Gepec

Avança la restauració ambiental de la Riera de la Bisbal

Les accions de restauració inclouen el control i eliminació d'espècies invasores com el fals miraguà, la iuca, l’atzavara, la figuera de moro i la Kalanchoe

Avança la restauració ambiental de la Riera de la Bisbal. Gepec

Avança la restauració ambiental de la Riera de la Bisbal. Gepec

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de millora ambiental de la Riera de la Bisbal, impulsat pel GEPEC-EdC amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), està en marxa des del mes d’octubre i es desenvoluparà fins al març de 2026. Aquesta iniciativa busca millorar la connectivitat ecològica i la qualitat ambiental d’aquest ecosistema fluvial mitjançant accions de restauració i eliminació d’espècies invasores.

La Riera de la Bisbal, principal curs fluvial del Baix Penedès, pateix una greu degradació a causa de l'ocupació del Domini Públic Hidràulic, la urbanització i la proliferació d'espècies exòtiques com la canya (Arundo donax). Aquests factors han provocat la desforestació del bosc de ribera, afavorint l’erosió del sòl i la pèrdua de biodiversitat.

Les accions de restauració inclouen el control i eliminació d'espècies invasores com el fals miraguà, la iuca, l’atzavara, la figuera de moro i la Kalanchoe. En el cas de la canya, s’estan aplicant tres mètodes per controlar-ne l’expansió: desbrossament de la part aèria, solarització amb lona opaca i extracció del rizoma amb maquinària. A més, es retiraran residus i abocaments incontrolats que afecten la qualitat de l’ecosistema.

En una segona fase, es durà a terme una restauració vegetal amb espècies autòctones mitjançant la reproducció d’estaques i llavors del mateix entorn. Aquesta actuació permetrà enfortir els marges fluvials, reduir el risc d’avingudes i millorar la resiliència del sistema davant del canvi climàtic i la sequera.

A partir de la primavera, s’iniciaran seguiments de l’estat ecològic, conservació i avaluació hidrogeomorfològica, juntament amb indicadors de biodiversitat. El projecte també inclou tallers ambientals per a escoles i jornades de voluntariat per implicar la ciutadania en la conservació de l’entorn.

Amb aquest projecte, el GEPEC-EdC reforça el seu compromís amb la restauració dels ecosistemes fluvials i la protecció del patrimoni natural, treballant conjuntament amb administracions i la societat per garantir la recuperació de la Riera de la Bisbal a llarg termini.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local