Paneque revela que el 24% dels trens de Rodalies estan fora de servei. ACN
ACN/ Lluís Sibils |
Barcelona
25-03-2025 19:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha explicat aquest dimarts que el 24% del material rodant de Rodalies inventariat no està operatiu en aquests moments, d'acord amb una estimació elaborada per la Generalitat i Renfe. Durant la seva intervenció al ple sobre Rodalies al Parlament, Paneque ha identificat una desena de "punts crítics" com la mateixa manca de material, que hauria de començar a quedar resolta amb la incorporació de 110 nous trens a partir del 2026; la manca de tallers de manteniment i reparació i la capacitat insuficient dels túnels de Barcelona, entre d'altres. Paneque també ha assegurat que el traspàs del servei ha de ser un "impuls definitiu" per la millora del servei. "Mai no s'havia arribat tan lluny", ha dit.
"El nombre de trens disponibles en aquests moments és absolutament insuficient i alhora tenim molts combois inutilitzats", ha admès la consellera de Territori durant la seva intervenció al pla monogràfic sobre Rodalies que ha compartit a mitges amb el president de la Generalitat, Salvador Illa. Segons Paneque, la "manca estructural" de trens i el seu envelliment està provocant cancel·lacions, congestió i retards reiterats.
En aquest punt, ha citat l'adquisició de trens nous actualment en fabricació a la planta d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda. El primer ja fa setmanes que està en circulació de proves durant les nits i està previst que a principis de l'any que ve es comenci a incorporar les noves unitats al ritme de tres o quatre nous al mes fins als 110 previstos. A més, ha assenyalat que la manca de material impedeix que es pugui oferir un servei amb composicions dobles.
En total, la consellera ha citat una desena de "punts crítics" que dificulten el funcionament normal del servei. Per exemple, s'ha referit a la capacitat insuficient dels dos túnels que travessen Barcelona -de Passeig de Gràcia i Plaça Catalunya- amb 14 i 18 trens en hora punta i ha comentat que s'està treballant per augmentar la capacitat operativa fins a 24 trens per hora.
També ha citat els trams de via única pendent de desdoblar, com el tram entre Parets i la Garriga de l'R3, unes obres que han de començar a principis d'estiu; els trams saturats i cisallaments que dificulten l'operativa; l'augment de l'incivisme o la "descoordinació" a l'hora de facilitar la informació sobre les incidències i que haurien de permetre els usuaris a buscar alternatives en cas d'incidències inevitables.
Un altre dels "punts crítics" que ha enumerat és la falta de personal de conducció i del personal ferroviari als tallers i la manca de manteniment als ascensors i escales mecàniques. En aquest sentit, ha detallat que de 264 ascensors i escales mecàniques, 109 estan fora de servei i ha afegit que es treballa perquè aquests equipaments estiguin operatius abans d'acabar l'any. A banda, ha destacat les "incidències sobrevingudes" per problemes en els sistemes de senyalització i circuits de via, entre d'altres, per manca de manteniment.
Per tot plegat, Paneque ha reconegut que les incidències s'han multiplicat per 2,5 i que les queixes dels usuaris són "comprensibles" i que són justificades.
Al mateix temps, la consellera ha explicat que s'està treballant amb diverses mesures, com reforç de la informació, la incorporació de més personal per reforçar la informació a les capçaleres de les línies i ha citat el Pla de Rodalies, que inclou diverses actuacions específiques, com la renovació de catenàries, estacions i millores dels accessos a les estacions.
Al llarg de la seva intervenció, la consellera ha comentat que "el primer objectiu" és que el servei i els trens "funcionin bé". "Sempre hem tingut un sentit de la responsabilitat que ens interpel·la i ens preocupa com a Govern", ha apuntat. Paneque ha indicat que "el traspàs de Rodalies ha de ser un impuls definitiu" sempre que, ha dit, "en els pròxims mesos tothom actual amb la mateixa responsabilitat". "Mai no s'ha arribat tan lluny. Ho hem fet amb noves confiances amb el Ministeri i Adif", ha recalcat Paneque, que també s'ha referit a la importància d'aconseguit la "complicitat de tots els actors", en especial els treballadors.
La consellera ha insistit que la cessió de les competències és "importantíssima" i d'"especial rellevància" per a Catalunya, que es troba davant una "oportunitat transcendent" per culminar aquest procés, ha afegit.
Pel que fa a les obres de Sant Vicenç de Calders, Paneque ha refermat que a partir de l'agost, amb la finalització de les obres, hi haurà un servei de Regionals entre Tarragona i Barcelona cada mitja hora.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!