La primera part de l'episodi de pluja acumula fins a 100 mm al Garraf entre divendres i dissabte. Meteocat
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
27-10-2024 11:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Entre el divendres 25 i el dissabte 26 d’octubre de 2024 la pluja ha estat abundant a gran part de Catalunya, amb més de 20 mm a la majoria de comarques i per sobre de 50 mm a amplis sectors d’una franja central del país, des del litoral fins al Pirineu, en bona part de la conca del Llobregat. Els màxims de pluja, propers als 100 mm, s’han recollit al voltant del massís del Garraf, l’Alt Penedès i punts del Prepirineu.
El mapa anterior mostra l’estimació de la pluja acumulada entre el divendres 25 i el dissabte 26 d’octubre i s’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).
La pluja ha estat més escassa, inferior als 10 mm, al sud del Segrià, l’interior de les Terres de l’Ebre i gran part de l’Alt Empordà, on algunes estacions han recollit menys de 5 mm.
Fins a 100 mm al voltant del massís del Garraf i a punts del Prepirineu
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA i de la XOM que han recollit més de 70 mm entre el divendres 25 i el dissabte 26 d’octubre.
Pluja localment torrencial
La pluja va ser intensa sobretot la nit de divendres a dissabte, amb més de 20 mm en 30 minuts mesurats per estacions de la Costa Daurada, el Camp de Tarragona, el Penedès, la Catalunya Central i el Prepirineu. Cal destacar:
·44,1 mm en 30 minuts a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), dels quals 5,1 en només 1 minut el dissabte a les 01:05 de la matinada.
·42,5 mm en 30 minuts a Mont-roig del Camp (Baix Camp)
Els xàfecs més intensos van anar acompanyats de calamarsa en alguns sectors del litoral, sobretot del Maresme, així com de ventades fortes.
El dia més plujós des del 2020 en alguns punts
Divendres (0-24 TU) va ser el dia més plujós dels últims anys en algunes estacions de la XEMA, en alguns casos des del temporal Glòria (21-22 de gener de 2020). És el cas de la Bisbal del Penedès (59,9 mm), al Baix Penedès, o Alinyà (59,7 mm), a l’Alt Urgell. D’altra banda, Guardiola de Berguedà va mesurar 57,3 mm, el seu dia més plujós des del 10 de maig de 2020.
Pluja acompanyada de tempesta
La pluja va anar acompanyada de tempesta a molts sectors de Catalunya, sobretot divendres a la tarda a Ponent i la nit i matinada de dissabte al litoral i prelitoral. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 2.160 llamps núvol-terra a Catalunya, dels quals 232 al Baix Camp, 175 a la Noguera o 170 a l’Alt Camp.
El mapa següent mostra la distribució espacial dels llamps núvol-terra registrats entre el divendres 25 i el dissabte 26 d’octubre al migdia. Els colors indiquen la franja horària en què es van produir, expressada en horari TU.
Neu a l’alta muntanya
Quan la precipitació va arribar al Pirineu occidental divendres al migdia, la cota de neu era força alta, al voltant dels 2.800 m. Al llarg de la nit de divendres a dissabte la va baixar cap als 2.400 – 2.500 m, i en alguns casos fins a 2.100 – 2.200 m. Per sota dels 2.500 m el gruix de neu acumulada al llarg de l’episodi ha estat escàs, inferior a 5 cm, però per sobre la nevada ha estat més rellevant.
Pel que fa al gruix de neu mesurat per les estacions de la XEMA situades a major altitud, la d’Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) ha arribat a 17 cm i la de Boí (2.535 m, Alta Ribagorça) a 6 cm.
Formació d’una DANA
L’episodi de precipitació ha estat provocada per l’arribada d’un front molt actiu provinent de l’oest, acompanyat d’un solc a nivells mitjans i alts. Els mapes següents mostren les topografies de 500 hPa (uns 5.600 m d’altitud) del dissabte 26 d’octubre a la matinada (esquerra) i al migdia (dreta). La posició del solc, entrant pel Cantàbric, implicava una circulació del sud a Catalunya a nivells mitjans, fet que impulsava la precipitació de sud a nord.
D’altra banda, la imatge de la dreta mostra l’estrangulament del solc i el tancament de la depressió sobre la península Ibèrica, amb tendència a desplaçar-se més cap al sud. La formació d’aquesta DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) marcarà la situació meteorològica dels pròxims dies als Països Catalans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!