Endesa enderrocarà parcialment la dàrsena de l’antiga central tèrmica de Cubelles. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Cubelles
27-11-2024 16:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Endesa enderrocarà parcialment la dàrsena de l’antiga central tèrmica de Foix, a Cubelles, segons ha pogut saber l’ACN. La Direcció General de Polítiques del Litoral de la Generalitat ha resolt que aquesta sigui la manera de culminar el desmantellament de les instal·lacions, després que el Ministeri de Transició Ecològica s’hagi pronunciat en aquest mateix sentit. Es tanquen així tres anys de debat sobre el futur d’una infraestructura que marcarà el futur de les platges. Endesa havia proposat fins a cinc opcions per completar el desmantellament, i defensava que fer un enderroc parcial és la millor perquè és la menys lesiva per a les platges i en propicia la creació d’una de nova. També era la via defensada per la Generalitat.
L’enderroc de la tèrmica de Cubelles va començar fa més de set anys en tot l’àmbit de la infraestructura terrestre. Un cop va anar a terra tota la part més visible -inclosa la icònica xemeneia de 170 metres-, la companyia va afrontar el desemantellament de la infraestructura subterrània i va deixar pel final la part marítima.
L’estiu del 2021, Endesa va publicar un informe on plantejava diverses opcions sobre el futur de la dàrsena construïda fa més de quaranta anys per fer entrar aigua de mar a la central. Sobre la taula hi havia cinc possibilitats: deixar el port intacte, eliminar tota la dàrsena, treure només els espigons de formigó construïts a Cunit, eliminar el port i els espigons, o bé fer un desmantellament parcial.
Aquesta última va ser l’opció que Endesa va traslladar a la Generalitat i al govern espanyol com a menys perjudicial per al litoral. La previsió era enderrocar 440 metres dels 1.000 que ocupa ara el dic. Així, la dàrsena es transforma en dos espigons que propicien la creació d'una platja artificial a la qual caldria fer una aportació de sorra extraordinària.
Endesa assegura que la demolició parcial de la dàrsena és la més costosa per la companyia però “també és la millor pel territori perquè qualsevol altra implicava destrossar el litoral”. “Hem estat molts anys a Cubelles i no voliem marxar fent un cop de porta sense valorar els possibles danys”, apunten les fonts consultades per l’ACN.
La Generalitat va donar per bona la proposta defensada per Endesa i així ho va traslladar al MITECO. Durant aquests anys, també ha vist bé aquesta opció l’Ajuntament de Cunit -municipi molt proper a l’antiga central tèrmica-, que a part del desmantellament parcial vol que Endesa repari els espigons que va construir a les seves platges quan va aixecar la tèrmica.
En canvi, els ajuntaments de Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Calafell fins ara han defensat que seria millor treure la dàrsena completament. Sobre aquesta possibilitat, els responsables d’Endesa avisaven fa tres anys que no és viable fer una retirada completa de la dàrsena perquè els estudis mediambientals concloïen que això faria desaparèixer totes les platges del sud de Cubelles I l’aigua arribaria a l’altura dels habitatges de primera línia de mar.
Mitjans del 2025, inici de les obres
Endesa preveu començar les obres a mitjans del 2025, segons han detallat fonts de la companyia a aquest mitjà. La intenció és que durant la primera meitat de l’any es resolgui tot el procés de contractació i llicències d’obres municipals -en relació a la part terrestre- per poder iniciar els primers treballs al voltant dels mesos de maig i juny. Seria passat l’estiu, apunten les mateixes fonts, quan començaria l’obra major.
Aquesta fase del desemantellament de la central tèrmica es desencalla quan fa gairebé deu anys que la planta va deixar de funcionar oficialment. Amb tot, des del 2010 només havia estat activa de forma puntual. De fet, del 2007 al 2010, tan sols havia operat un 0,17% de la seva capacitat.
Reconversió en centre logístic
D’altra banda, els terrenys que havia ocupat la central tèrmica els va adquirir la inversora andorrana OUA Group per construir un centre logístic. L’estiu del 2022, Endesa els va vendre en el marc d’un projecte privat amb què OUA preveu invertir 100 milions d’euros, entre la compra dels terrenys I les obres per aixecar les naus.
A principis de novembre, l’Ajuntament de Cubelles va aprovar una revisió parcial de la modificació urbanística lligada a la implantació d’aquest centre logístic. Després que al maig el consistori aprovés provisionalment la requalificació, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès va demanar revisar les zones verdes de compensació previstes perquè envaïen terrenys del litoral competència de l’estat espanyol. També va sol·licitar un informe favorable del Ministeri de Transició Ecològica.
L’Ajuntament ha incorporat aquestes qüestions en un text refós que ara haurà de tornar a revisar la Comissió d’Urbanisme del Penedès. Si hi dona el vist-i-plau, la requalificació per la construcció del centre logístic només quedarà pendent de l’aprovació definitiva per part del ple municipal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!