Rafela

Calafell expropiarà 3.000 metres quadrats per ampliar la planta comarcal de transferència de residus

La planta de transferència de residus es troba situada a la zona de la Rafela, on també hi ha la depuradora d’aigües residuals

Calafell expropiarà 3.000 metres quadrats per ampliar la planta comarcal de transferència de residus. Ajuntament de Calafell

Calafell expropiarà 3.000 metres quadrats per ampliar la planta comarcal de transferència de residus. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Calafell expropiarà 3.000 metres quadrats de terreny per al projecte d’ampliació de la planta comarcal de transferència de residus. La superfície afectada, que correspon a dues finques, inclou el que es destinarà a fer una rotonda a l’accès a la planta per facilitar l’entrada i sortida dels vehicles d’escombraries.

La planta de transferència de residus es troba situada a la zona de la Rafela, on també hi ha la depuradora d’aigües residuals. Els terrenys a expropiar per a l’ampliació de les instal·lacions ja tenen la qualificació urbanística necessària: zona de serveis i equipaments tècnics.

Durant el procés d’expropiació s’establirà la valoració dels terrenys. Actualment, hi ha prevista una partida de 65.000 euros, que correspon a una estimació del preu. En el ple municipal que ha aprovat tirar endavant l’expropiació, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha anunciat que hi ha converses avançades amb els propietaris i que l’acord econòmic estaria en aquesta línia.

El procediment es farà per via d’urgència, per no perdre una subvenció de l’Agència de Residus destinada a la construcció de l’ampliació de la planta. Aquesta subvenció, que ja ha estat prorrogada un cop, caducarà definitivament el maig vinent i els terminis són molt ajustats. De fet, el projecte s’ha dilatat en els darrers anys a causa de les operacions de compra-venda privades que hi havia  vives sobre els terrenys.

La planta de transferència de residus és un centre intermedi en la cadena de gestió de les escombraries. Hi arriben les recollides pels camions als carrers i són compactades i embarcades en vehicles més grans per al seu trasllat al destí final (abocador, planta de tractament...). Amb aquesta fórmula s’economitza en el cost del trasllat.

L’ampliació s’ha fet necessària a mesura que més municipis del Baix Penedès hi han començat a portar els seus residus urbans. La situació es fa més peremptòria a l’estiu, quan la comarca multiplica els seus habitants pel fet de ser una zona turística. La planta forma part del projecte de gestió de residus impulsat pel Consell Comarcal del Baix Penedès i diversos ajuntaments, mitjançant l’empresa mixta EcoBP.

L’únic punt de l’ordre del dia del ple s’ha aprovat amb 17 vots a favor (CiU, PSC, UAM, PP i el regidor no adscrit Jesús Benedicto), dos vots en contra (CUP) i una abstenció (Ciutadans).

 

LES VALORACIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

Jacob Balaguer (ERC)
“L’ampliació de la planta és una necessitat per al munici i per a la comarca i avui hem començat els tràmits de l’expropiació. Tot i que ens manca molta informació, ho hem aprovat perquè entenem que és un projecte que ve de lluny i no podem embolicar la troca més, ja que perdríem una subvenció”.

Teresa González (PP)
“Era un tema pendent. L’expropiació s’ha de fer sí o sí, perquè en cas contrari perdríem la subvenció. Hi ha uns terminis, més quan la qüestió ja s’arrossegava des de feia uns quants anys. El projecte serà una millora per a la gestió de residus”.

Joan M. Triadó (UAM)
“Ha estat un ple esperat perquè sabíem com estava aquest tema, que s’arrossegava de feia molt, des que va decidir-se ampliar la planta. El terreny és necessari per la seva ubicació. Si podem arribar a un acord amb els propietaris serà la solució ideal”.

Albert Pijoan (CUP)
“Hem votat en contra perquè no tenim prou informació, que ens ha arribat tard i amb deficiències, per valorar positivament la proposta. Pel que hem pogut veure hi ha elements dubtosos, que no ens permeten aprovar-ho. I com que afecta molt directament un membre de la corporació, cal anar amb molta prudència”.

José Manuel Tejedor (Ciutadans)
“Ens hem abstingut perquè ens ha faltat informació i no coneixem el recorregut que aquest tema ha tingut. Entenem que és un bé per al municipi, però no tenim els elements de criteri necessaris per a emetre un vot positiu”.

Miguel Ángel Perín (PSC)
“Aquest expedient s’havia de tirar endavant sí o sí, perquè la urgència dels terminis ens posava en situació límit si volíem salvar la subvenció. El ple ha estat extraordinari per poder complir els terminis”.

Rafael Solé (CiU)
“L’Ajuntament es vol fer amb un terreny per ampliar l’actual planta. Ja està qualificat per a serveis tècnics en el planejament vigent. És un bé per al municipi i la comarca, en el qual fa molt que s’hi treballa. Per això hi hem donat suport”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local