Redacció |
Santa Margarida i dels Monjos
21-04-2025 08:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El dimecres 16 d’abril es va celebrar una assemblea informativa a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès per tractar la nova autorització ambiental de la Generalitat que permetrà a la cimentera dels Monjos utilitzar fins al 80% de residus com a combustible. A la trobada hi van assistir quinze persones procedents de diverses localitats del Penedès com els Monjos, la Ràpita, Pacs, Moja, la Múnia i Vilafranca.
Durant l’assemblea es va acordar presentar al·legacions contra aquesta ampliació de la incineració de residus i iniciar una campanya d’informació adreçada a la ciutadania, les entitats del territori, el sector vitivinícola, els ajuntaments i els consells comarcals de la Vegueria Penedès.
Els participants van expressar la seva preocupació pels efectes sobre la salut i el medi ambient, així com per la manca de transparència i informació per part de les administracions. Recorden que la cimentera, gestionada per Cementos Portland Valderrivas (antiga Uniland), ja incinera residus com fangs de depuradora, restes de poda, fustes tractades i farines càrniques des del 2010. A més, s’hi incorporen regularment al ciment residus industrials com cendres volants, terres contaminades i llots de diverses procedències.
Segons el col·lectiu ecologista Bosc Verd, el canvi autoritzat el 2021 per substituir el coc de petroli per carbó ha comportat un increment d’emissions contaminants, ja que el carbó necessita més tones per obtenir la mateixa energia i emet més CO₂, dioxines, furans i metalls pesants com l’arsènic, el crom, el plom i el mercuri. Això fa que la cimentera dels Monjos sigui una de les empreses amb més emissions de gasos d’efecte hivernacle de Catalunya.
A nivell local, es denuncia que l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos mai ha informat els veïns sobre els riscos de la incineració. A més, es recorda que el Comitè de Compliment del Conveni d’Aarhus de l’ONU va concloure l’any 2017 que la Generalitat havia vulnerat el dret d’accés a la informació ambiental.
Pel que fa a la gestió de residus, els col·lectius ecologistes rebutgen que es cremin materials que podrien ser reciclats, com paper, cartró, envasos o matèria orgànica. Reclamen als ajuntaments una aposta decidida per sistemes eficients com el porta a porta, i polítiques reals de prevenció i reducció de residus.
L’assemblea ha posat en marxa un procés col·lectiu d’oposició a l’autorització ambiental i fa una crida a la mobilització ciutadana. Diversos documents informatius sobre l’impacte de la incineració i l’activitat de la cimentera han estat distribuïts i estan disponibles per consultar.
Entre les entitats que donen suport a aquesta lluita s’hi troben el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC, la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient dels Monjos, el Moviment contra la Incineració de Residus a la Cimentera dels Monjos, entre d’altres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!