SITGES

Demanen sis anys de presó per a Pere Junyent i Lluís Marcé

Aquest dijous comença el judici contra l'exalcalde de Sitges i l'exregidor d'Urbanisme pel cas de l'abocador il·legal al parc natural del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Acusats d'un delicte contra els recursos naturals per haver permès un abocador il·legal en un espai natural protegit, Pere Junyent i Lluís Marcé seran jutjats en els propers dies en i s'enfrontaran, a més de la pena de presó, a una multa de 72.000 euros i cinc anys d'inhabilitació especial per a l'exercici de funcions públiques.

Segons la fiscalia, l'any 1973 l'Ajuntament de Sitges va constituir un abocador il·legal de residus sòlids sense llicència ni de cap mesura de seguretat i control per evitar la contaminació i afecció mediambiental i el greu risc d'incendi forestal. Vint anys més tard, l'Ajuntament va contractar una empresa per recollir els residus del municipi i transportar-los a l'abocador.

L'any 1995, els dos acusats van accedir als seus respectius càrrecs, i van ser responsables de la gestió il·legal de l'abocador i amb "ple coneixement" de la situació. Un any més tard, l'alcalde va prorrogar el contracte amb l'empresa de recollida de residus fins al 2006, malgrat que el febrer de 1997 s'havia compromés a tancar l'abocador immediatament.

Davant la succecció dels fets, l'any 1999 la Guarderia Forestal del Servei de Parcs i Jardins i els Agents Rurals de la Generalitat van denunciar els dos acusats i van reclamar novament la clausura de l'abocador. Aquesta última denuncia va provocar l'obertura d'un expedient sancionador de la conselleria d'Agricultura, que els va imposar una multa de 100.000 pessetes (600 euros) a falta de mesures de prevenció d'incendis forestals. 

Més tard, va ser el grup municipa d'ICV qui va denunciar els fets davant de la Fiscalia de Medi Ambient i es va poder comprovar que a l'estiu de 1999 l'abocador continuava funcionant i que els residus no s'havien retirat del lloc, fet que afectava greument la vegetació autòctona del Parc del Garraf.  Dos anys més tard, la policia judicial va comprovar que ja no es realitzaven abocaments, però els residus continuaven al terreny sense que s'hagués adoptat cap mesura per retirar-los. 

Per això, a més de les penes de presó i les sancions econòmiques, el ministeri fiscal sol·licita que s'ordeni la clausura definitiva de l'abocador i la immediata retirada dels residus dipositats,  a càrrec dels dos acusats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local