Vista general del canal d'onades de la UPC, on s'estudien els efectes del mar a les platges.. ACN
ACN |
Barcelona
10-12-2015 15:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC està estudiant diverses propostes per fer front a la crescuda del nivell mitjà del mar a causa del canvi climàtic i l'escalfament global. El projecte Respostes al Canvi Climàtic de la Costa: Estratègies d'innovació per a escenaris extrems-Adaptació i Mitigació (RISES-Am) proposa crear a la costa catalana dics de contenció formats amb plantes i sacs de teixits biodegradables davant de les platges i dels ports i barreres inflables davant dels ports en els moments de grans temporals marítims.
El laboratori de la UPC participa amb 11 centres de recerca i universitats del Regne Unit, Holanda, Alemanya, Itàlia i Romania en aquest estudi, que acabarà l'any 2016 i inclou l'anàlisi de deltes, platges urbanes i zones vulnerables. El cap del laboratori, Agustín Sánchez-Arcilla, explica que cal abordar el problema tenint en compte les pitjors previsions, que apunten fins a dos metres de creixement mitjà a nivell mundial l'any 2100, per tal d'actuar en conseqüència i no basar-se en les previsions més favorables.
Tot i així, les previsions al mar Mediterrani no són tant dolentes i apunten que el creixement es donarà més tard que a la mitjana planetària. A Catalunya les afectacions més greus seran als deltes dels rius Ebre, Llobregat i Tordera, i les platges de la Costa Brava, del Maresme i de la Costa Daurada. Això pot tenir greus conseqüències per la població, que potser s'haurà de desplaçar, per les infraestructures, com les vies del tren o l'aeroport del Prat, o el turisme, per la desaparició de les platges. Als deltes, l'increment del nivell del mar i de l'onatge s'hi sumarà el fet que els rius portaran menys aigua per l'escassetat de precipitacions i no aporten prou sediments. A l'Ebre, per exemple, caldria obrir les comportes dels pantans i multiplicar per quatre el cabal perquè l'aigua pogués arrossegar els sediments fins la desembocadura.
Com que el nivell del mar pujarà i el clima es pot tornar més extrem, les tempestes també podran ser més fortes. Això suposarà onades més altes, que arribaran més terra endins. Zones com el barri de la Barceloneta de Barcelona podrien desaparèixer en menys de 100 anys, així com bona part de les platges artificials del Maresme i la Costa Daurada.
Per això, i vist que les actuals solucions com l'aportació de sorra no funcionen, es proposen noves eines per mitigar el creixement del nivell del mar. Davant de les platges i ports més vulnerables, es proposa crear dics submarins i barreres naturals fetes amb roques i sorra, però afegint-hi sacs de teixit biodegradable plens de sorra i plantes que fixin la sorra i no la deixin moure's. Una de les plantes millors per aquest propòsit seria la posidònia, però el seu creixement és lent i necessita aigües molt netes per desenvolupar-se. Per això, s'estan buscant altres espècies que puguin fer aquesta funció, sempre respectant la biodiversitat.
Els ports comercials seran alguns dels punts més vulnerables, sobretot els més grans, com els de València, Tarragona i Barcelona, però també els de la Costa Brava. En casos de forts temporals marítims, els investigadors proposen solucions temporals com l'establiment de barreres inflables que evitin que l'onatge sobrepassi els dics.
Fora de Catalunya, els punts més fràgils són ciutats com Ho Chi Minh, al Vietnam, situada en un delta i per sota del nivell del mar, el delta del Danubi o les illes Maldives.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!