Sindicat de Llogateres

Milers de llogaters surten al carrer a Barcelona contra el preu de l'habitatge: "Els governs en són responsables"

El Sindicat de Llogateres avisa que hi ha un conflicte amb els rendistes i l'administració no està fent res

Milers de llogaters surten al carrer a Barcelona contra el preu de l'habitatge. ACN

Milers de llogaters surten al carrer a Barcelona contra el preu de l'habitatge. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Milers de persones –12.000, segons la Guàrdia Urbana i 100.000 segons els organitzadors– s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona per reivindicar el dret a l'habitatge i contra el preu dels lloguers. Ho han fet convocats pel Sindicat de Llogateres, que ha convocat protestes similars a una quarantena de ciutats de l'estat espanyol. La portaveu del Sindicat, Carme Arcarazo, ha denunciat a l'inici de la protesta que "els lloguers segueixen pels núvols" i que "davant d'això els governs no han fet res". "Els rendistes en són culpables però els governs en són responsables".

També ha criticat que no s'hagin regulat els lloguers de temporada i ha advertit que la crisi de l'habitatge no és "un problema molt complex" sinó "un conflicte": "Només organitzant-nos, sortint al carrer i plantant-nos guanyarem". De fet, ha reivindicat la vaga de lloguers que estan duent a terme contra la Caixa i ha alertat que no els "tremolarà el pols" per fer-ne més.

La mobilització d'aquest dissabte vol mostrar “els protagonistes reals de la lluita per l’habitatge”. Per aquest motiu, compta amb la participació de veïns que han iniciat una vaga del pagament del lloguer en diverses promocions de La Caixa, els barraquistes de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i els llogaters d’un bloc organitzat contra els lloguers temporals, entre d’altres.

La protesta és la segona després de l’organitzada el 23 de novembre de l’any passat. El Sindicat de Llogateres ha avisat que aquella mobilització “no era el final, sinó el principi” i ha subratllat que no es tracta “de sortir un dia al carrer”. Aquesta nova convocatòria, segons l’associació, aplega més de 4.000 entitats de diferents àmbits com ara la comunitat educativa; de col·lectius feministes, sanitaris i ecologistes i d’organitzacions com ara Bombers contra els desnonaments.

El Sindicat ha apuntat que el nombre d’afiliats ha augmentat un 25%, passant de 4.621 a 5.711 persones, des del 23 de novembre i han sorgit noves organitzacions a València, Sevilla, Cadis, Guadalajara i Astúries. Ha recordat que fa sis mesos va haver-hi una proclama per “abaixar els lloguers” i, passat aquest temps, “la resposta de Pedro Sánchez ha estat perdonar el 100% de l’IRPF del lloguer als rendistes i els responsables polítics no tenen cap intenció de parar els peus al negoci immobiliari”.

Acte polític

A dos quarts de set del vespre ha tingut l’acte polític de la manifestació, des d’on han intervingut membres de les associacions dels Vaguistes de La Caixa, Barraquistes de Montcada i Reixac, Bloc de la Sareb de Sant Celoni, Bloc organitzat a Premià de Mar i les portaveus de les organitzacions de la Taula Sindical per l’Habitatge (Sindicat de Llogateres, Confederació Sindical d’Habitatge de Catalunya, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Sindicat d’Habitatge Socialista).

Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha celebrat que més de 100.000 persones, segons ha comptabilitzat, s’hagin concentrat a la plaça d’Espanya pel dret a l’habitatge. En la seva intervenció, ha recordat que durant la darrera manifestació van dir que “no continuarien sostenint” aquesta situació i que des de llavors els governs “no han fet res”.  “Però nosaltres no hem parat ni ens aturarem ara”, ha avisat.

En aquest sentit, ha reivindicat que les entitats en defensa del dret a l’habitatge han aconseguit que la Casa Orsola “sigui un bloc indesnonable” i que aquesta imatge, la “d’una Barcelona que no es deixa trepitjar”, ha fet “la volta al món”. “Si els governs no fan contractes indefinits els farem nosaltres. Ho farem bloc a bloc”, ha garantit.

En una línia similar s’ha expressat Marina Parés, del Sindicat d’Habitatge Socialista, que ha carregat directament contra el Govern. “Illa, com s’atreveix a fer servir el patiment de la classe treballadora per regalar recursos públics als seus amiguets de les constructores? No heu entès res. Fa temps que tenim els recursos per garantir un habitatge digne per tothom”, ha remarcat.

La portaveu del Sindicat d’Habitatge Socialista també ha estat crítica amb aquelles formacions que han participat de la protesta d’aquest dissabte “amb les seves pancartes” però de qui, segons ha apuntat, “no es pot confiar”. “Ha passat el mateix cada cop que hem confiat les nostres vides al partit oportunista de torn”, ha lamentat Parés.

La resta de portaveus que han intervingut en l’acte polític han coincidit a qualificar la concentració “d’històrica” i s’han mostrat convençuts en tirar endavant la vaga de lloguers iniciada per alguns rendistes en diferents punts del territori. “Hi ha gent que ens diu que aquesta vaga és il·legal, però no recorden que els treballadors van començar a fer vagues molt abans que fossin legals. Els drets es guanyen desobeint”, ha subratllat Àgueda Amestoy, membre de Vaguistes la Caixa.

Suport de CCOO i UGT

Els sindicats CCOO i UGT també han participat de la concentració per abaixar els lloguers perquè consideren que la crisi de l'habitatge afecta també el conjunt de treballadors. "Sense pa i sense sostre no es pot viure", ha afirmat en declaracions als mitjans el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, que ha assegurat que "el moviment per un habitatge digne és una onada que no té aturada possible".

"Igual que necessitem un treball digne, necessitem un habitatge digne", ha afirmat el secretari general de la UGT, Camil Ros, que ha reclamat "seguretat i estabilitat" en els lloguers, tant pel que fa als preus com la durada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local