Diputació de Barcelona

El Garraf tindrà un estudi de les seves urbanitzacions

Inclourà anàlisi i diagnosi de les urbanitzacions de baixa densitat, així com la formulació d’estratègies i actuacions per la planificació de polítiques d’habitatge

El Garraf tindrà un estudi de les seves urbanitzacions. CC Garraf

El Garraf tindrà un estudi de les seves urbanitzacions. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Divendres passat es va presentar a la premsa l’inici de l’estudi sobre les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca, un document que serà elaborat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i que inclourà anàlisi i diagnosi d’aquesta problemàtica, així com formulació d’estratègies i actuació per la planificació de polítiques d’habitatge.

La iniciativa de realitzar aquest estudi va sorgir del Consell Comarcal del Garraf, conscient de les dificultats que pateix la ciutadania que resideix a les urbanitzacions. Gerard Figueras, president de l’ens comarcal va recordar que “una de les característiques més singulars del Garraf que és el gran número d’urbanitzacions que tenim, més enllà dels nuclis urbans i que suposen no només milers de quilòmetres de carrers i camins, sinó també d’espais residencials que estan, en molts casos, fora de l’ordenació territorial urbanística convencional”. També va comentar que “volem fer una feina conjunta d’anàlisi de quina és la situació d’aquestes urbanitzacions i veure a partir d’aquesta fotografia quines són les estratègies que se’n poden derivar”.

Pels municipis és un repte donar serveis als ciutadans de les urbanitzacions, de la mateixa forma que a la resta de ciutadans del nucli urbà, segons va comentar Ramon Mut, diputat delegat d’urbanisme i habitatge, que també va detallar que en el termini de quatre mesos “l’estudi ha d’abastar els municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella, amb la idea d’arribar en un any a tota la comarca i després a tota la demarcació”.

El treball pretén ser un inventari sobre l’estat concret de cada urbanització, que permeti detectar les necessitats de la població que hi viu i que es troba en situació de manca de serveis o de mobilitat, o d’alguna particularitat específica de la situació d’aquests habitatges. Ana Mochales, gerent de serveis d’habitatge i urbanisme, va explicar que “es farà una prova pilot per detectar les necessitats que tenen les urbanitzacions, possibles vies de solució i sobretot, detectar amb molt detall cada particularitat de cada urbanització, de manera individualitzada i amb mecanismes de participació de les persones que hi viuen”.

A la roda de premsa també hi van assistir representants dels tres municipis de menys de vint mil habitants. Joan González Escofet, primer tinent d’alcaldia de Canyelles, va comentar que “ens trobem urbanitzacions que encara no tenen serveis mínims com aigua, electricitat, seguretat i accés a la propietat en situació normal i poder dur a terme aquests serveis, per un municipi com Canyelles, és molt complex perquè comporta un cost molt elevat per nosaltres”.

Per la seva part, Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella, es va mostrar molt satisfeta per aquesta iniciativa i va comentar que al seu municipi “hi ha una realitat paradoxal: el 10% del territori correspon a municipi, mentre el 90% restant està distribuït en urbanitzacions”. També va comentar que enguany “el municipi es troba en processos d’urbanitzacions sense acabar, reparcel·lacions no fetes, registres de parcel·les que encara no estan inscrits i se’ns dificulta l’acabament de les urbanitzacions”. D’altra banda, l’alcaldessa va explicar que el municipi no té xarxa de clavegueram, la seva implementació costa vint-i-set milions d’euros i el seu pressupost és de tres milions i mig.

Joaquim Macià, alcalde accidental de Cubelles, va afirmar que la problemàtica al seu municipi és diferent, “hi ha algunes urbanitzacions més estructurades, però també hi ha algunes que encara requereixen d’alguns serveis, perquè la zona en que abans hi havia un hort, després hi va haver un traster, el traster es va convertir en garatge, després en caseta i la caseta ara és una mansió, per dir-lo d’alguna manera”. Va comentar que “la realitat cadastral d’aquelles zones no és real, però s’està fent la revisió per catalogar totes les cases”.

Finalment, Marc Macià, conseller d’ordenació territorial i habitatge va dir que “estem convençuts que els resultats que obtindrem seran igualment traslladables a altres ens de la província que també fan polítiques supramunicipals d’habitatge i també serviran per altres estudis”. El conseller també va comentar que es preveu que l’estudi final, amb l’anàlisi de les urbanitzacions de tota la comarca, estigui enllestit en el curs d’un any.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local