Ple municipal

Sant Quintí modifica la seva normativa urbanística per millorar la regulació del sòl no urbanitzable

L’Ajuntament ha dut a terme l’aprovació inicial per 'protegir els espais naturals, agrícoles i paisatgístics i fer un pas endavant en l’ordenació territorial del municipi'

Sant Quintí modifica la seva normativa urbanística per millorar la regulació del sòl no urbanitzable. Ajt Sant Quintí de Medion

Sant Quintí modifica la seva normativa urbanística per millorar la regulació del sòl no urbanitzable. Ajt Sant Quintí de Medion

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sant Quintí ha dut a terme l’aprovació inicial, en sessió plenària, de la modificació de la seva normativa urbanística per millorar la regulació del sòl no urbanitzable. L’actualització de les Normes Subsidiàries permetrà protegir els espais naturals, agrícoles i paisatgístics i fer un pas endavant en l’ordenació territorial del municipi. A més, també establirà una regulació clara per aquest tipus de sòl i adequarà la normativa municipal a la legislació vigent en aquesta matèria.

La modificació qualifica en sis noves subcategories el sòl no urbanitzable per tal d’adaptar la normativa urbanística municipal als usos i activitats del territori. A més, s’hi afegeixen àmbits de protecció per a hàbitats naturals i d’altres espais amenaçats a la Unió Europea, amb l’objectiu de conservar-ne la biodiversitat, i també s’hi inclouen nous àmbits de protecció arqueològica i protecció geològica. En aquesta línia, la modificació busca fomentar activitats econòmiques sostenibles que siguin compatibles amb la preservació ambiental. Així, es regula amb detall quines instal·lacions o edificacions s’hi permeten, facilitant un desenvolupament econòmic que no comprometi el valor natural i agrícola de Sant Quintí de Mediona.

La importància de la protecció del sòl no urbanitzable

El sòl no urbanitzable és aquell espai del municipi que, per les seves característiques naturals, agrícoles o paisatgístiques, queda protegit de desenvolupaments urbanístics intensius. Aquest tipus de sòl inclou zones forestals, terres de cultiu i àrees de gran valor ecològic o paisatgístic, que tenen una funció de preservació ambiental i cultural. La seva regulació està destinada a evitar que les construccions i activitats humanes en aquests espais comprometin el medi ambient i el paisatge rural, especialment en zones de gran importància agrícola com les vinyes del Penedès.

La modificació de la regulació del sòl no urbanitzable de Sant Quintí de Mediona es fa en línia amb el que determina el planejament territorial actual, que es materialitza a través del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB) i el Pla Director Territorial de l'Alt Penedès. Aquests plans estableixen directrius per als municipis en matèria d’ús del sòl, protecció d’espais naturals, desenvolupament d’infraestructures i serveis que s'han d'incorporar als plans urbanístics municipals, com els Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) o, en el cas de Sant Quintí de Mediona, les Normes Subsidiàries, que adapten les indicacions del planejament territorial a la realitat i les necessitats de cada municipi.

L’aprovació inicial de la modificació de la regulació de l’ús del sòl no urbanitzable s’ha dut a terme amb els vots favorables de tots els grups municipals. La modificació estarà en exposició pública durant un període de quaranta-cinc dies hàbils, a partir del 13 de novembre, en els quals la ciutadania podrà aportar suggeriments per afavorir una planificació que reflecteixi les necessitats locals. Un cop finalitzat, es durà a terme l’aprovació provisional.

Sant Quintí continua treballant en les fases prèvies al POUM

A Sant Quintí de Mediona, les Normes Subsidiàries (NNSS) que actuen com a marc normatiu en matèria d’urbanisme es van aprovar l’any 1984. Des de la seva aplicació, s’hi han aplicat un total de 16 modificacions per adaptar-les a la legislació i realitat vigent. Actualment, l’Ajuntament està treballant en les fases prèvies per elaborar un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que contempli la realitat actual de la vila i fixi les bases per a un desenvolupament sostenible. El consistori va dur a terme un procés de participació ciutadana per detectar reptes i necessitats de la vila que va incorporar a l’avanç de POUM.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local