Informe de Recerca 2024

L’Associació Cetàcea tanca l’any 2024 amb un rècord d’albiraments i una xarxa creixent de col·laboració per protegir la fauna marina

El projecte Plomes al Mar ha contribuït al coneixement de les aus marines amb un total de 2.601 observacions i dades rellevants sobre dinàmiques migratòries i reproductives

El 13 d'abril es van registrar els primers avistaments de Rorqual comú d’aquesta temporada 2025. EIX

El 13 d'abril es van registrar els primers avistaments de Rorqual comú d’aquesta temporada 2025. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació Cetàcea ha presentat el seu Informe de Recerca 2024, que recull els resultats de l’activitat científica i de sensibilització realitzada al llarg de l’any al litoral del Garraf. El document, que representa onze anys de treball continuat en defensa del mar, mostra dades rellevants sobre la presència de cetacis i aus marines a la costa central catalana, així com l’impacte de la ciència ciutadana i la col·laboració local en la conservació marina.

Durant el 2024, s’han realitzat 38 sortides de recerca, acumulant 378 hores de navegació i 3.574 km recorreguts. Aquest esforç ha permès registrar 100 albiraments de cetacis i identificar 304 individus, incloses les vuit espècies residents del Mediterrani occidental. El dofí ratllat ha estat l’espècie més observada, seguit pel dofí mular i el cap d’olla gris. També s’han detectat puntualment rorquals comuns, catxalots, caps d’olla negres, zífids de Cuvier i dofins comuns.

“El seguiment sistemàtic ens permet obtenir dades essencials per entendre millor les espècies marines i fomentar polítiques de conservació eficients”, ha destacat Oriol Giralt, coordinador del projecte.

Pel que fa a les aus, el projecte Plomes al Mar ha recollit 2.601 observacions, entre les quals destaquen les baldrigues del gènere Puffinus, la gavina corsa i el gavià argentat. Les dades han aportat informació valuosa sobre els patrons migratoris i reproductius d’aquestes espècies al litoral català.

Un altre dels punts forts de l’informe és el reforç del projecte de ciència ciutadana Amics del Mar, que recull observacions de navegants i aficionats i les integra al coneixement científic. Aquest esforç, combinat amb la implicació de ports esportius, empreses i entitats locals, ha contribuït a teixir una xarxa col·laborativa de suport a la biodiversitat marina.

L’Associació Cetàcea, amb autorització del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es consolida com un referent en l’estudi i conservació de la fauna marina a Catalunya. El seu treball combina recerca científica, educació ambiental i participació ciutadana, amb una vocació clara de defensa del mar amb impacte global i arrelament local.

📄 L’informe complet es pot consultar a: associaciocetacea.org

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local