Plaques fotovoltaiques

El GEVEN presenta al·legacions per evitar una planta solar al Vendrell que afecta flora amenaçada

El projecte afecta plenament dues Àrees d’interès florístic delimitades per la Generalitat de Catalunya per protegir l’Anemone palmata i l’Erodium sanguis-christi, coneguda com a cargola sanguínia

L’Anemone palmata va ser descoberta per primer cop a Catalunya el 2010, al Baix Penedès, i es troba en poblacions petites i molt fragmentades. EIX

L’Anemone palmata va ser descoberta per primer cop a Catalunya el 2010, al Baix Penedès, i es troba en poblacions petites i molt fragmentades. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès (GEVEN) ha presentat al·legacions contra el projecte de la planta solar fotovoltaica PFV El Vendrell, que es preveu instal·lar en sòl no urbanitzable al paratge de la Planassa, entre la urbanització Eden Parc i el Pitch and Putt Golf El Vendrell. El col·lectiu ecologista alerta que la proposta, que ocuparia 3,14 hectàrees, suposaria un greu impacte sobre la biodiversitat, afectant dues espècies de flora catalogades com a vulnerables a l’extinció i tres hàbitats d’interès comunitari, un d’ells prioritari segons la normativa europea.

El projecte afecta plenament dues Àrees d’interès florístic delimitades per la Generalitat de Catalunya per protegir l’Anemone palmata i l’Erodium sanguis-christi, coneguda com a cargola sanguínia. Aquestes són les úniques dues espècies amenaçades presents al municipi i a la comarca del Baix Penedès. Ambdues es troben incloses en el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, i segons el GEVEN, la zona afectada és un dels pocs indrets del territori on conviuen.

L’Anemone palmata va ser descoberta per primer cop a Catalunya el 2010, al Baix Penedès, i es troba en poblacions petites i molt fragmentades. El canvi d’usos del sòl i la pressió humana són les principals amenaces que afronta. Pel que fa a l’Erodium sanguis-christi, inicialment catalogada com a "en perill d’extinció", tot i la reclassificació com a "vulnerable", continua sota forta pressió ambiental i es considera imprescindible mantenir la seva protecció.

El GEVEN assenyala la incompatibilitat del projecte amb la normativa vigent, com el Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i els criteris establerts per la Generalitat per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques en sòl no urbanitzable. Segons aquests criteris, la zona projectada, per la seva riquesa natural i funció ecològica, hauria d’estar exclosa d’aquest tipus de desenvolupaments.

Els ecologistes adverteixen que autoritzar aquest projecte establiria un “greu precedent” que podria posar en risc altres espècies protegides i desvirtuar les figures de protecció creades específicament per conservar la biodiversitat catalana. Per això, exigeixen la no autorització de la planta solar i reclamen que s’estableixi de manera clara la incompatibilitat d’instal·lacions d’energies renovables en zones amb presència de flora amenaçada.

Finalment, el GEVEN insta la Generalitat i l’Ajuntament del Vendrell a fomentar alternatives sostenibles, com la instal·lació de plaques solars en teulades, espais degradats o la creació de comunitats energètiques en edificis públics, per tal de fer les renovables compatibles amb la protecció del territori i més accessibles per a la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local