El Garraf obre un debat comarcal sobre creixement i habitatge per afrontar els reptes dels pròxims anys. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-04-2025 08:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell Comarcal del Garraf va acollir aquest dilluns la jornada “Creixement i habitatge, debat per a una estratègia compartida al Garraf”, una trobada que va reunir representants polítics dels sis municipis de la comarca i de diverses administracions per abordar els reptes de futur en matèria d’urbanisme i habitatge. La iniciativa s’emmarca dins del Programa d’Actuació Comarcal 2023-2027 i té com a objectiu impulsar una planificació coordinada que garanteixi el dret a l’habitatge en un context de pressió immobiliària creixent.
El president del Consell Comarcal, Luis Miguel García, va obrir la sessió posant l’accent en la necessitat de “cooperació entre municipis i administracions” per fer front a l’emergència habitacional i desenvolupar polítiques que responguin a la realitat social i econòmica del territori.
Durant la jornada, Josep Casas i Miralles, subdirector general d’Habitatge de la Generalitat, va presentar el Pla territorial sectorial d’habitatge, que marca les línies de les polítiques d’habitatge a Catalunya pels pròxims 20 anys. El pla estableix que el 15% dels habitatges en àrees de forta demanda hauran de destinar-se a polítiques socials, amb l’objectiu d’assegurar un habitatge digne i adequat per a tothom.
També es va abordar el Pla 50.000 de la Generalitat, que preveu la construcció d’habitatge protegit i la mobilització de sòl públic per incrementar l’oferta de lloguer assequible. En aquest marc, ja s’ha activat el procés per a la inscripció de sòls a la Reserva Pública de Solars per a l’any 2025.
Carles Valls Feliu, coordinador de Planejament Territorial, va analitzar l’evolució del creixement al Garraf i va advertir del desequilibri entre població i llocs de treball. També va remarcar que el percentatge d’habitatges d’ús turístic és molt més elevat al Garraf que en altres comarques, fet que contribueix a la tensió del mercat residencial.
Per la seva banda, Oriol Estela Barnet, coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, va exposar el Compromís Metropolità 2030, un full de ruta amb vuit grans missions entre les quals hi ha l’accés a l’habitatge, la cohesió territorial i la mobilitat sostenible. Va anunciar, a més, la creació d’una borsa de lloguer metropolitana i un registre únic de sol·licitants d’habitatge social.
Des de la Diputació de Barcelona, Rosa Sanz Sánchez, coordinadora de l’àrea d’Urbanisme i Habitatge, va explicar els recursos que ofereixen als ajuntaments per facilitar la provisió d’habitatge assequible, com el suport a les oficines locals d’habitatge o l’elaboració d’estudis tècnics.
Els representants municipals van compartir les seves experiències i dificultats, des de la creació de nous habitatges protegits fins a les mesures per atendre col·lectius vulnerables com joves, famílies monoparentals o persones amb discapacitat. També es va posar sobre la taula la problemàtica dels habitatges turístics, la baixa densitat urbana en alguns municipis i els problemes de mobilitat comarcal.
Les intervencions del públic van incidir en la urgència de disposar d’un parc públic d’habitatge social que pugui donar resposta a les diferents necessitats de la ciutadania del Garraf.
La jornada va concloure amb la voluntat compartida de continuar treballant per una estratègia comarcal que combini creixement sostenible, cohesió social i accés digne a l’habitatge.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!