir-hi set cases en ple segle XXI és “inoportú, innecessari i molt agressiu”. “Sembla que el capitalisme no dona valor a les restes del castell ni a l’església del segle XII, però els veïns sí que ho fem”, defensa García.

Des del govern local, l’alcalde Xavier Lluch (Impulsem-Junts), rebat les protestes i recorda que els terrenys que ara vol urbanitzar un promotor privat són urbanitzables des de l’any 2000. Lluch apunta que la planificació urbanística aprovada en aquell moment “va preveure petites àrees de creixement a tots els nuclis per garantir que la població no quedava concentrada en un de sol”. “I a Font-rubí de Dalt aquesta és l’última parcel·la, no podrà créixer més”, afegeix.

En aquest sentit, avisa que el govern no es pot negar a concedir els permisos per urbanitzar la zona “perquè seria una prevaricació”, i assegura que l’única eina que té el consistori per vetllar per la preservació del nucli històric és “garantir que les construccions es facin de forma respectuosa amb l’entorn, amb façanes de pedra i evitant materials llampants o discordants”.

Lluch relata que fa un any i mig el ple va debatre l’estudi de detall de com seria el projecte de reparcel·lació dels terrenys, “amb un dibuix detallat de què vol fer-hi la propietat”, i destaca que el document va ser aprovat per unanimitat. Lamenta així que ara alguns grups de l’oposició mostrin la seva disconformitat amb l’obra.

Els veïns, però, qüestionen que el promotor tingui interès en “harmonitzar” l’obra amb les cases històriques, mentre asseguren que el marc legal en què s’escuda l’Ajuntament té marge d’interpretació. En aquest sentit, assenyalen que la normativa urbanística catalana dona empara a la preservació dels valors històrics, culturals, paisatgístics i mediambientals per damunt dels drets edificables. “Això ho defensarem fins on faci falta”, diu García.

Revitalitzar el nucli, un objectiu compartit

L’alcalde garanteix que, dels 2.460 m2 objecte del pla urbanístic, n’hi ha 1.200 que es destinaran a un parc, un aparcament, un dipòsit d’aigua per apargar incendis i el vial d’accés a les cases. Lluch ressalta que tota l’obra, incloent les cases, “té una superfície equivalent a un 25% d’un camp de futbol”. “No és res immens ni tampoc està aïllat al mig de la muntanya, sinó que l’obra és al costat d’un vial ja asfaltat”, defensa.

El batlle diu que comprendria les crítiques del veïnat “si es tractés d’una gran extensió que canviés el caràcter de Font-rubí de Dalt, però allà no canviarà res de la seva essència”. Defensa que “els pobles tenen dret a créixer per evitar els barris abandonats” i considera que desenvolupar la parcel·la “pot ser una oportunitat per dinamitzar el nucli i que els propietaris de cases malmeses s’animin a reformar-les”.

Tot i refusar les cases, la dinamització del nucli és un interès comú amb els veïns. Des de ‘Salvem Font-rubí’ reclamen que la zona estigui més cuidada i apel·len els propietaris a invertir en la reforma de les cases per recuperar la vida que havia tingut aquest espai fins fa aproximadament vint anys. També demanen al govern que impulsi un nou planejament urbanístic que contempli millores al nucli i obri la porta a altres iniciatives per dinamitzar-lo. Per exemple, crear un centre d’interpretació de la Serralada Prelitoral, un projecte que anys enrere havia estat damunt la taula del govern.

“Tenim un municipi molt llaminer, però necessitem un desenvolupament urbanístic sostenible i raonable”, assevera García, que demana posar en valor l'entorn d'un espai conegut com a 'Balcó del Penedès' per les seves icòniques vistes i reclama a l’administració “lleis que no deixin en segon terme els interessos de la societat”.

Amb el període per presentar al·legacions exhaurit, els tècnics municipals estan ara treballant en la resolució de les aportacions amb previsió que el projecte d’urbanització torni a passar pel ple municipal els propers mesos. El govern augura que les obres d’urbanització prèvies a la construcció de les cases probablement es faran durant el 2025. Els veïns, però, avisen que mantindran la lluita fins l’últim instant.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local