Imatge general de la sala del col·legi Episcopal de Lleida on se celebra aquest dissabte 3 d'octubre l'assemblea general de les PAHs catalanes. ACN
ACN/ Estela Busoms |
Lleida
03-10-2015 18:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca reclama al nou govern que es formi després del 27S així com als ajuntaments que facin complir la llei 24/2015 en què es va traduir la ILP de l'habitatge, aprovada al juliol al Parlament. Aquest dissabte més de 150 representants de les PAHs catalanes es reuneixen en una assemblea general a Lleida. La ILP d'habitatge garanteix el subministrament bàsic d'aigua, llum i gas, a més de mesures com el lloguer social i el reallotjament dels desnonats. La PAH de Lleida també reclama a la Paeria que passi de la fase dels avisos a la de les multes per als bancs que tinguin pisos buits i no els destinin a usos socials.
A l'assemblea general d'aquest dissabte s'explica a les plataformes com han de vetllar perquè la llei es faci complir, sobretot per part dels ajuntaments, que hi tenen un paper fonamental. El portaveu de la PAH Barcelona, Carlos Macías, ha explicat que s'han aconseguit els primers casos d'èxit d'aturar desnonaments i talls de subministraments gràcies a la nova llei i "el que estem fent és contactar amb els ajuntaments perquè tenen un rol principal en el desplegament i l'aplicació de la normativa i noves obligacions". En aquest sentit, ha recordat que amb la llei 24/2015 els ajuntaments estan obligats a controlar que quan una gran empresa propietària fa una ordre de desnonament prèviament ha hagut de fer una oferta de lloguer social dins d'uns paràmetres, "així evitem el desnonament i garantim un lloguer social durant tres anys per a la família, i si no ho fan és l'ajuntament el que ha de sancionar per incompliment amb 90.000 euros".
D'altra banda, quan és un petit propietari el que impulsa el desnonament, el consistori ha de donar ajudes perquè la família pugui pagar el lloguer o, si no són suficients, garantir el reallotjament. A més, la nova llei contempla la possibilitat que els ajuntaments puguin obligar directament als bancs a cedir habitatge buit per a lloguer social si no n'hi ha de disponible del parc públic. És per això que, segons Macías, és imprescindible que els govern municipals facin un cens d'aquests habitatges que porten més de dos anys buits i que no s'han destinat a usos socials.
L'objectiu de l'assemblea d'aquest dissabte a Lleida és que totes les PAHs catalanes tinguin la informació suficient per "desplegar-nos pel territori i picar les portes de tots els ajuntaments per explicar-los com han d'aplicar la llei, primer amb mà estesa per oferir tot el nostre suport i ajuda per aplicar-la però també recordant que estarem darrera i farem la pressió necessària per aconseguir l'objectiu de garantir el dret a l'habitatge".
El portaveu de la PAH Barcelona també ha llençat un missatge a aquells que estan negociant el nou govern de la Generalitat: "farem pressió perquè compleixi la seva obligació, és a dir, que s'apliqui la llei i que Catalunya sigui el primer territori lliure de desnonaments i de talls de subministraments, on tothom tingui garantit el seu dret a l'habitatge; no els hem de demanar cap favor sinó que han de complir la llei".
La PAH demana també que la resta de consistoris segueixin l'exemple del de Barcelona, que aquest divendres va aprovar una declaració institucional signada per tots els grups -a excepció del PPC-, en què insta l'Estat a impulsar una llei reguladora del dret a l'habitatge per fer front a l'"emergència habitacional" que acabi amb el drama dels desnonaments.
De fet, la Plataforma va iniciar el 8 de setembre una campanya d'àmbit estatal amb objectiu d'aconseguir que el Congrés dels Diputats resultant de les pròximes eleccions legisli per garantir el dret a l'habitatge. L'entitat va donar un mes als partits polítics perquè els enviessin les seves propostes legislatives en aquest àmbit i a hores d'ara només han rebut la resposta de Podem, segons ha confirmat el portaveu de la PAH Barcelona, Carlos Macías. La setmana que ve tornaran a insistir i a partir de llavors assenyalaran aquelles formacions que no es comprometin a fer extensiva a tot l'Estat la legislació que ja s'ha aconseguit a Catalunya.
Reclamen a la Paeria que sancioni els bancs imcomplidors
Per la seva banda, un dels portaveus de la PAH Lleida, Henry Mora, ha afirmat que la Paeria ja fa molt mesos que va aprovar la moció de la Plataforma i, per tant, "ja hauria d'haver començat a multar els bancs amb pisos buits tal com estan fent consistoris com el de Terrassa i no simplement generar avisos".
L'assemblea general de les PAHs catalanes és el segon cop que es fa a la ciutat de Lleida i s'ha organitzant coincidint amb el quart aniversari de la creació de l'entitat a la capital del Segrià. Els participants s'han reunit a la sala d'actes del col·legi Episcopal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!