Punt d’esperança marina

La costa de Vilanova i la Geltrú serà un espai de seguiment i estudi de les balenes per a la seva conservació

Investigadors de la UPC faran un mapa de la biodiversitat de la zona, d'unes 15 milles d'ample

La costa de Vilanova i la Geltrú serà un espai de seguiment i estudi de les balenes per a la seva conservació. UPC

La costa de Vilanova i la Geltrú serà un espai de seguiment i estudi de les balenes per a la seva conservació. UPC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les aigües costaneres de Vilanova i la Geltrú han estat reconegudes com el primer ‘punt d’esperança marina’ (Hope Spot, en anglès) de la península per part de la fundació Mission Blue amb l’objectiu d’impulsar la conservació de les balenes i la biodiversitat. En un projecte pioner, investigadors del LAB de la UPC estudiaran i faran el seguiment de rorquals comuns i altres espècies marines amb tècniques no invasives per fer un mapa de la biodiversitat de la zona, d’unes 15 milles d’ample. Inicialment, es posarà el focus en estudiar set espècies en les zones d'alimentació del rorqual comú que es veuen afectades per l’intens trànsit marítim i la contaminació acústica submarina.

Estudis acústics recents de l’Associació EDMAKTUB sobre la costa de Vilanova i la Geltrú indiquen que aquesta zona crucial i poc estudiada pot ser un important focus d'alimentació per al rorqual comú (Balaenoptera physalus) al Mediterrani. Aquesta espècie, que pot arribar als 24 metres de llargada, és l'única balena que habita habitualment al mar Mediterrani.

Els mètodes científics que es faran servir en el projecte proporcionaran indicadors de biodiversitat valuosos, en línia amb la Directiva Marc sobre l'Estratègia Marina de la Unió Europea (Marine Strategy Framework Directive), la qual cosa contribuirà a harmonitzar les estratègies de gestió a tota la UE per millorar la governança de la biodiversitat. El projecte, que destaca el so com a element clau per connectar ecosistemes i reforçar la conservació marina, també impulsa la participació ciutadana i la sensibilització.

El repte que representa aquest 'Hope Spot' és trobar l'equilibri per permetre que les activitats humanes cohabitin amb el medi natural sense causar un declivi irreversible de la biodiversitat. La ubicació del 'Hope Spot' de Vilanova i la Geltrú a prop de Barcelona, ​​la ciutat costanera més gran de l'estat espanyol, fa que les aigües es vegin afectades per l’intens trànsit marítim i la contaminació acústica submarina.

La presència regular de balenes en la zona que s’alimenten a prop de la superfície de l'aigua fa que hi hagi un risc de col·lisions amb vaixells, i això amenaça la població d’aquests cetacis precisament en un punt de vital importància per a la seva alimentació.

Sons d’esperança

L'ús del so és una eina de recerca no invasiva que permet comprendre millor l’entorn marí, ja que és un sentit compartit per totes les espècies marines, des de les plantes fins a les grans balenes i els peixos, i també els éssers humans. El so submarí pot actuar com una cinta acústica, unint els ‘punts d'esperança’ d’arreu del planeta

El reconeixement del 'Hope Spot' de Vilanova i la Geltrú representa el llançament oficial de la campanya ‘Sounds of Hope’, que té com a objectiu conscienciar i fomentar la col·laboració entre els 'Hope Spots' existents. Mitjançant l'ús del so com a element unificador, aquesta iniciativa crearà una xarxa acústica invisible però ressonant que connectarà espais d’arreu del món destinada a protegir els ecosistemes marins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local