El Síndic reuneix administracions, operadors i plataformes d'usuaris per debatre sobre el servei ferroviari de Catalunya. ACN
ACN |
Barcelona
19-04-2016 21:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Síndic de Greuges ha reunit aquest dimarts a la tarda representants d'administracions, operadors del servei plataformes d'usuaris per fer una posada en comú sobre l'actual sistema ferroviari a Catalunya. "Volem posar en comú totes les condicions que permetin fer recomanacions de millora dels serveis", ha assenyalat en declaracions a l'ACN el Síndic, Rafael Ribó. A la trobada hi són presents, d'una banda, representants de TMB, Renfe, ATM i l'Agència Catalana del Consum, i de l'altra, d'entitats d'usuaris afectats pel servei de transport del tren, com és el Col·lectiu 'Perquè no ens fotin el tren' d'Osona-Ripollès, o la Plataforma Trens Dignes Terres de l'Ebre-Priorat, les qual denuncien una mala qualitat del servei amb combois obsolets, poca puntualitat i una durada en el recorregut cada vegada més llarg.
El portaveu de la Plataforma, Josep Casadó, assegura que el trajecte Barcelona-Móra la Nova de l'R15, per exemple, dura més ara que a principis del segle XX , quan els trens "anaven amb vapor", assegura. Per la seva banda, Montse Ayats del grup 'Perquè no ens fotin el tren' d'Osona i el Ripollès assenyala que amb l'R3 de rodalies pateixen manca d'informació, manca de puntualitat i la no irracionalització dels horaris. "Pots anar a treballar al Ripollès a les vuit del matí però no podem anar treballar a Barcelona a les vuit del matí, quan és el més habitual", lamenta.
Ayats afirma que el fet que estiguin repartides les competències –Renfe en el servei de trens, Adif en les infraestructures i la Generalitat en la gestió de Rodalies, per exemple-, és una "bona excusa" perquè no hi hagi inversions. Tot i així es mostra optimista. "Estem confiats que el fet que anem creant altaveus farà que algú algun dia reaccioni", ha assenyalat. Ha citat com a referència de "models que funcionen" el de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). "Necessitem que els models que funcionen els podem aplicar i confiem que algú o altre se n'adonarà i que un país com el nostre necessita articular un transport públic que funcioni", indica.
Les plataformes d'usuaris confien en la capacitat de convocatòria del Síndic per agilitzar els entrebancs en la millora del servei ferroviari. Casadó ha dit que en les trobades anteriors com la mantinguda al febrer amb el Govern "hi hagut molt bones paraules per part de l'administració", però que encara queden compromisos pendents. "La situació de les unitats de les infraestructures s'està degradant de manera terrible, i entenem que la Generalitat té un pes específic a l'hora de negociar", ha afegit demanat el contracte-programa s'està negociant. "Però de moment, res", ha lamentat.
La reunió sobre el sistema ferroviari de Catalunya aplega aquesta tarda representants de la Secretaria General de Transports i Mobilitat de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Transports Metropolitans de Barcelona (TMC), Renfe, l'Agència Catalana de Consum, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Ajuntament de Granollers, l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Persones amb Discapacitat, l'Associació Catalana d'Integració del cec (ACIC), la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), ONCE, la Confederació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya (CONFAVC) i els síndics de Vilafranca del Penedès i Cornellà de Llobregat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!