Habitatges. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
18-09-2015 12:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha imposat un total de cinc multes coercitives, per valor de 5.100 euros cadascuna, a entitats financeres que tenen pisos buits a la ciutat. Quatre d'aquestes sancions són pel BBVA i una pel Banc Mare Nostrum. El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Llobet, ha manifestat que aquestes són les primeres sancions d'aquest tipus que es fan a la ciutat, però que no seran les últimes. A hores d'ara l'Oficina Local d'Habitatge està treballant amb un volum de 580 expedients sobre habitatges que porten més de dos anys desocupats. La finalitat d'aquesta acció és aconseguir que aquests habitatges formin part de la borsa de lloguer social i poder ampliar l'oferta d'habitatges per satisfer les necessitats de les famílies més vulnerables.
L'Oficina Local d'Habitatge (OLH), com a pas previ a l'expedient sancionador previst per la Llei del Dret a l'Habitatge, ha obert els corresponents expedients per ús anòmal de l'habitatge sobre tots aquells habitatges que a data de gener de 2014 figuraven com a propietat d'un banc o entitat filial. Un habitatge desocupat de forma permanent i injustificada durant dos anys es denomina habitatge buit i aquest fet es considera com un ús anòmal de l'habitatge. Quan l'OLH detecta l'existència d'un habitatge buit, fa un requeriment a la propietat on es posa de manifest aquesta situació de desocupació injustificada, es cita el marc legal i s'insta a la propietat a fer les al·legacions que consideri oportunes, tot oferint al banc la possibilitat de què cedeixi l'habitatge a la borsa per a destinar-lo a lloguer social. Si aquest primer punt no es resol, l'expedient segueix amb un segon requeriment a la propietat prèvia inspecció tècnica i nova comprovació documental. Si en el termini d'un mes l'habitatge continua sense mobilitzar al mercat de venda o de lloguer, s'envia un tercer requeriment imposant una multa de 5.100 euros i instant a la propietat a la immediata ocupació de l'habitatge en el termini d'un mes.
Val a dir que amb aquestes actuacions l'OLH ha aconseguit que bona part de les entitats bancàries hagin respost mobilitzant el seus habitatges o adreçant-se a l'Ajuntament per explicar les situacions o motivacions diverses que fan que no hagi estat possible la seva ocupació immediata. En aquest sentit no s'ha optat únicament pel procediment sancionador perquè l'objectiu principal d'aquesta actuació és la d'aconseguir que les entitats bancàries o financeres posin al mercat els pisos buits, a ser possible a través de cessió en lloguer social.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!