Vilanova i la Geltrú dibuixa el seu futur urbà: més verd, més accessible i amb millor mobilitat. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-03-2025 19:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La transformació d'infraestructures, la sostenibilitat, l'habitatge i la mobilitat centren les propostes per a un model de ciutat més equilibrat i accessible. L'Avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vilanova i la Geltrú ha estat presentat com un full de ruta per al futur desenvolupament urbanístic de la ciutat.
Entre les principals estratègies plantejades, destaca la conversió de la ronda d'Europa i la C-15 en un eix d'activitat econòmica, així com la transformació de la C-31 en una avinguda metropolitana. Joaquim Sabaté, catedràtic d'urbanisme, Premi Nacional d'Urbanisme i membre de l'equip redactor del document, va presentar ahir aquestes i altres propostes clau per al futur de la ciutat.
Un model de ciutat sostenible i de proximitat
El document també inclou mesures per garantir una infraestructura verda que preservi la biodiversitat, consolidar Vilanova i la Geltrú com una ciutat esportiva i saludable, i posar en valor el patrimoni cultural. El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, va subratllar que “en els darrers vint anys ha canviat totalment el paradigma de les lleis i també el nostre context. Ens calen noves eines i estratègies per construir aquest nou projecte de ciutat pels propers 20-25 anys”.
L'Avanç del POUM redueix les previsions d'expansió del pla anterior, replantejant el creixement demogràfic i centrant-se en l'accés assequible a l'habitatge, l'augment de zones verdes i la planificació de nous espais per a activitats econòmiques.
Mobilitat sostenible i noves infraestructures
En l'àmbit de la mobilitat, Sabaté va destacar que “el model de desplaçament ha canviat en pocs anys: tres quartes parts dels trajectes es fan ara en transport públic, bicicleta o a peu”. Això ha motivat propostes per enfortir el transport públic, preparar la ciutat per al tren orbital, millorar la xarxa de Rodalies i potenciar les estacions com a punts estratègics de connectivitat.
El document també proposa afrontar reptes com la recuperació de les urbanitzacions periurbanes, la integració del sòl urbà i rural, i la potenciació del port com a motor d'activitat econòmica.
Participació ciutadana i debat públic
Joaquim Sabaté va posar en valor “l'esforç per assolir consens i construir una visió conjunta de ciutat”, subratllant que “la planificació urbanística ha de comptar amb l'opinió de la ciutadania”.
Durant la sessió, el públic assistent va expressar inquietuds sobre la preservació de l'Ortoll com a pulmó verd, l'accés a l'habitatge i la creació de llocs de treball per al jovent. Es van demanar també més equipaments i referents culturals per a la ciutat.
El regidor d'Urbanisme va aclarir que l'Avanç del POUM “no determina qualificacions urbanístiques ni classifica sectors per urbanitzar, sinó que estableix grans línies estratègiques per a un debat ampli”. Així mateix, es va recordar que el document s'ha d'ajustar a normatives urbanístiques superiors, com el Pla Director Urbanístic del litoral i el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, que estableixen criteris per a l'ordenació del territori.
Properes fases i participació ciutadana
L'Avanç del POUM es troba en fase d'exposició pública, i el regidor Llobet va convidar la ciutadania a consultar la documentació i fer aportacions. En els propers mesos, el procés de redacció del nou POUM inclourà fases de participació per garantir un debat ampli i inclusiu. “Avui és l'inici d'un procés llarg i pautat per la Llei d'Urbanisme, on la ciutadania tindrà un paper clau per definir el futur de Vilanova i la Geltrú”, va concloure el regidor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!