Camí ramader de marina

Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia recuperen una de les antigues rutes de transhumància

Els tres Ajuntaments creen el ‘Camí ramader de marina. De la Cerdanya al Penedès’

La recuperació del camí inclou la redacció d’un projecte d’activitats i la concreció d’una ruta física que transcorri pels camins ramaders que encara uneixen els tres municipis

Ajt S.M. i els Monjos. Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia recuperen una de les antigues rutes de transhumància

Ajt S.M. i els Monjos. Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia recuperen una de les antigues rutes de transhumància

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Lluçà i Llívia han signat un acord per promoure el ‘Camí ramader de marina. De la Cerdanya al Penedès’, una proposta de reivindicació i promoció de la transhumància i de recuperació i preservació dels camins ramaders a les tres localitats.

L’acord ha sorgit de les accions que duu a terme el Grup de Treball de Transhumància de la Fundació del Món Rural i pretén establir vincles entre els municipis per potenciar activitats de difusió de la ramaderia extensiva, tant en l’àmbit local com en la promoció d’accions conjuntes que incloguin els tres territoris.

El ‘Camí ramader de marina’ rep aquest nom en record dels antics camins ramaders que solcaven el territori i que permetien que els ramats baixessin des del Pirineu fins a les terres costaneres en arribar l’hivern o a l’inrevés quan s’acostava el bon temps.

La recuperació del camí inclou la redacció d’un projecte d’activitats i la concreció d’una ruta física que transcorri pels camins ramaders que encara uneixen els tres municipis, amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament sostenible dels seus respectius territoris. La intenció és la d’adaptar una realitat ancestral a les necessitats i les pràctiques d’avui, on, de forma natural i lligada a la pròpia història, poden confluir línies d’actuació que afavoreixin la creació de llocs de treball vinculats al territori, com són la cultura popular, el turisme de proximitat, el comerç local, l’artesania i els productes alimentaris de qualitat.

La transhumància i els camins ramaders constitueixen un patrimoni cultural, històric, arquitectònic, paisatgístic i ecològic que és imprescindible potenciar i preservar. Els camins per on transcorren els ramats, les vies pecuàries, però també vies de comunicació i d’intercanvi, han dibuixat el territori des de fa milers d’anys. Amb el pas del temps i l’evolució de la societat, aquests camins comercials, culturals i socials han anat perdent el seu ús al mateix temps que l’activitat ramadera transhumant i el paper professional del pastoreig anava perdent pes en el conjunt de l’activitat agropecuària. Amb tot, a casa nostra, continua existint una activitat transhumant relativament important i, per damunt de tot, existeix un gran patrimoni material i immaterial que evidencia la gran importància d’aquesta activitat en la configuració territorial.

L’acord el van signar aquest passat divendres a Santa Eulàlia de Puig Oriol (Lluçà) les alcaldesses de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret; de Llívia, Sílvia Orriols i de Lluçà, Eva Boixadé.

El conveni inclou la creació d’una comissió tècnica que ja ha començat a treballat per materialitzar els objectius del projecte i organitzar les primeres activitats conjuntes. Aquesta comissió està formada per representants dels tres ajuntaments, la Fundació del Món Rural, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i el Parc del Foix.

Els tres ajuntaments resten oberts a col·laborar amb altres municipis que puguin mostrar interès en participar del ‘Camí ramader de la marina’, garantint sempre que l'eix troncal de la iniciativa es configura a partir dels tres municipis impulsors del projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local