Pisos socials

Sostre Cívic rep "el major finançament" del CEB a una cooperativa per construir 350 habitatges socials a Catalunya

El banc europeu atorga 31 milions per a vuit projectes a Manresa, Granollers, Vilafranca, Barcelona i Lleida

Sostre Cívic rep

Sostre Cívic rep "el major finançament" del CEB a una cooperativa per construir 350 habitatges socials a Catalunya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cooperativa Sostre Cívic ha aconseguit "el major finançament" del Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) a una cooperativa per construir 350 habitatges socials a Catalunya. Així ho ha explicat aquest dilluns el president de l'entitat, Carlos Alcoba, en la presentació del crèdit amb diferents agents i administracions públiques a Barcelona. El CEB ha destinat 31 milions d'euros per a vuit promocions que es construiran sobre sòl públic (en règim de cessió d´ús) a Manresa, Granollers, Vilafranca del Penedès, Barcelona i Lleida. Les obres començaran a principis de 2025 i s'espera que els socis de la cooperativa puguin anar-hi a viure durant el 2026.

El codirector de Sostre Cívic, David Guàrdia, ha detallat que aquesta injecció econòmica servirà per construir 79 pisos a Barcelona, 60 a Manresa, 29 a Granollers, 25 a Lleida i 24 a Vilafranca. Es tracta d'una primera fase, perquè n'hi ha una segona, que encara estan per determinar, per assolir "els 350 milions d'euros", ha precisat Guàrdia. Alhora, ha apuntat que "no només es farà habitatge social i assequible sinó que, en la mesura del possible, s'intentarà innovar".

En aquest sentit, el codirector de l'entitat ha concretat que, entre altres coses, en el cas de Lleida i Manresa, "serà construcció industrialitzada per intentar reduir" terminis de l'obra. A les capitals de l'Alt Penedès i el Vallès Oriental la construcció serà en fusta i "projectes de mobilitat sostenible i compartida molt potents als baixos". Pel que fa a Barcelona es farà "una aposta per la diversitat i la inclusió" en un terreny al districte de Sant Andreu i també, al barri de Sarrià, "el projecte de Can 70 per impulsar nou model habitacional amb espais i serveis compartits per a gent gran".

Guàrdia ha explicat que aquests 31 milions d'euros serviran per finançar "entre el 40 i 50% del total" de les noves construccions i que la resta ho aportaran els socis i crèdits donats per entitats públiques. El codirector de Sostre Cívic ha admès que el model "no té prou recorregut perquè la banca privada ofereixi unes condicions competitives". Per això, la responsable a l'Estat del CEB, María Sigüenza, ha reconegut que ha estat "un camí difícil" pel desconeixement d'aquest món, però ha destacat "l'impacte social" de l'habitatge cooperatiu, perquè "no es limita només a l'habitatge sinó a tota l'economia social".

Per la seva part, la secretària d'Habitatge del Govern, Lídia Guillén, ha reiterat el compromís de l'executiu català en la problemàtica de l'habitatge i ha instat el món cooperatiu una reunió "perquè no sobra ningú" en l'objectiu anunciat pel president de la Generalitat, Salvador Illa, de construir 50.000 pisos.

Finançament de l'ICO per una promoció a Palamós

El codirector de Sostre Cívic també ha informat que a Palamós està en marxa un altre projecte, el qual ha estat el primer en rebre ajuda de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Es tracten de cinc milions d'euros per construir un edifici amb 34 pisos al municipi empordanès i s'espera que els residents puguin començar a viure-hi a inicis de 2026.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local