La platja de Ribes Roges es prepara per la nova temporada de nidificació del corriol camanegre. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
30-01-2025 22:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament està fent els preparatius de la platja per tenir-la a punt per a tots els usuaris, inclòs els primers exemplars del corriol camanegre que ja hi estan arribant.
Entre les recomanacions a les persones usuàries per respectar l'espai natural, es recorda que, tot i que en aquests moments l'entrada dels gossos encara està permesa a Ribes Roges, si que és obligatori que vagin lligats, tal i com diu l'ordenança de tinença d'animals.
Aquests dies s'estan fent treballs de llaurat superficial i garbellat de la sorra per afavorir l'hàbitat, ja que la platja és un espai dinàmic i en constant evolució que cal gestionar per garantir la qualitat ambiental i la seva compatibilitat amb els usos lúdics.
En les properes setmanes es delimitaran els nous espais tancats amb pal i corda nous, i es dissenyarà una nova cartelleria informativa per a la temporada d'estiu, per millorar la qualitat paisatgística de la platja.
Una platja resilient i restaurada
Des del mes de desembre, els serveis de Medi Ambient i de Platges de l'Ajuntament, juntament amb experts i entitats que treballen per al medi, han avaluat la temporada 2024 i han preparat la temporada 2025.
L'objectiu és fer de la platja de Ribes Roges una platja resilient, que suporti els efectes del canvi climàtic i que compatibilitzi la conservació de les espècies autòctones amb un ús públic respectuós. Per evitar els efectes dels temporals s'apliquen solucions basades en la natura, com la restauració de la vegetació de la platja, que ha de permetre fixar la sorra.
Aquest espai restaurat ha permès recuperar hàbitats litorals escassos en el nostre entorn, fet que ha comportat l'aparició de nombroses espècies, entre elles el corriol camanegre i el llagost del litoral, ambdues incloses al Decret 172/2022, de 20 de setembre, del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida, en la categoria “vulnerable”.
A finals de l'anterior temporada es va fer una retirada manual de la planta invasora xanthium (bardana, que sembla haver funcionat molt bé. No es preveu fer cap actuació que malmeti les dunes i la vegetació litoral, més enllà d'aquestes petites llaurades superficials per garantir espais de nidificació per al corriol.
Pel que fa a la regulació de l'ús de les platges, enguany es repetiran les mesures d'anys anteriors, entre les que destaca la prohibició de l'entrada de gossos a partir de l'1 de març i es contempla un protocol de moviment dels vehicles de serveis imprescindibles per la zona.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!